A bevezetett limitált árat augusztus 1-jétől a lakossági átlagfogyasztás mértékéig biztosítják. Ennek értelmében az átlagfogyasztás mértékéig minden magyar háztartásban, magyar családnál fennmarad a rezsicsökkentés. A gáz esetében az átlagfogyasztás 1729 köbméter évente, az áramnál 2523 kilowattóra évente.

Azoknál a háztartásoknál, ahol a fűtés gázzal oldható meg, nagyon sokat számít, milyen hideg lesz majd télen.

Az accuweather.com segítségével könnyebben kalkulálható, vajon mennyire kell majd feltekerni a termosztátót, hogy ne legyen hideg a lakásokban.

Így befolyásolja az időjárás a rezsit

Az előrejelzések szerint egészen október közepéig átlagosan 22-19 fok körülire melegszik fel a nappali hőmérséklet, majd a hónap végéig 14 fok körül alakul. Éjszakánként 8-4 fokra hűl majd le a levegő hőmérséklete.

Novemberben más lejjebb csúszik a hőmérő higanyszála, de úgy tűnik mínuszokra nem kell készülni. Nappal 11-6 fokra számíthatunk, míg éjszakánként 4 és 1 fok között alakul a hőmérséklet.

Jönnek a mínuszok

Decemberben már erőteljesen beköszön a tél, nappal sem megy sokkal fentebb a hőmérő a nulla fok fölé. Bár nappal még nem kell mínuszokkal számolni, ha lehet hinni az előrejelzéseknek, azonban éjszakánként már keményebb hideggel kell kalkulálni.

Kitolták a határidőt

Mint arról a Metropol is beszámolt, az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. a 2022. augusztus 1-jei árváltozáshoz kapcsolódóan minden érintett ügyfelének lehetőséget biztosít a mérőállás bediktálására, ezért ennek határidejét augusztus 15-ig meghosszabbította.

Általány, vagy diktálás

A rezsicsökkentés szempontjából igazából mindegy, milyen elszámolásban vagyunk, mert mind az átalánydíj fizetésekor, mind az óraállás diktálása esetén arányosan nő majd a számla az átlagon felüli fogyasztás esetén. Tehát – hacsak nem változnak gyökeresen a fogyasztási szokásaink – nem kell több százezres számlától tartanunk.