Világszerte ma ünneplik a nőket

Ma van a nemzetközi nőnap, a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja. Magyarországon először 1913-ban tartották meg, 1914-ben országosan rendezvények is voltak. Aztán a Rákosi-korszakban kötelezővé tették, így 1948-tól „hivatalosan” is megünneplik. Ha ma valaki március 8-ára gondol, akkor a virágok, csoki és férfiaktól jövő apró kedveskedések jutnak az eszébe, de kezdetben ez egy demonstratív nap volt, ami kifejezetten a nők egyenjogúságára és a szabad munkavállalásra szerette volna felhívni a figyelmet. A napon sok civil szervezet a nők elleni erőszak, a nőket érő családon belüli erőszak, a munkahelyi szexuális zaklatás, a prostitúció és az egyéb, a nők ellen elkövetett erőszak formáira hívja fel a figyelmet. Fontosak a hasonló kezdeményezések, hiszen például tavaly márciusban, valószínűleg a koronavírus-karantén miatt, másfélszer annyi nőt bántalmaztak, mint a korábbi évek statisztikái szerint.

100 éve született Romhányi József, a „rímhányó”

Mekk Elek, Doktor Bubó, a Mézga-család és a Frédi-Béni magyar szövegei… számtalan legendás rajzfilm vicces versikéit köszönhetjük Romhányinak, a „Rímhányónak”. Romhányi József író, költő és műfordító 1921. március 8.-án született Nagytétényben, és 1983 május 7.-én hunyt el. Eredetileg muzsikusnak készült, de a nagyközönség leginkább az állatverseit, illetve zseniális rajzfilmszövegeit ismeri. Nevéhez több klasszikus is fűződik, mint például a Mézga család, A kérem a következőt, a Mekk mester, sőt még a Flinstone család. azaz a Frédi és Béni 40 epizódjának a zseniális szövege is hozzá köthető.

Mától nem jár a 60-as villamos

A 60-as villamos március 28-ig nem közlekedik, helyette többféle járatot lehet igénybe venni:

  • A Svábhegy és a Széchenyi-hegy, Gyermekvasút között a pótlóbusszal lehet utazni, a Művész út megállót csak a Széchényi-hegy felé érinti majd a busz.
  • Svábhegy és a Szél Kálmán tér között a 21-es és a 21A busszal lehet majd közlekedni, illetve a Svábhegy és Királyhágó tér között a 212-es busszal.
  • Az Orgonás és az Esze Tamás iskola megálló a Szent János Kórháztól a Pethényi útig közlekedő 60A, vagy az Esze Tamás iskola (Rőzse utca) megállóig közlekedő 60B pótlóbusszal érhető el, ezek a járatok a hétköznapi csúcsidőszakok kivételével igényvezérelten közlekednek.

Holnap estig terelve jár a 147-es

Útbeszakadás miatt a mai naptól terelve közlekedik a 174-es autóbusz. A jármű így nem érinti az Újpesti piac, az Attila utca, a Templom utca és a Csokonai utca megállókat. Újpest-központ M felé megáll a Baross utcában a Károlyi István utca előtt, illetve a 196-os autóbusz Újpest, Árpád út hajóállomás és Újpest-városkapu M megállójában, illetve az autóbusz Megyer, Julianus barát utca felé kihagyja az Újpesti piac és az Attila utca megállót, de megáll a 196-os autóbusz Újpest-városkapu M és Újpest, Árpád út hajóállomás megállójában, valamint a Baross utcában a Károlyi István utca után.