RETRO RÁDIÓ

Félelmetes jóslat: ha túl sok a férfi, kihal az emberiség?





Sötét jövőképet festettek fel a tudósok: egyre kevesebb lány születik, ennek pedig hosszú távon katasztrofális következményei lehetnek.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.08.14.
abortusz kihalás fejlődő országok emberiség

Egy friss jelentés szerint az – elsősorban a fejlődő országokban tapasztalható – „fiúbabaőrület” ugyanolyan káros gyakorlat, mint a gyermekházasságok intézése vagy a női nemi szerv rituális csonkolása. A modern kori eszközök pedig egyre inkább elősegítik ennek a trendnek az előtörését: egyre jellemzőbb, hogy miután az ultrahangos vizsgálat megállapítja, hogy egy nő kislánnyal várandós, abortuszt hajtanak végre.

Egy korábbi felmérés szerint 1970 és 2017 között 45 millió kislány tűnt el így: a fejlődő társadalmakban nem hagyták, hogy megszülessenek, annyival többet ér egy fiúutód élete egy lányénál. A vizsgálatból akkor az is kiderült, hogy az ilyen típusú esetek több mint 95 százalékát Kínában vagy Indiában követték el – írja a Medical News Today.

 

(Képünk illusztráció/Pixabay)

Ezt a korábbi jelentést is felhasználva azt a következtetést vonták le a szociológusok, hogy amennyiben a tendencia folytatódik, 2030-ig további 4,7 millió lánybaba nem fog megszületni, míg az évszázad végére a legrosszabb forgatókönyvek szerint 22 millió fölé ugorhat a nemük miatt elvetetett babák száma. Ez pedig ahhoz vezet, hogy néhány évtizeddel később elfogynak a szülőképes nők, a társadalmak pedig fogyatkozni kezdenek – az út vége pedig az emberiség teljes eltűnése is lehet.

A szakértők szerint Kína és India ilyen jellegű politikáján mindenképp változtatni kellene, de még további 17 országban magas a nemek közötti megkülönböztetés aránya. Az előrejelzéseik szerint a férfiak túlreprezentáltsága a világ harmadában már most is érezhető, de egyelőre még nem lehet konkrétan megállapítani, milyen szociális és gazdasági következményei vannak a nők eltűnésének.

 

(Forrás: Pixabay)

Ráadásul nemcsak a lánymagzatok abortálásáról számolnak be a tudósok: a fejlődő országokban az is jellemző, hogy a megszülető lánygyermekek nem kapnak megfelelő orvosi ellátást a fiúkkal szemben, így a halandóság is sokkal magasabb a kislányok körében. Nem nehéz kikövetkeztetni, hogy ennek az lesz az eredménye, hogy sok fiatal férfi nem fog magának feleséget találni, hiszen nem lesz annyi szabad nő, mint férfi. További súlyosbító tényező, hogy ezekben a társadalmakban a lányok oktatásban sem részesülnek, és elég gyakran kell szembesülniük erőszakkal. Egyes tudósok szerint az így elvesző lányok száma még annál is magasabb, mint az abortusz miatt meg nem születőké.

Ugyan a nők teljes eltűnése még csak utopisztikus filmekben és regényekben fordul elő, a szakértők szerint ez akár a valódi jövő is lehet, ha nem változtatnak rajta. Ehhez pedig elsősorban átfogó oktatásra van szükség, szexuális téren is, valamint az egyenlőség lehetőségeinek megteremtésére a fejlődő országokban is.





Ezeket olvastad már?
Lezárt Rám-szakadék: mindig is veszélyes volt kirándulni a szurdokban - GALÉRIA!

Lezárt Rám-szakadék: mindig is veszélyes volt kirándulni a szurdokban - GALÉRIA!

Egy másik csillag mentheti meg a Földet a Nap pusztításától

Egy másik csillag mentheti meg a Földet a Nap pusztításától

Gulyás Gergely fontos bejelentéseket tett a Kormányinfón

Gulyás Gergely fontos bejelentéseket tett a Kormányinfón

„Kijött belőle a reggeli és a szteroid is” – Aggasztó hírt közölt az SMA-s Tomika anyukája

„Kijött belőle a reggeli és a szteroid is” – Aggasztó hírt közölt az SMA-s Tomika anyukája

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás