Ez lesz ma! Mutatjuk a mai nap legfontosabb eseményeit!





A Metropol összeszedte, mik a nap legfontosabb történései, milyen állatot klónoztak először, és mire kell figyelni a mai naptól.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.02.23.
ez lesz ma Február 23.

24 éve mutatták be Dolly bárányt, az első klónozott emlőst

Ma 24 éve jelentették be az edinburghi Roslin kutatóintézményben, hogy az emberiség történelmében először sikerült klónozni egy emlőst, mégpedig egy birkát, Dollyt.

Dolly egy nőstény birka volt, aki a bemutatása előtt fél évvel, 1996. július 5.-én született. Ő a világ első testi sejtből klónozott emlőse. Ian Wilmut és Keith Campbell vezetésével egy kutatócsoport egy nem megtermékenyített, de érett petesejt magját eltávolította, és a klónozni kívánt élőlény sejtmagját ültették a helyére. A klónozni kívánt élőlény ebben az esetben egy skót „fekete pofájú” juh volt, a sejtmag pedig egy finn dorset-ből való volt. Az oka, hogy így tették össze a fajokat az volt, hogy a laikusok is láthassák az eredményt, a keveredést. Az utolsó lépés volt, hogy a petesejtet és a sejtmagot egy „béranyába” helyezzék, hogy az élőlény DNS-éből, annak pontos mása megszülethessen. A kísérlet sikerességét 1997. február 23.-án jelentették be az edinburghi Roslin kutatóintézetben. A nevét az amerikai énekesnőről, Dolly Partonról kapta - és hogy miért? Mert a szexi énekesnő nagyon bejött a kutatóknak...

Dolly 2003-ban hunyt el, 6 éves korában, ezután kitömték, és Edinburgh-ban kiállították.

 

Változik a BKK-jegypénztárak nyitvatartási ideje

A héten az utasforgalomhoz igazodva változik a BKK jegy- és bérletpénztárak nyitvatartási ideje. Fontos lesz, hogy mindenki figyeljen arra a pénztárra, ahol vásárolni szokott, hiszen nem egységes nyitvatartási idővel várják majd az utasokat. A pontos nyitvatartásukról a https://bkk.hu/magunkrol/elerhetosegek/penztarak/ oldalon lehet tájékozódni. Az ügyfélközpontok egységesített nyitvatartással működnek a továbbiakban is, reggel 7 órától este 7 óráig várják az embereket.

A városban a BKK- automatákból éjjel-nappal megvásárolhatóak a jegyek és bérletek, és a mobilapplikáción keresztül is bármikor elérhetőek a napijegy típusú jegyek és a bérletek.

Ezentúl több helyen lehet jegyet venni: a társaság tájékoztatja az utasokat, hogy bővült a szerződött viszonteladói kör, amely pontokon megvásárolhatók a vonaljegyek és a 10 db-os gyűjtőjegyek. Az értékesítőhelyekről a BKK honlapján lehet tájékozódni.

 

Kimaradások: ma is dolgozik a Főtáv és az Elmű

Ma Budapest több pontján is munkákat végez a Főtáv és az Elmű, emiatt szolgáltatás kimaradásra kell számítani a város néhány pontján. Nem lesz áram, illetve fűtés sem a XI. kerületben a Rétköz utca 39.-ben, reggel 10:45-től 15:15-ig. A Főtáv a XI. kerület mellett a XIX. kerületben is dolgozik majd, emiatt a Vak Bottyán utca 75/a és 75/b címen nem lesz távhő. A kimaradásra 7:00-tól 18:00-ig lehet számítani.

 

BKK infó

Terelve közlekedik a 176E és a 276E!

Ma este 6 óráig terelve közlekedik a :

  • 176E busz az Örs vezér tere M+H felé terelve közlekedik, nem érinti a IV. utca, a Hősök tere, a XVII. utca, a Tarack utca és a Cinkotai út megállót, ezek helyett a Liget soron a Liszt Ferenc utca után, valamint a Cinkotai úton a 46-os autóbusz Gyöngytyúk utca megállójában.
  • 276E busz az Örs vezér tere M+H felé terelve közlekedik, nem érinti a Cinkotai út megállót, de helyette megáll a Cinkotai úton a 46-os autóbusz Gyöngytyúk utca megállójában.
  •  

    HÉV-pótló buszok járnak a Boráros térig

    A MÁV-HÉV Zrt. a H7-es (csepeli) HÉV vonalán található 70 éves Kvassay híd felújítását a korábbi közleményében meghatározott határidőben befejezte. A HÉV-közlekedés autóbuszos pótlása a Boráros térig egy további jelentős beruházás miatt a már megszokott formában várhatóan 2021. augusztus 31-ig tart. A pótlás ideje alatt a HÉV Csepel és a Kvassay hídnál létesült ideiglenes végállomás között jár; a Kvassay hídtól a Boráros térig pótlóbuszok szállítják az utasokat.





    Ezeket olvastad már?
    Napok kérdése és újra itt a káprázatos strandidő

    Napok kérdése és újra itt a káprázatos strandidő

    Itt a mérleg Karácsony Gergely ígéreteiről: nem tud mivel kampányolni, mert öt évig nem csinált semmit – a csődön kívül...

    Itt a mérleg Karácsony Gergely ígéreteiről: nem tud mivel kampányolni, mert öt évig nem csinált semmit – a csődön kívül...

    Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

    Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

    Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

    Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás