Bekeményít az időjárás, jönnek a 40 fok közeli értékek

Folytatódik a már-már kibírhatatlan kánikula, ma még „csak” 37, hétvégén akár már 39 fokot is mutathatnak a hőmérők. Az időjárás továbbra is kánikulát hoz, az elkövetkezendő napokban még melegebb lesz, mint korábban, továbbra is a napsütésé lesz a főszerep. Ma 34–38 fok között alakulnak a legmagasabb hőmérsékleti értékek. Hűsítő záporra, illetve zivatarokra legfeljebb a késő délutáni órákban számíthatunk, napközben és éjjel a szél hoz egy kis enyhülést. Holnap a meleg idő tovább fokozódik, és a legmelegebb órákban 34–39 fokot is emelkedhet a hőmérő higanyszála.

A hőség tovább fokozódik Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Nő az infarktust kockázata a forróságban

„A folyamatos, tartós meleg nagyon megterhelő. Ráadásul mindennek tetejébe, pénteken-szombaton egy gyenge hidegfront is érkezik, így a frontérzékenyeknek még nehezebb lesz kibírni a következő időszakot” – hívta fel a figyelmet Pintér Ferenc meteogyógyász, aki szerint a legfontosabb, hogy a folyamatos hőterhelést időnként megszakítsuk. „Mivel ilyenkor sokkal jobban kifárad a szervezet, megnő a kockázata az infarktusnak és a stroke-nak. Épp ezért fontos, hogyha a szabadban vagyunk, lehűtsük magunkat. Erre nagyon jó lehet például egy légkondicionált helyiség, de ne csak öt percre üljünk be pihenni, hanem legalább fél órára” – hangsúlyozta MeteoKlinika igazgatója .

Vízosztással segít a MÁV és a BKK

A közlekedési társaságok igyekeznek a nagy meleget elviselhetőbbé tenni utasaik számára. A MÁV-Start és a Volánbusz a hőségriasztás ideje alatt, július 20-ától a budapesti pályaudvarokon, a nagyobb vidéki vasútállomásokon, valamint a forgalmasabb buszpályaudvarokon biztosít ásványvizet utasainak. A BKK is vízosztást tart a forgalmas csomópontokban. A BudapestGO alkalmazás pedig feltünteti, hogy a fővárosban hol található ivókút. Csütörtökön 11–13 óra között itt osztanak vizet:

 • a Deák Ferenc téren,
 • a Széll Kálmán téren,
 • és a Keleti pályaudvarnál.

Pont ott parti

Már nem kell sokáig várni, ma este 8 órakor kihirdetik a felvételi ponthatárokat és ezzel az is eldől, hogy kit melyik egyetemre vettek fel. A várakozás élménydúsabbá vagy éppen idegőrlőbbé tétele érdekében idén a Városligetben tartják a ponthatárváró bulit, a Pont ott partit. Az eseményre a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Akik nem jutottak be a rendezvényre, de a jelentkezéskor megadták telefonszámukat, azok SMS-ben értesítést kapnak a felvételi eredményéről.

Ma hirdetik ki az egyetemi ponthatárokat a Városligetben Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A Pont ott parti részletes programja:

 • 15.00 Kapunyitás
 • 15.00–16.30 Rusty
 • 16.30–18.30 Kerekasztal-beszélgetések
 • 18.30–19.30 Manuel
 • 20.00–20.30 Felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése
 • 21.00–22.00 Carson Coma
 • 22.15–22.45 ALEE

Esti séták az állatkertben

Július 21-től kéthetente csütörtökönként vezetett állatkerti sétákat tart a Fővárosi Állat- és Növénykert. Az eseményen olyan helyeken is járhatnak az érdeklődők, ahová a vendégek nem léphetnek, így például az állatorvosi rendelőbe vagy a takarmánykonyhára, de egy óriáskígyót is a kezünkbe vehetünk. A programra jegyet kell vásárolni, de előzetesen regisztráció is szükséges.

Gardrób Közösségi Vásár a VII. kerületben

Csütörtökön 15–19 óra között ismét megrendezik a Gardrób Közösségi Vásárt a Godzsu udvarban. Az esemény egy nyitott udvarban lesz, ahol kedvünkre válogathatunk a különböző ruhák és kiegészítők között.

Kórusfesztivál a fővárosban

Július 21–23. között rendezik Budapesten a MUCE 2022 Kórusfesztivált, amelyen hét országból hét kórus vesz részt, és ahol egy ősbemutató is szerepel a programban. Július 22-én, 18 órától a kórusok saját műsorukat mutatják be a Gül Baba Kulturális Centrum és Kiállítóhelyen, az ősbemutatóra pedig július 23-án, 17 órakor a Magyar Zene Házában kerül sor.

Izraeli Filmnapok

Ma este 8 órakor a Népszigeten, a Kabinban rendezik meg a 4. Izraeli Filmnapokat, amelyen filmvetítéssel egybekötött koncerten ismerkedhetünk meg Izrael kulturális hagyományaival.

Változik a közlekedés a VI. kerületben

Filmforgatás miatt kell tilos lesz megállni a Terézvárosban ma 10 óráig a VI. kerületben:

 • a Székely Mihály utca 12. és 16. számok előtt,
 • a Paulay Ede utca 27–29. és 28–30. számok előtt
 • a Paulay Ede utca 23. szám előtt
 • és a Székely Mihály utca 13. szám előtt.

Lezárják:

 • Ma 2 óráig a VI. kerületben, a Székely Mihály utcát a Király utca és a Paulay Ede utca között, valamint Paulay Ede utcát a Káldy Gyula utca és a Vasvári Pál utca között.

Isten éltesse Lukács Sándort!

Ma ünnepli 75. születésnapját Lukács Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész. 1981-ben szerepelt Szabó István Oscar-díjas Mephistójában. Ismertebb szerepei: Kisváros, A Hídember és a Magyar vándor.

Ma ünnepi 75. születésnapját Lukács Sándor színművész Fotó: Dömötör Csaba/Nemzeti Sport