Karikó Katalin Drew Weissmannal jegyzett szabadalma egy csapásra reflektorfénybe került, mivel a koronavírus elleni forradalmi vakcina kulcsa a magyar biokémikus által kutatott hírvivő, azaz messenger RNS. Ráadásul nemcsak a koronavírus elleni hatásos oltóanyag alapja lehet az mRNS, de például a szívgyógyászatban is sikeresnek tűnik – írja a Ripost.

(Fotó: Facebook)

A kutató nemrég a szegedi Dugonics Társaság „Vírus és város” című beszélgetős sorozatának volt a vendége, ahol elmondta:

„Már a második fázisban vannak azok a kísérletek, ahol az infarktusos embereknek a szívét mentik az mRNS-sel” – emelte ki Karikó Katalin, majd azt is elmondta: nemcsak a szívet érintő betegségek területén, de a rákos megbetegedéseknél is meglehetősen jó eredményeket érnek el az mRNS hasznosításával.

„A tumorba való injektálást azt én kezdtem el a BioNTechnél, már azok a kísérletek is folyamatban vannak két éve. A felszínen lévő tumorokat, mint például a melanóma vagy egyéb, az arcon, nyakon megjelenő tumoroknál be lehet a tumorba nyomni egy mRNS-t tartalmazó keveréket, amely az immunsejteket odahívja, és megmutatja nekik, hogy „itt van a rák, ezt kell megölni”. Az állatkísérletek folyamán azt is kimutattuk már, hogy a tüdőből is minden áttétet ki tudtak irtani onnan az így betanított immunsejtekkel” – mesélte Karikó Katalin a szabadalma alapján végzett legfrissebb, áttörő kutatásokról.