Minél több embernek akarják beadni az első koronavírus elleni oltást, ezért változik a Pfizer-Biontech és az AstraZeneca vakcinája esetében a második oltás időpontja – közölte pár nappal ezelőtt Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője.

Kifejtette: az oltási stratégia eddig az volt, hogy – az alkalmazási előiratnak megfelelően – minden esetben betartották az első és a második oltás közötti időintervallumot. Mostantól – annak érdekében, hogy megakadályozzák a vírus terjedését -, igyekeznek minél több embernek beadni az első oltást, hiszen már az is ad egy alapvédelmet a fertőzés ellen.
Ismertetése szerint a klinikai, tudományos és szakmai ismeretek alapján igyekeznek kitolni a második oltás időpontját. A Pfizer vakcinánál a 21. napról a 35. napra tolják a második oltást. Az AstraZeneca vakcinánál az alkalmazási előirat szerinti maximális időtartamot kihasználva, a 12. héten adják be a második vakcinát. A Moderna, valamint az orosz és a kínai vakcinák esetében egyelőre nem változtatnak a két oltás közötti oltási sémán.

Karikó Katalin erre reagált a Facebook-oldalán az egyik követőjének.

Már 1 dózis Pfizer-vakcina is véd, és a 3 hét helyett 35 nap is megfelel a 2. dózis beadási idejének. Nem kell miatta aggódni” – olvasható a szolnoki születésű, Szegedi Tudományegyetemen végzett biokémikus megnyugtató válasza.

Nem ez az első eset, amikor Karikó Katalin válaszol a közösségi-oldalán valakinek.

A magyar biokémikus február elején alig pár óra alatt válaszolt az anafilaxiás rohamokkal küzdő asszonynak.