Ez lesz ma! Mutatjuk a nap legfontosabb eseményeit





A Metropol összeszedte, mik a nap legfontosabb történései, melyik villamos megállói változnak meg és melyik híres komika ünnepli a 78. születésnapját.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.01.26.
Január 26.

Felújítják az 50-es villamos megállóit!

Jelentős közlekedési változás várható Dél-Pesten, ugyanis megújulnak az 50-es villamos megállói. Kispest, Kőbánya és Pestszentlőrinc ingázóinak fő vonalán több megállót akadálymentesítenek, név szerint a Kossuth téri, az Árpád utcai, a Baross utcai és a Szarvas Csárda téri megállók lesznek. A BKK közölte, befejeződött a közbeszerzési eljárás előkészülete, így a projekt már előkészületi fázisba került. Fontos lépés ez a dél-pesti közlekedésben, ugyanis a végső célja a közlekedési központnak, hogy így is növeljék az akadálymentesített megállók és járatok számát. Az építési munkálatok kezdésére még rövid ideig várni kell, illetve az új, akadálymentesen használható villamosok érkezésére is a vonalon.

Fotó: Metropol/Máté Krisztián

Isten éltesse Esztergályos Cecíliát!

Ma ünnepli születésnapját Magyarország az utánozhatatlan Esztergályos Cecília. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznője, táncművésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja ma lett 78 éves. A sztár az elmúlt hat évtizedben számtalan előadásban, filmben és tévéműsorban bizonyította tehetségét és lehengerlő humorát. Az országos ismertséget a Família Kft. hozta meg számára.

Fotó: Bors/Móricz István

750 millióval támogatja az előadóművészek az MMA

Mától lehet pályázni a Magyar Művészeti Akadémia két pályázatára. A 750 millió forintos pályázatok célja, hogy a COVID-19 járvány okozta gazdasági, anyagi kiesését enyhítse a hazai művészeknek. Az Akadémia első sorban az alkotók, előadóművészek támogatását, illetve a könyv- és folyóirat-kiadók terveinek megvalósítását és támogatását tűzte ki legfőbb céljául.

A támogatási formája vissza nem térítendő és utófinanszírozásozott. A pályázatokat február 23-ig nyújthatják be.

Maradnak az éjjeli mínuszok

Az elmúlt hetek rapszodikus időjárása után úgy tűnik, a héten normalizálódik a klíma. Az elkövetkező időszakban várhatóan éjszakánként visszatérnek a fagyok, a nappali órákban fagypont felett marad a hőmérséklet. Ma a nappali maximumok 3 fok körül alakulnak, kicsit felhős, napsütéses időjárással, míg éjjel mínusz 3 fokig süllyedhet a hőmérő higanyszála.

Fotó: Shutterstock

Országos ellenőrzéseket tart a NAV

A héten az ország több megyéjében is véletlenszerű razziákat tart a Nemzeti Adó- és Vámigazgatóság. Az ellenőrök gépjármű-alkatrész üzletekben, gyorséttermekben és zöldségeseknél is feltűnhetnek. A revizorok az alkalmazottak bejelentését, valamint az online pénztárgép használatának szabályszerűségét vizsgálják., továbbá a nyugta- és számlaadást.

Közlekedési kisokos

  • Forgalmi okok miatt jelentősen változik az útvonala Csepel egyik legfontosabb járatának, a 152-es busznak. A járat terelve közlekedik, nem érinti a Kolozsvári utca megállót. A kertvárosi megállót az előtte illetve az utána következő állomástól érdemes megközelíteni. A változás január 29-e, péntek üzemzárásig várható.
  • Január 31-e üzemzárásig nem közlekedik a teljes vonalán a H7-es HÉV. Az egy hónapos lemaradásban lévő felújítás miatt a járat rövidített útvonalon, csak a Csepel-szigeten belül jár Csepel állomástól a Kvassay hídnál kialakított ideiglenes végállomásig. H7-es jelzéssel a Kvassay híd és a Boráros tér között pótlóbusszal utazhatnak.
  • Máshonnan indulnak a Várfok utcai buszok a II. kerületben. A 16-os, a 16A, a 102-es, a 116-os, a 139-es, a 140-es és a 140A autóbusz, illetve a 916-os éjszakai járat terelve közlekedik, nem érinti a Széll Kálmán tér M megállót az építkezés miatt. A munkálatok 2021. július 15., csütörtök üzemzárásig tartanak.
  • Nem közlekedik a Lehel tér és a Nagyvárad tér között a hármas metró, a kimaradt szakaszon pótló autóbusszal utazhatnak 2022 év végéig. A lezárt megállóhelyeket metrópótlóbuszok igénybevételével lehet elérni. A közlekedést az 1M, 2M-es villamosok, 72M, 73M, 79M-es trolibuszok valamint az M14-es és 254M autóbusz könnyíti meg.
  • Építkezés miatt több állomást nem érintenek a BKK járatai a XV. kerületben. A 125-ös, a 170-es és a 270-es autóbusz a Közvágóhíd tér és a Kovácsi Kálmán tér megállókat, a 124-es autóbusz a Közvágóhíd tér és az Esthajnal utca, a 950-es a Közvágóhíd tér, a Kovácsi Kálmán tér, az Árokhát út, a Székely Elek út, a Mélyfúró utca és a Csobogós utca megállót nem értini.




  • Ezeket olvastad már?
    Visszakerült eredeti helyére a titkokat őrző vízivárosi szobor – archív fotókkal

    Visszakerült eredeti helyére a titkokat őrző vízivárosi szobor – archív fotókkal

    Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

    Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

    Lassan révbe ér a kaposvári család

    Lassan révbe ér a kaposvári család

    38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

    38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás