Bár sok minden lehet felelős a fejfájásért, megmutatjuk a leggyakoribb típusokat. Ha a kínzó érzés hosszan tart, mindenképp orvost kell felkeresni.

A tenziós fejfájás a leggyakoribb. Tompa, szorító, ám tartós fájdalmat okoz főként a fej elülső és oldalsó részén, de kellemetlen érzés alakulhat ki a szem mögött is. Időtartama széles skálán mozog, akár egy órán belül elmúlhat a kellemetlenség vagy több napig is tarthat. Ha ettől szenvedsz, akkor kerüld a hangos zajokat és az erős külső ingereket.

A migrén súlyosabb típusú, rohamokban jelentkező fejfájás, ami szintén gyakori. Általában a fej egyik oldalán érez erős fájdalmat elszenvedője, akinél hányinger és külső ingerek iránti érzékenység is jelentkezhet. Aki hajlamos a migrénre, az általában élete során többször megtapasztalja. Kiválthatja a stressz, a hormonok, de a rossz egészségi állapot is. Előfordul, hogy a fájdalmat figyelmeztető előjelek kísérik, ez megjelenhet fényfelvillanások és zsibbadás formájában is. Kezelni életmódbeli változással és orvos által felírt gyógyszerekkel lehet.

A cluster fejfájás gyakran égő vagy szúró érzéssel ciklikusan jelentkezik. A kellemetlenség féloldali, általában az egyik szem mögött érződik. Férfiaknál gyakrabban fordul elő, kísérő tünet lehet a duzzadt szemhéj és az orrfolyás is.

Gyakori még a fizikai megerőltetés hatására kialakuló erős fejfájás. Ezt általában lüktető érzés kíséri, de nem tart sokáig. A megfázás, légúti megbetegedés szintén vezethet tompa fejfájáshoz. Jellemzően a kiváltó ok megszüntetésével el is múlik.