Sokaknak ismerős lehet az érzés, amikor este elképesztően fáradt, de lefekvéskor mégsem tud elaludni. Az internet korában azonban rengeteg olyan tanáccsal lehet találkozni, amely segíti a gyors elalvást. Egy ilyen videót töltött fel a TikTokra a youngeryoudoc nevű felhasználó is, és tanácsa nem teljesen légből kapott, van mögötte egy kis tudomány is.

Ezt tedd, ha gyorsan aludni szeretnél

Nagyon sokan különböző praktikákat vetnek be ahhoz, hogy minél gyorsabban lehunyhassák a szemüket az ágyban. Ezek közül a legismertebb a bárányszámolás, de népszerű módszer még a meleg tej és az elalvás előtti olvasás is. Azonban ennél lényegesen gyorsabban álomba szenderülhetünk, ha néhány percig a csuklónk egy bizonyos részét megmasszírozzuk. Ennek a trükknek köszönhetően nem lesz több forgolódás.

Alvástechnikák alkalmazásával könnyedén elalhatunk Fotó: TikTok

Kísérletet is végeztek a gyors elalvással kapcsolatban

Az IFLScience azt írja, ezt a pontot az akupresszúrában HT7-nek (vagy Shenmennek) nevezik, és korábban több kísérletet is végeztek azzal kapcsolatban, hogy van-e bármilyen hatása annak, ha ezt nyomkodja valaki. Egy 2010-es vizsgálatba egy idősotthon 50 lakóját vonták be: 25 főnél akupresszúrát alkalmaztak, 25-nél pedig csak enyhe érintést. Az alvás minőségére vonatkozó kérdésekre a vizsgálat előtt, alatt és után kellett válaszolni. Kiderült, hogy akik masszást kaptak, lényegesen jobban aludtak, mint azok, akik akupresszúrát.

@youngeryoudoc #bodyhacks #healthhacks #hacks #cantsleep#sleep #stretching #stress #anxiety #themoreyouknow #health ♬ original sound – YoungerYouDoc