Az ilyen tevékenységet végzőket a NAV online alkalmazásával kell bejelenteni, adott napszakra, vagy pedig állandóra. A bejelentés korábban is elvárt volt, viszont nem volt jellemző a munkaadókra. Jó hír, hogy nem kell sorban állni a NAV kirendeltségén, a munkavállalást online is megoldhatjuk. Nem kell mást tennünk, mint felmenni az onya.nav.gov.hu oldalra és követni az utasításokat.

Fotó: Shutterstock

Mi a háztartási munka és mi nem az?

A háztartási munka egy olyan foglalkoztatási forma, amely kizárólag természetes személyek között jöhet létre. Ebbe a kategóriába a természetes személy és a vele egy háztartásban élők, illetve közeli hozzátartozók mindennapi életéhez szükséges feltételeket biztosító tevékenységek tartoznak: lakástakarítás, főzés, mosás, vasalás, gyermekek felügyelete, házi tanítása, otthoni gondozás és ápolás, házvezetés, kertgondozás.
Nem háztartási munka, ha a felsorolt munkák bármelyikét ilyen tevékenységű egyéni vállalkozó vagy egyéni cég, illetve társas vállalkozás tagjaként, munkavállalójaként végzi valaki, ha a foglalkoztató természetes személy mástól, akár közvetve is valamilyen juttatást kap a háztartási alkalmazott szolgáltatásának ellenértékeként, az a foglalkoztató természetes személy vagy a háztartásában élők, illetve közeli hozzátartozóik üzletszerű tevékenységével összefüggő célt szolgál.

Ki a háztartási alkalmazott?
A háztartási munkát végző természetes személy, aki ezt a tevékenységét nem egyéni vállalkozóként vagy társas vállalkozóként végzi.