RETRO RÁDIÓ

Feleannyi idő alatt kimutatja a koronavírust a szenzációs magyar találmány





A magyar orvosok és kutatók a világ élvonalában járnak ha innovációkról van szó, ezúttal sem okoztak csalódást.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.10.08.
áttörés

Olyan PCR-tesztet fejlesztettek ki magyar kutatók, ami képes feleannyi idő alatt kimutatni a vírust, mint a korábbi, ugyanazzal a megbízható eredménnyel. Ezzel nemcsak időt, hanem munkaerőt is tudnak spórolni a laborok, és a betegek gyorsabban kaphatják majd meg az eredményt - számol be a fantasztikus áttörésről a Ripost.

A Semmelweis Egyetemen tesztelték azt az új PCR-tesztet, amit magyar kutatók találtak fel. Alig várták, hogy megkapja a fejlesztő cég a forgalmazási engedélyt, annyira bevált. Dr. Bérces Attila, a tesztet kifejlesztő Omixon Biocomputing Kft. vezérigazgatója nyilatkozott a Ripostnak további érdekességeket is megosztva az új felfedezésről.

Az új teszt lényege, hogy „egy lépésben” végzi el a diagnosztikát, mivel nem szükséges a mintából kivonni a vírus örökítőanyagát, az RNS-t az eredményhez. Így amellett, hogy időt spórolnak, kevesebb laboránsra lesz szükség.

Az új tesztet, mivel gyors és hatékony, a jövőben egyre többször fogjuk használni – közölte Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

Fotó: Ripost

A magyar cég az új tesztet egy kaliforniai partnerrel együtt fejlesztette ki, és kizárólagos forgalmazási jogokat kaptak egész Európában, a Közel-Keleten és Afrikában. A tesztek már elérhetők, forgalomba kerültek. Az Omixon Biocomputing Kft. vezérigazgatója, dr. Bérces Attila a Ripostnak elmondta: cégük évek óta olyan fejlesztéseken dolgozik, amelyek hasonlítanak a koronavírus-tesztek előállításához, így megvolt ehhez az alaptudásuk.

„Világszerte óriási a hiány a PCR-tesztekből” – tette hozzá. „Csak Európában napi 1 millió tesztet végeznek el, hazánkban napi tízezret. A vírus kihívás elé állított. Bár megjelent a piacon több, a miénkhez hasonló PCR-gyorsteszt, ezek úgynevezett „zárt rendszerek”, melyek egyszerre néhány mintát képesek elemezni. A nyitott rendszerek pedig akár 384-et is, ráadásul olcsóbban! Sőt, a hagyományos PCR-tesztekkel szemben is versenyképes: eddig körülbelül 4 órát vett igénybe egy teszt elemzése, a miénkkel ez két órán belül megvan, és az eredmény ugyanolyan pontos” – emelte ki Bérces Attila.

A másik előnye, hogy kevesebb emberi munkára van szükség a használatához, így felszabadítja a laborosokat, valamint a hibázás lehetősége is csökken. Ez a fejlesztés egyértelműen megnövelheti a tesztelési kapacitást az országban és jó az esély a külföldi értékesítésre is, ami Németországban már meg is kezdődött” – hangsúlyozta a vezérigazgató.

 





Ezeket olvastad már?
Újabb benzinárstop jöhet? A kormány vizsgálja a benzinárat

Újabb benzinárstop jöhet? A kormány vizsgálja a benzinárat

Krausz Ferenc Nobel-díjas tudósunk is kitöltötte a Zöld-párbeszéd kérdőívet

Krausz Ferenc Nobel-díjas tudósunk is kitöltötte a Zöld-párbeszéd kérdőívet

Magyarországra érkezik a latin filmsztár, nem akárhol látható

Magyarországra érkezik a latin filmsztár, nem akárhol látható

Elege lehetett a kutyakakiból egy újbudai lakónak, sajátos módszert vethetett be a négylábúak ellen

Elege lehetett a kutyakakiból egy újbudai lakónak, sajátos módszert vethetett be a négylábúak ellen

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás