Gulyás Gergely a koronavírus-adatok ismertetésével kezdte meg a csütörtöki Kormányinfót.

„Meghalt 218, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 10 466 koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon” – közölte a miniszter.

A beoltottak száma 6 138 885 fő, közülük 5 852 417 fő már a második oltását is megkapta, 2 609 385 fő pedig már a harmadik oltást is felvette. Kórházban 7450 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 550-en vannak lélegeztetőgépen.

Magyarország éllovas a harmadik oltás terén

Magyarországon a beadott harmadik oltások aránya 26,19 százalék, az Európai Uniós átlag ezzel szemben 10,5 százalék.

Elsők vagyunk Európában a harmadik oltások beadásával kapcsolatban” – mondta el Gulyás Gergely, aki hozzátette, csökken 5-6 hónap után a második oltások adta védettség, ezért fontos, hogy minél többen felvegyék az emlékeztető oltást. E-mailben fogják felkeresni azokat a regisztrált oltottakat, akik még csak a második oltásokat vették fel eddig.

Sikeresek az oltási akcióhetek – Fotó: Metropol/KB

Még egy héttel meghosszabbították az oltási akcióhetet

Az oltási akcióhét sikerén felbuzdulva a kormány meghosszabbítja az egyszerűsített oltási kampányt, újabb egy héttel.

Gulyás Gergely bejelentette, a következő hetekben ki fogják dolgozni azt az oltási rendszert, ahol minél többször és napokra lehet oltási akciót hirdetni az ország összes településén.

A harmadik oltáshoz kötődhet az oltási igazolványok érvényessége

Az operatív törzs vizsgálja, hogy az oltási igazolványok meddig lehetnek érvényesek. Most döntik el az orvosi kamara bevonásával, hogy meddig tartson az érvényessége és hogy kötődjön-e a harmadik oltáshoz” – árulta el a miniszter.

Lejárhat a védettségi igazolványa azoknak, akik nem vették még fel a harmadik oltást – Fotó: MTI

Érkezik a kisgyerekek számára is az oltás

5–11 éves gyerekeknek adható Pfizer-oltóanyagból 2 millió adag fog érkezni Magyarországra. A 12 év feletti tinédzsereknek is van elegendő vakcina még raktáron” – jelentette be a miniszter.

Hogy milyen formában fog történni a kisgyerekek beoltása, azt az operatív törzs jelenleg is tárgyalja.

Minden oltóanyagból van elérhető mennyiség

Az oltási piacon bőség van, amennyiben kellene új adagokat vásárolni, ez semmilyen nehézségbe nem ütközne” – fejtette ki Gulyás Gergely.

A Szputnyik V oltóanyagot leszámítva minden itthoni vakcinából van bőséges mennyiség – Fotó: Shutterstock

Az energiaárak világpiaci árai emelkedtek

Éppen ezért a rezsicsökkentést fenn kell tartani, az üzemanyagárakat mérsékeltük. A magyar kisvállalkozók számára is elérhető lesz a rezsicsökkentés. A kkv-k esetében 4 milliárd forint alatti árbevétel esetén, és 10 alkalmazott alatt lehet majd igénybe venni a rezsicsökkentést.”

„Egyetemes szolgáltatás lesz elérhető az önkormányzatok számára” – jelentette be Gulyás, hozzátette – „Akik szerint ostobaság a rezsicsökkentés, azoknak a polgármesterei azonnal jelentkeztek erre. Mind a budapesti főpolgármester, mind a hódmezővásárhelyi polgármester jelentkezett.

A budapesti Városháza-ügy kivizsgálása

A miniszter szerint felállítottak egy vizsgálóbizottságot a Városháza eladására, bérbeadásának lehetősége utáni nyomozásra, azonban ennek a csoportnak a tagjai is olyanok, akik a bizalmi emberei Karácsony Gergelynek.

Egy aláírás kellett volna csak, de Karácsony húzta az időt

A Kormányinfó során a Metropol is kérdéseket tett fel Gulyás Gergelynek. Arra a kérdésre, hogy tud-e a kormány hasonló jelenleg folyó ügyről, mint a legutóbbi BKV leállításának belengetése a kormányzati támogatások elmaradása esetén, a miniszter azt mondta, jelenleg nem, viszont a legutóbbi esetben is Karácsony Gergely miatt csúsztak az egyeztetések.

Hónapokig az asztalán volt a papír, csak egy aláírás kellett volna rá. De láthatóan nem egyetértésre, hanem politikai vitákra van beállítva a fővárosi önkormányzat. A céljuk nem Budapest működésének fenntartása, hanem a kormánnyal való politikai vita” – mondta el Gulyás Gergely. Hozzátette – „Az volt a nagyvonalú lépés, ahogyan erre a kormány reagált.”

Az előválasztási kampány után sem tért vissza pozíciójára Karácsony

Karácsony Gergely korábbi miniszterelnöki ambícióiról is szó esett.

„Továbbra is az országos politikában vesz részt, mintha elfelejtette volna, hogy visszalépett. Két olyan ügy is volt az elmúlt hónapban, ahol csak egy aláírás vagy világos mondat kellett volna ahhoz, hogy elinduljanak a támogatások. Ilyen volt a kerületeknek kifizetett egészségügyi és a BKK támogatásának ügye, ők mindkét esetben a konfliktust keresték az egyeztetés helyett. Az egyik esetben arra nem válaszoltak, hogy felmondtak-e egy korábbi megállapodást, vagy nem, egy szót vártunk” – mondta el a miniszter.

„A másik ilyen eset a HÉV-hez kapcsolódó elszámolása a bevételekkel kapcsolatban volt, ehelyett ők egy politikai kampányt kezdtek szemben a kormánnyal” – árulta el a miniszter.

Van-e vétójoga a polgármesternek olyan nagyvonalú rendezvényekre, mint az atlétikai világbajnokság?

Nincs. Örülünk, hogy olyan jogokat gyakorol, amikkel nem rendelkezik” – válaszolta a Metropol kérdésére Gulyás Gergely.

Lesz-e adatbázis az állattartástól eltiltottakról?

Igen, az a cél, hogy legyen róluk ilyen adatbázis” – szögezte le a miniszter.