RETRO RÁDIÓ

Tündérkert született a betonrengeteg közepén Kaszásdűlőn – Fotók!





Szívmelengető kezdeményezés adott hatalmas löketet az óbudaiaknak, és azóta egyre szaporodnak városi lugasok. A kaszásdűlői lakótelepen élő házaspár igazi tündérkertet varázsolt az évtizedek óta elhanyagolt, szemetes területből.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.05.14.
III. kerület panelház zöldítés

Futács Andor és felesége, Ildikó egyszer csak megunták, hogy a panelházuk aljában lévő elhanyagolt, bokros részen folyamatos a piszok és a bűz, és a saját kezükbe vették az irányítást. A 30 éve érintetlen területből néhány hónap alatt csodás tündérkertet varázsoltak. A házaspár kertjét az elmúlt két évben a III. kerületi önkormányzat is díjazta a „Tiszta, virágos otthonunk, Óbuda-Békásmegyer” pályázaton. A színpompás díszkert azóta másokat is ösztönöz: példájukon felbuzdulva 4-5 hasonló kertet is életre hívtak lakók a környéken.

Futács Andor példáját egyre több környékbeli követi Fotó: Metropol/NZ

30 éve elhanyagolt területet virágoztattak fel

Eleinte csak annyi volt a szándékom, hogy megszűnjön a gyülekezés és az italozás a házunk tövében. Ment a dzsembori, amitől mindennapos lett a kosz és a bűz” – mesélte Andor, aki első körben az önkormányzatnál kérelmezte, hogy takarítsák ki legalább annyira a 30 éve elhanyagolt területet, hogy valamit kezdeni tudjanak vele. A munkát 2020. március környékén kezdték el, a virágokat pedig májusban kezdték el megvásárolni. A társasházból többen is segítették őket, ki pénzzel, ki munkával.

Saját szemetesekkel küzdenek a tisztaságért

„Eredetileg csak egy kis kertet akartam apró kis virágokkal, de fokozatosan egyre nagyobb lett” – mesélte Ildikó. „Folyamatosan jöttek az ötletek, és mára sziklakert, fenyőkéreg, sőt még autógumi is díszíti a ligetecskét.” A házaspár saját csikktartót és szemetest is kihelyezett, az emberek pedig hamar megszokták, hogy ne a kiskertbe dobálják a hulladékot.

Andor és Ildikó hónapokat dolgozott a kaszásdűlői virágos oázison, de megérte Fotó: Metropol/NZ

Hasznos tippek a lakótelepi kiskerthez

Andor és Ildikó megosztották a Metropollal a titkokat, amiket érdemes mindenkinek megszívlelnie, aki hasonló minikertet szeretne a panelrengetegben.

  • Nem mindegy, hogy milyen területet választunk. Nem szabad, hogy a növények mindig ki legyenek téve forróságnak. A legjobb egy napközben változóan napos, árnyékos rész.
  • Figyelni kell, hogy hol és mikor vesz növényt az ember. Nem szabad túl korán, mert azok még biztosan „fólia alatti” növények lesznek. A kiültetett melegházi növények „klímasokkot” kapnak, és meghalnak (Ildikó az ősszel beültetett árvácskára esküszik).
  • Ha tavasztól egészen őszig szeretnénk gyönyörködni a kertünkben, sokféle virágot kell ültetni.
  • Úgy lehet meghosszabbítani a virágok élettartamát, ha az elvirágzott növényeket a megfelelő magasságban lecsippentjük. Ha az ember jól csinálja, újra és újra virágozni fognak.
  • A hosszasan virágzó kert titka a minél többfajta növény Fotó: Metropol/NZ
    Futács Andorék gyönyörű kiskertjét többször is díjazta az óbudai önkormányzat Fotó: Metropol/NZ

    Elkészült a Metropol Nagy Budapesti Korrupciótérképe! Nézd meg, melyik kerületben mennyit loptak – kattints a milliárdokért!





    Ezeket olvastad már?
    „Nem hittem a szememnek” -  Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

    „Nem hittem a szememnek” - Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

    Húsvéti hosszú hétvége: mutatunk néhány programot nagypéntek és a locsolkodás között

    Húsvéti hosszú hétvége: mutatunk néhány programot nagypéntek és a locsolkodás között

    Most érkezett: robbanás történt Budapesten, egy ember nem élte túl a szörnyűséget

    Most érkezett: robbanás történt Budapesten, egy ember nem élte túl a szörnyűséget

    Mentőhelikoptert riasztottak: buszbaleset történt, rengeteg a sérült

    Mentőhelikoptert riasztottak: buszbaleset történt, rengeteg a sérült

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás