Ez lesz ma! Mutatjuk a nap legfontosabb eseményeit





A Metropol összeszedte, mik a nap legfontosabb történései, milyen hideg lesz ma és kiket ellenőriz a NAV.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.01.18.
ez lesz ma

Mínusz 15 fokkal indul a hét Budapesten

Dermesztő hidegre ébredhetünk ma reggel az egész országban. A fővárosban helyenként mínusz 12-15 fok közötti mozgott a hajnali, kora reggeli hőmérséklet. Az elmúlt napokhoz képest tovább hűl a nappali levegő hőmérséklete is, ugyanis délután is csak -2 fok lesz. Mérsékelt légmozgás várható és a Dunántúl felett fokozatosan beborul az ég, ezért a déli határszélen gyenge havazásra kell számítani. Az előrejelzés szerint a következő napokban fokozatos enyhülés várható, sőt a hétvégén már szinte kora tavaszi, esős időre számíthatunk.

Életbe lépett a vörös kód!

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője az extrém hidegre való tekintettel elrendelte a hajléktalanok életét védő vörös kódot! A rendelet vasárnap reggel lépett életbe és kedd 10 óráig tart. Lényege, hogy valamennyi bentlakásos szociális intézménynek be kell fogadnia a hajlék nélkül élőket, ha a hajléktalan-ellátórendszer már nem tudja fogadni őket. Fontos kiemelni, hogy ne csak fedél nélküliekre, hanem azokra is fokozottan kell figyelnünk, akik rosszabb anyagi körülmények között élnek, esetleg nincs fűtés a lakásukban.

Ide tud menni, ha nincs fedél a feje fölött!

  • 1131, Budapest, Madridi u. 7., Magyar Vöröskereszt Hajléktalan Szálló
  • 1211 Budapest, Központi út 55–59., Magyar Vöröskereszt Csepeli Hajléktalanszálló
  • 1084 Budapest, Diószeghy Sámuel u. 5., Magyar Vöröskereszt Nappali Szociális Központ
  • Mit tehetünk az egészségünkért extrém hidegben?

  • A sarkköri hideg nagyon megviseli szervezetünket, ám pár praktikával könnyen túlélhetjük a fagyos napokat.
  • Hideg kezek: Fontos, hogy mindig melegen öltözzünk fel, nem elég, ha a kezünkre kesztyűt húzunk, a többi testrészt is védeni kell a hidegtől. Fagyás esetén ne tegyük kezünket azonnal forró vízbe, először langyossal kezdjünk és aztán emeljük a hőfokot.
  • Pikáns étkezés: A csípős ételek, mint a bors és a chili segítik a vérkeringést.
  • Folyadékpótlás: Fontos, hogy napi 2 liter vizet fogyasszunk, mert a hideg téli idő is megviseli a szervezetünket.
  • Vegyünk forró lábfürdőt: ha hideg a lábunk forró vízzel melegítsük fel újra. Legalább 10 percig áztassuk benne átfagyott végtagunkat, és folyamatosan adagoljunk hozzá a maximum negyven fokos vizet.
  • Fotó: Shutterstock

    Megkezdődött a Keleti pályaudvar utascentrumának építése

    Indulhat a főváros legforgalmasabb vasúti pályaudvarának fejlesztése. A Keleti pályaudvar utascentruma az utasok komfortosabb utazását és jegyváltási lehetőségét szeretné lehetővé tenni. Az akadálymentesített utascentrum a peronszint alatt, a jelenlegi belföldi pénztárak és a pénztárak előtti terület teljes átépítésével valósul meg. Könnyebb lesz a belföldi vagy akár nemzetközi utazással kapcsolatos ügyek intézése és akadálymentesen lehet majd megközelíteni a pályaudvart mozgólépcsővel és lifttel. A tervezési munkák még nem okoznak fennakadást, de pár héten belül indulnak a kivitelezési munkálatok, amik előreláthatólag az év végéig tartanak majd.

    Fotó: mav.hu

    Lezárások várhatók Budapesten

    Delegáció érkezése miatt több budapesti kerületben is forgalomkorlátozásokra kell számítani a mai napon. A II. és az V. kerület egyes részein nem lehet majd megállni

  • V. kerületben, a Petőfi Sándor utca 2–4. számok előtt 40 méter hosszan, 20 óráig.
  • II. kerületben, Ganz utcában a Bem felső rakpart és a Fő utca között, 6 és 12 óra között.
  • II. kerületben, a Kacsa utca 15–23. számok előtt 40 méter hosszan, 8 és 13 óra között.
  • Ma szabadították fel a pesti gettót

    Napra pontosan 76 évvel ezelőtt számolták fel a budapesti zsidó gettókat a VII. kerületben a szovjet katonák bevonulásakor. A második világháború alatt, 1944 november végétől ide költöztették be a pesti zsidó vallású embereket a nyilasok, a hírek szerint több mint 70.000 főt. Két hónappal később összesen 68.000 ember hagyhatta el élve a sárga csillagos házakat, a katonák mintegy 3000, temetetlen holttest találtak az épületekben.

    Fotó: fortepan

    Pékeket ellenőriz hétvégén a NAV

    Ezen a héten a NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai a fővárosi pékségeket és pékáruüzleteket ellenőrzi. Az ellenőrök kiemelten figyelik, a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, és az online pénztárakkal kapcsolatos előírások betartását vizsgálják.

    Fotó: Metropol

    Közlekedési kisokos

  • Máshonnan indulnak a Várfok utcai buszok a II. kerületben. A 16-os, a 16A, a 102-es, a 116-os, a 139-es, a 140-es és a 140A autóbusz, illetve a 916-os éjszakai járat terelve közlekedik, nem érinti a Széll Kálmán tér M megállót az építkezés miatt. A munkálatok 2021. július 15., csütörtök üzemzárásig tartanak.
  • Január 31-e üzemzárásig nem közlekedik a teljes vonalán a H7-es HÉV. Az egy hónapos lemaradásban lévő felújítás miatt a járat rövidített útvonalon, csak a Csepel-szigeten belül jár Csepel állomástól a Kvassay hídnál kialakított ideiglenes végállomásig. H7-es jelzéssel a Kvassay híd és a Boráros tér között pótlóbusszal utazhatnak.
  • Nem közlekedik a Lehel tér és a Nagyvárad tér között a hármas metró, a kimaradt szakaszon pótló autóbusszal utazhatnak 2022 év végéig. A lezárt megállóhelyeket metrópótlóbuszok igénybevételével lehet elérni. A közlekedést az 1M, 2M-es villamosok, 72M, 73M, 79M-es trolibuszok valamint az M14-es és 254M autóbusz könnyíti meg.




  • Top hírek







    Hírlevél-feliratkozás