RETRO RÁDIÓ

Hihetetlen, mit művelnek ezek az Amigók a kórházban fekvő magyar gyerekekkel





Az amigók a világjárvány közepén sem engedik el a kicsik kezét



Megosztás
Szerző: Kobzi Kitti
Létrehozva: 2021.04.08.
önkéntesek

Az Amigos a gyerekekért Alapítvány egy egyetemistákból álló jótékonysági szervezet, akik a kórházi beteg gyerekek gyógyulásához járulnak hozzá, játékos tanulással. Az Amigók (spanyol, jelentése barátok) a koronavírus-járvány előtt személyesen látogatták a kórházakban a gyermekeket, ám most ezek a foglalkozások is átkerültek az online térbe. A járvány azonban nem fogott ki a lelkes önkénteseken, ugyanis nagyon rövid időn belül kialakítottak egy olyan rendszert, amelyen keresztül folyamatosan tudják tartani online a kapcsolatot a kicsikkel.

Gyorsan döntöttek

„Amikor beütött a koronavírus, februárban már rögtön látogatási tilalmat rendeltek el a kórházakban, úgyhogy elég gyorsan kellett gondolkozni. Ez alatt az idő alatt 4 programot indítottunk el” – mondta lapunknak Danóczy Blanka, aki több mint 1 éve aktív tagja az Amigos csapatának. Az Amigos Extra, Amigos Mini, illetve a Tanultablet Mentorprogram mellett létrehozták az Amigos Online programot, ahol az amígók heti 2 alkalommal foglalkozást tartanak a gyerkőcöknek a Google Hangouts segítségével. A szülőkkel egyeztetve alakítják ki az óratervet, emellett játszanak, barátkoznak.

Forgács-Fábián Sára - online foglalkozás (Fotó: amigosagyerekekert.hu)

Amit ígérnek, azt betartják

Az Amigos csapata mindent megtesz a gyermekekért, amit a digitális térben meg lehet valósítani. Alapelveik közé tartozik a megbízhatóság, melyre most a kicsiknek a legnagyobb szükségük van. „Ha elígérkeztünk, azt nem mondjuk le; amit megígértünk a kis srácoknak azt betartjuk; a határidőket tiszteljük” – írták a honlapon. „Erre mindig nagyon odafigyelünk, hogy amit megígértünk, ha törik, ha szakad, az úgy lesz, és ez most nagyon fontos nekik, hogy mi biztos pontként ott vagyunk számukra” – mesélte Blanka. „Mi azt tapasztaljuk, hogy a gyerekeknek is nagyon nehéz ez a mostani helyzet, nagyon fontos nekik a stabilitás” – tette hozzá.

Az online térben kinyílt a világ

Habár mindenki számára nagyon nehéz ez az időszak; van előnye is annak, hogy az online térbe került át minden. „Ugyan a kórházi ajtók becsukódtak, úgy nyílt ki előttünk az egész világ. Most nem vagyunk földrajzi egységekhez kötve, így együtt tud játszani a szentgotthárdi és a budapesti gyermek az ország két különböző részéről” – mondta a Metropolnak Forgács-Fábián Sára, az Amigos a Gyerekekért Alapítvány megálmodója, kuratóriumának elnöke.

Forgács-Fábián Sára 10 barátjával alapította a szervezetet még 2014-ben, és azóta 4 városban és 12 kórházi egységben vannak jelen. Az alapítványban több mint száz egyetemista, azaz Amigo tevékenykedik azon, hogy a beteg gyerkőcök mindennapjait szebbé tegyék. Csupa olyan dolgot csinálnak, amit a kórházon kívül a barátaikkal csinálnának, akik jelenleg nincsenek ott az életükben.

Az Amigos a gyerekekért Alapítvány csapata (Fotó: amigosagyerekekert.hu)

KERET: Hogyan segíthetünk mi?

Az alapítvány működését a pénzbeli adományok biztosítják. Fontos számukra, hogy egy biztos támogatói bázisuk legyen, akikre mindig számíthatnak, hogy évek múlva is segíthessék a gyermekek felépülését. Emellett akár tárgyi felajánlás is nagy segítség az alapítvány számára. A szervezet honlapján elérhető egy lista, melyben részletesen leírják, mire lenne szükségük jelenleg.

KERET: A különleges adó-mány

Adód 1%-át 2020-tól már az Amigos a gyerekekért Alapítványnak is felajánlhatod, hogy egy napon minden beteg gyerek mellett legyen egy Amigo.





Ezeket olvastad már?
„Félelmetes, ami itt történik” - évek óta szedi áldozatait az elátkozott budapesti horrorpanel

„Félelmetes, ami itt történik” - évek óta szedi áldozatait az elátkozott budapesti horrorpanel

Frontális karambol történt Herceghalomnál, óriási dugóra kell számítani

Frontális karambol történt Herceghalomnál, óriási dugóra kell számítani

Csak az igazán profik szúrják ki – meg tudod találni az elveszett iránytűt?

Csak az igazán profik szúrják ki – meg tudod találni az elveszett iránytűt?

Brutális baleset a Hegyalja úton: döbbenetes, kik ültek a felborult kocsiban

Brutális baleset a Hegyalja úton: döbbenetes, kik ültek a felborult kocsiban

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás