Az önkéntes véradókra figyel a világ

Minden évben június 14-én tartják a véradók világnapját. Ilyenkor a véradóknak különböző ajándékokkal kedveskednek a helyszínen. A Nemzetközi Vöröskereszt és a WHO kezdeményezése nyomán lett 2004 óta június 14-e a véradók világnapja. Ez a nap az önkéntes véradók és vérplazmadonorok tiszteletéről és megbecsüléséről szól – amit ők adnak, az milliók számára jelenti az életet és a reményt. A jeles nap másik különlegessége, hogy 1868. június 14-én született Karl Landsteiner osztrák orvos, az AB0-as vércsoportrendszer felfedezője.

Két helyszínen is adhatunk majd vért a véradók világnapján Fotó: Heves Megyei Hírlap/Berán Dániel

Segítsünk véradással a világnapon is!

Aki segíteni szeretne, az ma is megteheti. Kedden a fővárosban két helyszínen is adhatunk vért:

  • 13–18 óra között a Magyar Vöröskereszt Arany János utca 31. szám alatt található székházában
  • 10–17 óra között a Csepel Plazában a II. Rákóczi F. út 154–170. szám alatt.

Itt van leginkább szükség a véradáskor levett vér összetevőire:

  • kórházakban, a nagy vérveszteséggel járó balesetek sérültjeinek ellátásakor és műtétek során vérre,
  • a hemofíliás betegek, veleszületett immunhiánnyal élők, csontvelő- és szervátültetettek, súlyos égési sérültek, máj- és vesebetegek, és hepatitisz B-ben szenvedők számára az életmentő, mással nem helyettesíthető gyógyszerek készítésekor vérplazmára.

Ezekre van szükség a véradáshoz:

  • személyi igazolvány,
  • lakcímkártya,
  • tajkártya,
  • véradás előtt elegendő étel és ital fogyasztása,
  • véradás után bőségesen folyadékbevitelre.

Máig utazhatnak ingyen az egészségügyi dolgozók a tömegközlekedésen

Június 14-e éjfélig közlekedhetnek díjmenetesen az egészségügyi, a szociális és a rendvédelmi dolgozók a BKK, valamint a MÁV–Volán járatain. Ezt követően szerdától ezeken a járatokon már nekik is jegyet vagy bérletet kell váltaniuk az utazáshoz. A koronavírus-járvány miatt elsőként az egészségügyi dolgozók és orvostanhallgatók, majd 2020 decemberétől már a védekezésben részt vevő szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi dolgozók, rendőrök, katonák és közszolgálati tisztviselők is ingyen utazhattak a közlekedési társaságok járatain.

Június 14-ig használhatják ingyen a tömegközlekedést a járvány elleni védekezésben részt vevő egészségügyi, szociális és rendvédelmi dolgozók Fotó: VG/Móricz-Sabján Simon

Két nap és kitör a vakáció

Nem kell sokat várniuk az általános és középiskolás gyerekeknek, ugyanis idén június 15-én ér véget ér a tanév, és másnap kezdetét veszi a nyári szünet hazánk közoktatási intézményeiben.

A nyári szünetre időzítette indulását a Disney+

Mától indul útjára a Disney+ gyerekeknek szóló streaming szolgáltatás, a Netflix és az HBO Max után a harmadik nagy hazai online fizetős filmes oldal. A szolgáltatás elérhető lesz Androidon és iOS-en egyaránt, de PlayStation 4-en is élvezhetők lesznek a filmek. A streaming oldal több mint 900 filmmel, 800 sorozattal és 150 exkluzív, saját gyártású alkotással készül a magyarországi indulásra.

Lezárások a vizes világbajnokság miatt

2022-ben Budapesten rendezik meg a 19. FINA vizes világbajnokságot, amelynek fő helyszíne a Duna Aréna lesz. A rendezvény biztonságos lebonyolításához a Népfürdő utcát a Dagály utca és a Vizafogó utca között lezárják mától július 3-ig a járművek elől. A lezárásokról bővebben az önkormányzat közösségi oldalán, míg a sporteseményről bővebb hírt a 15. oldalon olvashatnak.

Kemény Dénes: 68!

Ma ünnepli 68. születésnapját Kemény Dénes korábbi vízilabdázó, aki a magyar vízilabda-válogatott szövetségi kapitányaként 2000 és 2008 között három olimpiai bajnokságot is megnyert.

Kemény Dénes együtt ünnepelte a győzelmet vízilabdacsapatával Fotó: MTI/Czagány Balázs