Megint berobban a tavasz az országba

Egyre szeszélyesebb és kiszámíthatatlanabb hazánk időjárása. Tegnap még 0 és 5 fok között alakult a nappali hőmérséklet már viszont már bőven 10 fok főlé csúszik a hőmérő higanyszála, sőt az ország legtöbb területén 13 fok körül lehetnek a csúcsok. Több meteorológus szerint melegrekordok is megdőlhetnek ma-holnap, ugyanis az ország déli felén a 16 körüli csúcsok se elképzelhetetlenek. A hirtelen jött tavasz havazással, esővel indul, majd marad a borús idő. A hirek szerint a kora tavaszi időjárás jövő hétig biztos marad.

Fotó: MTVA/Juhász Gábor

Balu szerint is itt a tavasz

Úgy tűnik nem tér már vissza az igazi tél az országban. A hírt nem csak az időjárás-kutatók, de a Fővárosi Állat és Növénykert szőrös behemót szakértője, Balu is megerősítette. A medve ma előjött a barlangjából és bizony nem látta meg az árnyékát. A népi hagyomány szerint ha a medve előjön a barlangjából és meglátja az árnyékát, akkor visszacammog, mert még hosszú lesz a tél. Ezzel szemben, ha a borús az idő és nem látja meg az árnyékát, akkor kinn marad, mert jön a tavasz.

Fotó: Facebook

Vigyázzunk magunkra

A hirtelen 10-15 fokos változások komolyan igénybe vették a szervezetünket az utóbbi hetekben, egért fokozottan kell figyelnünk az egészségünkre.

  • A kedvezőtlen időjárásnál reumatikus és ízületi fájdalmak, fejfájás, migrén jelentkezhet. Ilyen esetben érdemes futni vagy sétálni, ezzel is hozzászoktatva testünket a változékony időjáráshoz.
  • Figyeljünk a napi folyadékbevitelünkre, legalább napi 2-3 litert igyunk.
  • Válasszunk könnyen emészthető, rostdús ételeket, például zöldségeket és gyümölcsöket, amelyek vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok.

Új villamosok járnak Budapesten

Mától két rövid CAF-villamos állt forgalomba Budapesten a 3-as, a 17-es és a 19-es vonalán. Az újítással már tizenhat korszerű alacsonypadlós jármű emeli a fővárosi közösségi közlekedés színvonalát. A korszerű tágas járművek légkondicionáltak, akadálymentesítettek és az utastérben kamerák vigyáznak az utasok értékeire és biztonságára. A tervek szerint 2021 első fél évében tíz további CAF-szerelvény áll forgalomba.

Fotó: MTVA/Nagy Zoltán

Ma ünnepeljük a rejtvényfejtést

Minden évben február harmadikán tartják a világnapját sokak legnépszerűbb időtöltésének, a rejtvényfejtésnek. A csavaros agytornához csupán egy ceruzára és a tudásunkra van szükség. Népszerűsége továbbra is példátlan, hiszen a nyomtatott sajtó legkelendőbb terméke, többek között a lapunkban, illetve a lapcsaládunkhoz tartozó Bors és Ripost7-ben is rendszeresen találhatnak fejtörőket. Külön érdekesség, hogy ezen a napon ünnepeljük a Füles magazin születésnapját is.

Fotó: Shutterstock

Szent Balázsra emlékezünk ma

821 éve a mai napon emlékeznek meg a katolikus hívők Szent Balázs püspökről. A Balázsolás néven elterjedt ünnepen az orvosok, a takácsok, a szélmolnárok és a fúvós muzsikusok védőszentjére emlékezünk. A hagyomány szerint a korábban torokgyíkban, gégedaganatban, valamint a vérzések és a fogfájósok idején imádkoztak a védőszenthez, ugyanis a legenda szerint megmentette egy halszálkától fuldokló kisfiú életét. Érdekesség, hogy az állatok oltalmazójaként is számon tartják Szent Balázst, mint aki távol tartja a farkasokat a nyájtól.

Közlekedési kisokos

  • Nem közlekedik a Lehel tér és a Nagyvárad tér között a hármas metró, a kimaradt szakaszon pótló autóbusszal utazhatnak 2022 év végéig. A lezárt megállóhelyeket metrópótlóbuszok igénybevételével lehet elérni. A közlekedést az 1M, 2M-es villamosok, 72M, 73M, 79M-es trolibuszok valamint az M14-es és 254M autóbusz könnyíti meg.
  • Január 31-e üzemzárásig nem közlekedik a teljes vonalán a H7-es HÉV. Az egy hónapos lemaradásban lévő felújítás miatt a járat rövidített útvonalon, csak a Csepel-szigeten belül jár Csepel állomástól a Kvassay hídnál kialakított ideiglenes végállomásig. H7-es jelzéssel a Kvassay híd és a Boráros tér között pótlóbusszal utazhatnak
  • Máshonnan indulnak a Várfok utcai buszok a II. kerületben. A 16-os, a 16A, a 102-es, a 116-os, a 139-es, a 140-es és a 140A autóbusz, illetve a 916-os éjszakai járat terelve közlekedik, nem érinti a Széll Kálmán tér M megállót az építkezés miatt. A munkálatok 2021. július 15., csütörtök üzemzárásig tartanak.