Ez lesz ma! Mutatjuk a nap legfontosabb eseményeit





A Metropol összeszedte, mik a nap legfontosabb történései, melyik betegség ellen küzdenek a héten és mennyibe kerül a benzin mától.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.01.20.
Január 20.

Méhnyakrák Megelőzési Hét: Tegyünk a baj ellen!

Egész héten a rák egyik legveszélyesebb fajtájának megelőzősére hívja fel a figyelmet országszerte. A méhnyakrák elleni küzdelmet minden évben január negyedik hetében tartják már 15 éve. Az eddigi esztendőkben különböző közösségekben, iskolákban és rendelőkben rendezték a programokat, idén a pandémia miatt az internetes térbe költöznek a prevenciós műsorok. Folyamatos tematikus online előadásokat szerveznek a Betegakadámián, valamint január 23.-án délután 4-től Dr. Nagy Gábor orvosigazgató és nőgyógyászati osztályvezető főorvos beszél a betegséggel kapcsolatban.

Fotó: Shutterstock

Még mindig rengetegen halnak bele a betegségbe

A méhnyakrák a második leggyakrabban előforduló rosszindulatú betegség a nőknél világszerte. Itthon minden nap meghal legalább egy asszony a betegség szövődményeiben, az évek óta jelenlevő állami szűrőprogramok ellenére is. A tünetek között szerepel például hüvelyi vérzés, folyás vagy fájdalom, továbbá a rendszertelen vérzés.

Segít a védőoltás!

A daganat kialakulásában nagy szerepet játszik az úgynevezett HPV-vírus. A fertőzésnek több száz típusa van, és ezek közül legalább 13 méhnyakrákot okoz. A betegség ellen fejlesztették ki a köznyelvben HPV-oltásnak nevezett injekciót, ami már hosszú évek óta ingyenes a 13 éves lányok számára, sőt a tavaly már a kortárs fiúknak is. Szakemberek szerint a vakcinát az aktív nemi élet elkezdése előtt beadatni, a tökéletes védelem érdekében.

Fotó: Shutterstock

Amit nem tudott a HPV-ről

  • Óvszerhasználattal sem teljesen kiküszöbölhető a vírus elkapása.
  • A betegség kialakulása akár 10-20 évig is tarthat.
  • A tünetek is később jelentkezésekor, már lényegesen rosszabbak a páciens túlélési esélyei.
  • A „0.” stádiumban történő felismeréssel 100%-os gyógyulás érhető el.
  • 76 éves lett Újlaki Dénes

    Ma ünnepli a születésnapját a Jászai Mari-díjas, érdemes művész Újlaki Dénes. A népszerű színész hánytatott gyerekkora után a színpadon találta meg igazán önmagát. Több mint 50 éve tartó karrierje alatt számtalan filmes- és színpadi alakítás fűződik a nevéhez, 1982-óta a Katona József Színház tagja. Újlaki évek óta küzd rákos megbetegedésével, ennek ellenére töretlen energiával dolgozik, jelenleg a TV2 Doktor Balatonjába láthatják a nézők.

    Fotó: Ridikül

    Melegszik az időjárás

    A szibériai fagy után napról napra jobb idő várható az egész országban. Egyes helyeken tapasztalható lesz némi havazás, de inkább az eső lesz jellemzőbb. Észak-keleten még marad a hideg, fagypont közelében várható itt a maximális hőmérséklet, ám az ország nagy részében már 5-7 fok körül alakulnak a maximumok. Az enyhülés tovább fokozódik, holnap akár plusz 12 fokot is mérhetnek az ország egyes területin.

    400 forint fölött a benzin

    Szomorú lesz a szerdai nap az autósok számára, ugyanis a gázolaj ára bruttó 2 forinttal növekszik, így átlépte a rettegett 400 forintos literenkénti árat és már 401 forintért tudják az autósok tankolni. A benzin használók számára sem szolgálhatunk jó hírekkel, a 95-ös bruttó 3 forinttal lesz átlagosan drágább, ezzel pedig 386 forintos árat ért el a literenkénti költsége. Az utóbbi fél évben az üzemanyag közel 80 forinttal emelkedett, hiszen 2020. júniusban a benzin átlag ára 293, a gázolajé 326 forint volt.

    Fotó: Vas Népe

    Ma iktatják be USA 46. elnökét

    Magyar idő szerint délután fél 6-kot veszi kezdetét az Amerikai Egyesült Államok új elnökének, Joe Biden a beiktatási ceremóniája a Capitólium előtt, Washingtonban. A 78 éves államférfi és alelnöke, Kamela Harris ma foglalja el a hivatalát. A vírushelyzet miatt az esemény most online zajlik, normál esetben több száz ezres tömeg kíséri az új elnök munkájának kezdetét. A rendezvény Magyarországról is bárki követheti, ugyanis a legnagyobb videómegosztó felületeken élőben nézhetjük az eseményt.

    Fotó: AFP

     

    Közlekedési kisokos

  • Január 31-e üzemzárásig nem közlekedik a teljes vonalán a H7-es HÉV. Az egy hónapos lemaradásban lévő felújítás miatt a járat rövidített útvonalon, csak a Csepel-szigeten belül jár Csepel állomástól a Kvassay hídnál kialakított ideiglenes végállomásig. H7-es jelzéssel a Kvassay híd és a Boráros tér között pótlóbusszal utazhatnak.
  • Nem közlekedik a Lehel tér és a Nagyvárad tér között a hármas metró, a kimaradt szakaszon pótló autóbusszal utazhatnak 2022 év végéig. A lezárt megállóhelyeket metrópótlóbuszok igénybevételével lehet elérni. A közlekedést az 1M, 2M-es villamosok, 72M, 73M, 79M-es trolibuszok valamint az M14-es és 254M autóbusz könnyíti meg.
  • Máshonnan indulnak a Várfok utcai buszok a II. kerületben. A 16-os, a 16A, a 102-es, a 116-os, a 139-es, a 140-es és a 140A autóbusz, illetve a 916-os éjszakai járat terelve közlekedik, nem érinti a Széll Kálmán tér M megállót az építkezés miatt. A munkálatok 2021. július 15., csütörtök üzemzárásig tartanak.




  • Ezeket olvastad már?
    Itt a mérleg Karácsony Gergely ígéreteiről: nem tud mivel kampányolni, mert öt évig nem csinált semmit – a csődön kívül...

    Itt a mérleg Karácsony Gergely ígéreteiről: nem tud mivel kampányolni, mert öt évig nem csinált semmit – a csődön kívül...

    Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

    Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

    Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

    Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

    Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

    Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás