Budapesten elsőként Csepelen a Simon Bolivár sétányon lévő idősek otthonában kezdődött meg az oltás. A Csepelen meginduló oltásokról a kerület polgármestere, Borbély Lénárd is beszámolt Facebook-oldalán.

„Európában elsőként Magyarország teszi lehetővé a koronavírus elleni harmadik védőoltás felvételét. Ennek egyik első állomása a csepeli Simon Bolivár sétányon lévő idősek otthona, ahol a 60. életévüket betöltött idősek körében ma reggel megkezdődött az oltakozás” – írta bejegyzésében a polgármester.

Posted by Borbély Lénárd on Sunday, August 1, 2021

Folyamatos a vakcinakiszállítás a szociális otthonokba

Sára Botond, a kormányhivatal kormánymegbízottja számolt be róla, hogy a budapesti telephelyükön elegendő vakcinamennyiség áll rendelkezésre az emlékeztető oltások megkezdéséhez.

A krónikus betegek és az idősek az a társadalmi csoport, akik leginkább ki vannak téve a koronavírus veszélyeinek. Épp ezért a kormány felmérte az idősotthonokat, hogy kik azok, akik fel kívánják venni a harmadik oltást. Azok az intézmények, ahol felkészültek az oltakozásra, oda az oltóanyagok kiszállítása folyamatos…” – számolt be Facebook-videójában.

Európában Magyarország az első, ahol fel lehet venni a harmadik oltást.

Posted by Sára Botond on Sunday, August 1, 2021

A kórházi oltópontokon kívül a háziorvosoknál is lesz lehetőség oltakozni

A Metropol több háziorvost is felkeresett, akik elmondták, náluk is lesz lehetőség a harmadik oltás beadására, ám ők inkább az oltópontokat javasolják a hatvan év alattiaknak, hiszen a háziorvosoknál folyamatos a rendelés. Lapunknak dr. Juhász Éva háziorvos elmondta, hogy az oltások keverésének semmilyen kockázata nincs, ráadásul mixelni nem kötelező. A korábbi hírekkel ellentétben a harmadik oltás ugyanabból az oltóanyagból is beadható – tehát vagy vektorra mRNS-t és fordítva, vagy keverés nélkül ugyanazt.

A Metropol felkeresett néhány budapesti kórházat

A különböző egészségügyi központok megerősítették, lesz rá lehetőség, hogy náluk vegyék fel az emberek a harmadik oltást, ám még zajlik a regisztráció folyamata. Valószínűleg a hét második felében fog beindulni igazán az emlékeztető oltások tömeges beadása.

A Pfizer oltóanyaga nagy népszerűségnek örvend Fotó: Amaury Cornu/Hans Lucas

Ha harmadik oltás, akkor a Pfizer a legmenőbb

A Metropol saját kutatása szerint az emberek legnagyobb része a Pfizer oltóanyagát választaná harmadikként, második helyen a kínai Sinopharm áll a megkérdezettjeink véleménye alapján. A Pfizernek bizalmat szavazók aránya 38%-os volt, a Sinopharmosoké 19,7%. A Google kérdőíves szavazásunkon kíváncsiak voltunk arra is, hogy az oltottak milyen aránya kérné a harmadik oltását. Az emlékeztető oltást biztosan felvevők aránya 33,8% volt, és a legnagyobb csoport a még hezitálók csapata volt 42,3%-kal. A harmadik oltást elutasítók aránya 23,9%.

Grafikon: Metropol