Ugyan a világjárvány már több mint egy éve megkeseríti mindennapjainkat, még mindig keveset tudni arról, hogyan hat a vírus az állatokra. Ennek ellenére azonban áttöréshez értek a szakemberek ezen a területen: elkészült az első házi kedvenceknek adható koronavírus elleni vakcina Oroszországban – közölte a Tények.

Miután 2020 februárjában Hongkongban pozitív lett egy kutya koronavírustesztje, több állatorvos és gyógyszerész is belefogott az ellenszer keresésébe. Oroszországban már kézzelfogható eredménye is van a kísérleteknek: kifejlesztettek egy védőoltást a négylábú kedvencek számára, ami így az első állatoknak adható vakcina lett.

 

(Fotó: Pixabay)

Kutyák esetében eddig két olyan esetet regisztráltak, hogy elpusztultak a fertőzésben, de mindkét állat súlyos betegségben szenvedett.

„A háziállatokkal kapcsolatban nagyon fontos tudni, hogy jelenleg nincs olyan tudományosan bizonyított tény, hogy megfertőzhetik az embereket, ellenben a koronavírussal fertőzött családdal együtt élő kedvencekből ki tudták mutatni a vírust” – mondta a Tényeknek dr. Juhász Csaba állatorvos, aki azt is elárulta, a vakcinát prémes állatok és házi kedvencek esetében lehet majd alkalmazni. Csak akkor ajánlja az oltást, ha egy állatfaj esetében bizonyított, hogy embernek is képes átadni a koronavírust vagy egy esetleges mutációját.

A tesztek viszont egyre nagyobb sebességgel haladnak, a San Diegó-i állatkertben már meg is kapták az orángutánok a kísérleti védőoltást.

Balázs Andi, aki négy kutyával éli az életét, elmondta, hogy bármikor beoltatná négylábú kedvenceit, hiszen családtagnak számítanak.