Az egészségügyi minisztérium adatai szerint Izraelben kevesebb mint két hét alatt 950 ezer ember kapta meg a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának első dózisát– számolt a The Times of Israel. A 9,3 milliós Izrael ezzel a világon elsőként érte el a lakosság több mint tíz százalékos beoltását. Az eddigi oltások 41 százalékát 60 évnél idősebb emberek kapták meg. Mellettük az egészségügyi dolgozók, a biztonságiak és a krónikus betegségekben szenvedők beoltása is folyamatban van. Ennek oka, a hatékonyan szervezett közösségi rendelőintézet-hálózat és a kiváló logisztikai gondolkodás és szervezettség.

„Reméljük, hogy az egész világ modellje leszünk” – fogalmazott Arnon Afek, a Tel-Aviv melletti Síba kórház igazgatóhelyettese, az egészségügyi minisztérium volt főigazgatója.

A gyorsaságnak azonban hátulütője is van: jelenleg kifogyóban vannak az oltóanyagkészletek, amit későbbre ígért szállítmányok előbbre ütemezésével próbálnak megoldani a helyi hatóságok. Amennyiben nem járnak sikerrel, januárban két hétig csak a második dózis beadását tudják biztosítani az egyszer már beoltottak számára.

MTI/Czeglédi Zsolt