Itt az enyhülés, „csak” 34 fok lesz

Ma már fellélegezhetünk, nem lesz olyan nagy forróság, mint az elmúlt héten. A vörös kód ma 20 óráig marad érvényben.

A múlt héthez képest jelentősen enyhül hazánk időjárása. Ma túlnyomóan napsütéses idő lesz, csapadék azonban nem várható, emiatt továbbra is marad a meleg. A szél mérsékelt marad, ez hozhat egy kis enyhülést a hőségben. A hőmérséklet délutáni csúcsértéke 34 fok körül alakul, de a legmelegebb tájakon akár 37 fok is lehet.

Védjük az UV-sugaraktól a bőrünket

  • Az erős UV-sugárzás ellen napfényvédő krémmel védekezhetünk. Érdemes bekenni ruhával nem fedett bőrünket minél magasabb faktorszámú naptejjel napozáskor és, ha időt töltünk a tűző napon.
  • Fejünket kalappal, sapkával védhetjük a káros sugaraktól, szemünket pedig az UV-sugárzás kiszűrésére alkalmas napszemüveggel óvhatjuk.
  • A nagy melegben bőrünket is óvni kell az izzadást követő kiszáradástól is. „Az izzadás következtében ugyanis gyengül a bőr vízmegtartó képessége, ezért fontos, hogy tápláljuk, utánzsírozzuk” – magyarázta el dr. Gyovai Viola. A Magyar Tudományos Akadémia kandidátusa kifejtette azt is, hogy „fürdőzés után is tapasztalhatjuk, hogy húzódik a bőrünk a szárazságtól. Ilyenkor a zsírt bőrtápláló, bőrnyugtató testápolóval, esetleg napozás utáni after sun készítménnyel pótolhatjuk vissza”.

Ma estig van érvényben a vörös kód!

Este 8-ig tart a nagy hőség miatt elrendelt vörös kód. Az intézkedésnek két fontos célja van:

  • felhívja a társadalom figyelmét a rendkívüli időjárási helyzetre,
  • az otthontalanok segítése: a szociális szektor minden intézményének ellátási formájától, területétől, férőhelyszámától függetlenül be kell fogadnia az odaérkező hajléktalanokat.

Hatalmas a hőség, 50 foknál kiakad a hőmérő higanyszála Fotó: Metropol

Szabadságra megy a főpolgármesteri hivatal

Július 25–29. között, az igazgatási szünet alatt a főpolgármesteri hivatal központi ügyfélszolgálata, a Zöld Budapest Tanácsadó Iroda és az Idősek Információs Pontja zárva tartanak. Augusztus 1-jétől újra a megszokott rend szerint várják ügyfeleket.

Pihenőt tart a ferencvárosi polgármesteri hivatal is

Július 25. és augusztus 5. között igazgatási szünet lesz a ferencvárosi polgármesteri hivatalban is. Az ügyintézés ebben az időszakban szünetel. Augusztus 8-ától a megszokott ügyfélfogadási rendben fogadják az ügyfeleket.

Nyári szabadságot tart a főpolgármesteri hivatal Fotó: Metropol/NZ

Év madara szavazás

Ma még dönthetünk arról, hogy ki legyen az év madara 2023-ban. A program célja, hogy a nagyközönség is megismerhesse a megóvandó fajokat. Voksolni az mme.hu oldalon lehet.

Újabb köztéri szervizpont a bicikliseknek

A Harmat utca–Sibrik Miklós út kereszteződésénél lévő és az Óhegy parki szervizpont után most újabb helyszínen, a Sajó Sándor téren helyezett a X. kerületi önkormányzat olyan pontot, ahol szükség esetén szerelhetjük a biciklit.

Négynapos színházi kutatótábor

Július 25–29. között ismerkedhetnek meg játékosan az Örkény Színház épületével a gyerekek. A táborozó lurkókat Fahn Rebeka és Kabdebon Dominik játékmesterek fogják segíteni a feladatok teljesítése során.

Két helyszínen lesz véradás hétfőn

Ma 12–18 óra között a Duna Plázában és az Europeum Plázában adhatunk vért. Aki segíteni szeretne ne felejtse otthon személyi igazolványát, lakcímkártyáját és tajkártyáját.

Életet ment, aki vért ad Fotó: Metropol

151 éve szabadalmaztatták a vécépapírt

1871-ben ezen a napon szabadalmaztatta az amerikai Seth Wheeler az egészségügyi papírt. A tekercses kivitelt is ő jegyeztette be 1883-ban.

A vécépapírt 1871. július 25-én szabadalmazták Fotó: Észak-Magyarország/Bujdos Tibor