Ma dönthet az alaptörvény módosításáról a Parlament

Komoly döntést hozhat meg az Országgyűlés a mai nap során. A képviselők 21 javaslatról dönthetnek a nap során, közülük is a legnagyobb érdeklődés az alaptörvény kilencedik módosításról szól, miszerint;

„Magyarország védi a házasság intézményét mint egy férfi és egy nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot mint a nemzet fennmaradásának alapját. A családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony. Az anya nő, az apa férfi.”

A Kormány álláspontja szerint ezzel a döntéssel a magyar családok erősebb védelmét és a gyermekek biztonságát szeretnék szolgálni. A nap során a képviselők szavazhatnak még a választási törvény módosításáról is.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Több járat útvonala is változott a metrófelújítás miatt

Az M3-as metró középső szakaszának felújítása miatt, hetek óta több segédjárat is meghosszabbított útvonalon jár. Sokan azonban még mindig nincsenek teljesen tisztában a megváltoztatott útvonalakkal, ehhez szeretne egy kis segítséget nyújtani a Metropol.

 • A M3-as metró középső szakaszának felújítása miatt november 9-étől, hétfőtől munkanapokon a reggeli és a délutáni csúcsidőben 1M villamos közlekedik a Bécsi út/Vörösvári út és a Népliget között.
 • A Belvárost a 2M villamossal is elérhetjük, ami a Keleti pályaudvar és a Jászai Mari tér között közlekedik.
 • A 20E autóbusz a Keleti pályaudvar és Káposztásmegyer közötti szakaszon most már megáll a Munkásotthon utcában is.
 • A 23E autóbusz Boráros tér H és Pesterzsébeti lakótelep között szakaszon most már a Haller utca / Soroksári út találkozásánál is megáll.
 • Az 79M trolibusz Keleti pályaudvar – Dagály utca közötti útvonalán új megállók létesültek a Népfürdő- és Dunavirág utcában és az Esztergomi úton.
 • A 98E buszon pedig a reggeli időszakban Kőbánya-Kispest felől a Hangár utcai megálló érintésével utazhatnak az utasok.
 • A 176E terelve közlekedik, az eddigi megállói közül, a IV. utcában, a Hősök terén, a XVII. utcában, a Tarack utcában és a Gyöngytyúk utcában nem áll meg.
 • A 200 expressz, leszámítva a Cargo City járatot, megáll az új Nemzetközi Posta Kicserélő Központnál is.
 • A 201E autóbusz a déli szakasz átadása után sem közlekedik, helyette Rákoskereszttúr és Rákoscsaba felől a 161E autóbusszal utazhatnak az Örs vezér tere felé, Kőbánya-Kispest felé pedig a 202E-vel.
 • Az Alacskai úti lakótelep és a Boráros tér között pedig a 254M jelzésű járattal utazhatunk.
 • A 276E autóbusz, illetve a 998-as éjszakai járat is kihagyja a Gyöngytyúk utcai megállót.

 

Online is rendelhetünk Telebuszt

Telefon után már az interneten keresztül is leadhatjuk előzetes igényünket a Telebusz szolgáltatásra Budapest és a főváros agglomerációs területén a BKK új weboldalán. Az új felületen csupán pár kattintással intézhetjük el a rendelésünket, valamint a módosítást vagy a lemondást is ugyanilyen egyszerűen tehetjük meg. A telebuszok indulása előtt 30 perccel van lehetőségünk a Telebusz igényünket leadni, a lemondást az indulás előtt 15 percig tehetjük meg. A buszok indulásához figyelmeztető e-mailt is kapunk a rendszerből. Az eddigi telefonos rendelés lehetősége is megmarad az online lehetőség mellett, amit a telebusz.bkk.hu weboldal tehetnek meg.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Elhagyott állatokon segít Eke Angéla

Harcos állatvédőként szeretné jobbá tenni a világot az ünnepeket alatt is Eke Angéla. A színésznő ugyanis a saját közösségi oldalán hirdetett gardrób vásárt, ahol hazai tervezők ruháit ajánlotta fel, hogy a befolyt bevételből kutyákat segítsen meg az ünnepek alatt. A meghirdetett desiner-darabok igazán értékesek, ugyanis 3000 forinttól egészen 100.000-ig terjed az értékük, ma estig lehet értük licitálni.

-Útjára indult a jótékonysági adományvásár az oldalamon. Magyar tervezők felajánlott darabjait vásárolhatjátok meg, és ezzel nem csak magatokat, vagy szeretteiteket ajándékozhatjátok meg, hanem a rászoruló kutyákon, cicákon is segíthettek. A vásáron befolyt összeg teljesen egészében a Fogadj örökbe egy kiskutyát alapítvány számlájára érkezik és a mentést támogatja majd – tette közzé az Instagram oldalán a sztár, aki maga viszi el a ruhákat az új tulajdonosaiknak.

Fotó: TV2

Jönnek a mínuszok

Mától kezdve egész héten fagypont körül lesznek a nappali és éjszakai csúcshőmérsékletek. A sötét, borongós időjárásban lesz részünk, a reggeli órákban pára, és köd is kialakulhat, néhány helyen az országban akár ónos szitálás is előfordulhat. A frontérzékenyek megnyugodhatnak ezen a héten nem éri őket fronthatás az országban.

Fotó: Shutterstock

Ünnepi díjátadó a közmédia kiválóságainak

Idén online adják át a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. által alapított díjakat. A szakterületükön kiemelkedő teljesítményt nyújtó kollégák között hosszú éve számos elismerést osztanak szét, úgy mint; a Duna-díjat, a Sára-Csoóri Életműdíjat, a Karinthy-gyűrűt, a Knézy Jenő-díjat, a Tőkéczki László-díjat, a Wacha Imre-díjat, a Dohnányi Ernő-díjat, az Egyesy Géza-díjat, valamint a Herczeg Ferenc-díjat. A műsort kedd este 21:00 órától közvetítik az M5-ös csatornán.