RETRO RÁDIÓ

Újabb 6 ezer fiatal foglalhat időpontot holnapig Pfizerre





A fiatalok nem hezitáltak, hogy saját és környezetük védelmét megszerezzék. Összesen 90 ezer 16–18 éves regisztrált és veheti fel az oltást csütörtöktől – Mondta Müller Cecília tiszti főorvos az operatív törzs online sajtótájékoztatóján.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.05.11.
operatív törzs

Csökkenés, újra 500 alatt az új fertőzöttek száma

Javulnak a járványügyi adatok, jelenleg 493 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 792 879 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 99 többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 28 792 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 583 802 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 180 285 főre csökkent. 3282 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 379-en vannak lélegeztetőgépen.

Összesen 90 ezer fiatal veheti fel az oltást

A 193 ezer fős 16–18 éves korosztályból 84 ezer fő regisztrált érvényesen. Most már el tudják ők is végezni az időpontfoglalást, 80 százalékuk már foglalt is időpontot. Ők jelentik azt a korosztályt, akik leginkább szeretnének a szabadságukkal élni.Látszik a fiatalos lendület, nem sokat gondolkodnak, hogy saját és környezetük védettségét megszerezzék. Ugyanakkor 6 ezren vannak azok, akik későn ébredtek és csak szombaton regisztráltak. Ők a mai napon fognak sms-t kapni, és szerdáig foglalhatnak időpontot a rendszerben. Csütörtöktől már megkezdődik az oltásuk. A 84 ezer és a további 6000 fővel együtt összesen 90 ezer fiatal veszi fel most az oltást – hangsúlyozta a tiszti főorvos, aki megköszönte a fiatalok aktivitását.

Újabb csoport kaphatja meg a vakcinát

Azok is beoltathatják magukat, akik 3 hónapon belül estek át a koronavírus-járványon – mondta Müller Cecília. Napról napra nő az esélyünk arra, hogy visszakapjuk a megszokott életünket. A háziorvosok a héten Sinopharm-, Janssen- és Moderna-vakcinával oltanak – tette hozzá.

Pfizer és Szputnyik 2. körös is érkezett ma

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 4 346 089 fő, közülük 2 530 147 fő már a második oltását is megkapta. Magyarországon már csak az egyéneken múlik az, hogy élnek e a vakcina felvételével, amelyből jelenleg 6-féle érhető el az országban – mondta Müller Cecília. A tiszti főorvos tájékoztatott arról is, hogy hajnalban 200 dózis Szputnyik típusú 2. körös vakcina érkezett, ezzel eddig összesen 2 millió adagot szereztünk be az orosz gyártótól. Most még foglalható időpont erre a vakcinára, azonban ezután már nehezebben lesz elérhető, miután leszállította a cég a szerződésben meghatározott mennyiséget. A vakcináról a magyar szakemberek megállapították, hogy biztonságos és hatékony, így az oltópontokra kerül. Emellett a 18 fölötti korosztály még Sinopharmra és az Astrazenecára is foglalhat időpontot. Müller Cecília arról is beszélt, hogy a háziorvosi rendelőkben is zajlik az oltások beadása. 334 ezer adag Pfizer-vakcinával folytatódik az első és a második körös oltások beadása. Továbbra is arra kért mindenkit a tiszti főorvos, hogy aki eddig nem tette, az regisztráljon.

„A történelem legnagyobb oltási kampánya zajlik”

Kizárólag a védőoltással lehet véget vetni a járványnak! Az egész világban folytatódik a védőoltási kampány, a pandémia továbbra is folytatódik. Már több mint 1,3 milliárd adag védőoltást adtak be – ismertette a tiszti főorvos. Átlagosan az EU-ban 30 százalékos az átoltottság, míg Magyarországon a lakosság 44 százaléka vette fel idáig a vakcinát. Müller Cecília ugyanakkor felhívta a második oltás fontosságára a figyelmet, amelyet hazánkban 2,5 millió embernek adtak be.

„Kerüljük az álhíreket és fordítsunk több figyelmet magunkra”

Több mint 1 éve küzdünk a pandémiával, ezért szükségünk van arra, hogy új élményekkel is töltekezzünk, kikapcsolódjunk és elengedjük az állandó feszültséget, amely ránk telepszik. Próbáljunk tudatosan élni, kerüljük az álhíreket, és kizárólag megfelelő forrásból tájékozódjunk! Aludjunk eleget, mozogjunk és relaxáljunk, hiszen rengeteg feszültségen vagyunk túl, amelyek feldolgozásában ezek segítenek.

Ismertek lesznek a poszt-Covid-ambulanciák

Hamarosan közzéteszik a poszt-Covid-ambulanciák elérhetőségét – mondta Müller Cecília. Mindezek mellett a szakrendelések is rendelkezésre állnak. Ha valaki a gyógyulást követően még különböző tünetekkel küszködik, mint például bágyadtság vagy légzési problémák, vegye fel a kapcsolatot háziorvosával, aki eldönti, hogy melyik ambulanciára irányítja a pácienseket. Ott dől el, hogy az illető tüneteit poszt-Covid vagy más okozza. Hazánkban sok helyen van poszt-Covid-ambulancia, keressük fel, ha szükséges.

555 büntetőeljárás indult tavaly tavasz óta a járványüggyel összefüggésben

Az elmúlt 24 órában 444 személy nem viselt maszkot, az esetek zömében 432-en a közterületen szegték meg a szabályt – ismertette Kiss Róbert. A vendéglátó- és kereskedelmi helyiségben 1265 intézkedést hajtott végre a rendőrség. Ebből 353 esetben a tulajdonost, illetve szolgáltatót vonták felelősségre. Az elmúlt 24 órában 62 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt – tájékoztatott az alezredes, aki elmondta azt is, hogy csökkent a házi karanténban lévők száma.





Ezeket olvastad már?
Földönkívüli lávatavat fedezett fel a NASA - Videó

Földönkívüli lávatavat fedezett fel a NASA - Videó

Igazoltan lóghatnak ma az iskolából a tinilányok, mutatjuk a részleteket

Igazoltan lóghatnak ma az iskolából a tinilányok, mutatjuk a részleteket

Kiadták a riasztást, záporral és széllel érkezik a melegedés

Kiadták a riasztást, záporral és széllel érkezik a melegedés

Szétesett a ferencvárosi baloldal: Baranyi gyengén muzsikál, Gegesy és Gyurákovics között dől el a választás?

Szétesett a ferencvárosi baloldal: Baranyi gyengén muzsikál, Gegesy és Gyurákovics között dől el a választás?

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás