Ünnepnap Földünkért!

A Földünkért világnap célja elérni a „gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan” eszme megvalósulását. A Természet- védelmi Világszövetség, az ENSZ Környezetvédelmi Programja és a Természetvédelmi Világalap 1991-ben indította útjára a Földünkért kampányt. A jeles nap célja az első környezeti világtalálkozóról való megemlékezés mellett, hogy buzdítson az élővilág megőrzésére. A környezettudatosságot középpontba állító napot hazánkban 1992 óta ünnepeljük.

Vigyázzunk bolygónkra Fotó: Shutterstock

Így tehetünk egy környezettudatosabb bolygóért:

  • Vásároljunk minél kevesebb műanyagot!
  • Ne vásároljunk feleslegesen!
  • Adjuk le a már nem használt mobiltelefonunkat!
  • Takarítsunk környezetbarát takarítószerekkel!
  • Spóroljunk a vízzel!

Ma éjszakára lezárják a Csömöri úti felüljárót

Próbaterhelés miatt ma éjjel lezárják a Csömöri úti felüljáró Újpalota felőli részét. A felüljáró teherbírását vizsgáló próba idejére a hidat teljes egészében lezárják, ezért a 979-es autóbusz módosított útvonalon közlekedik. A statikus és a dinamikus terhelés megmutatja, keletkeztek-e a szerkezetben káros alakváltozások, repedések, történt-e elmozdulás a híd szerkezetében. Emellett a felüljárón rezgésvizsgálatokat is végeznek. A felújítás a tervek szerint halad és a megújult híd átadására december 3-án kerülhet sor, addig a felüljárón érvényben marad a félpályás lezárás.

Változik a közlekedés a Hegyvidéken!

Rendezvény miatt forgalomkorlátozásokra kell számítani a XII. kerületben. A rendőrség azt kéri a járművezetőktől, hogy a megváltozott forgalmi rend szerint és fokozott óvatossággal közlekedjenek.

Tilos megállni:

  • Ma 14 órától holnap 15 óráig a XII. kerületben, a Városmajor utca mindkét oldalán a 24. és a 28. szám között.

Angol és természettudományos tantárgyakkal folytatódik az érettségi

Az őszi érettségi időszak negyedik napján öt érettségi tantárgyból adhatnak számot tudásukról a diákok. Reggel 8 órakor angol nyelvvel kezdenek a tanulók, majd délután 2 órától a kémia, a katonai alapismeretek, a pszichológia és a természettudomány tantárgyak következnek.

Hullanak a csillagok, itt vannak az Orionidák!

Az Orionidák meteorrajnak köszönhetően október 20-a és november 7-e között ma este láthatjuk a legtöbb csillagot lehullani az égről – írja az Időkép. Derült este, fényszennyeződéstől mentes helyen éjfél után óránként akár 15–20 hulló csillagot is láthatunk. Bolygónk évente kétszer halad keresztül a Halley-üstökös törmelékfelhőjén, májusban és most.

Mától csillaghullást figyelhetünk meg az égen Fotó: Shutterstock