Ma is ömlik az eső!

A ma reggel is borongós, csapadékos idővel kezdődik. Helyenként délutánra kisüthet a nap, de túlnyomórészt az esős idő lesz a meghatározó. Hajnalban 6, 11 fok várható. Erős, viharos lesz az északnyugati szél. 15 és 20 közötti értékeket mérhetünk. Az elkövetkezendő napokban sem lesz jobb idő, csütörtökig mindenhol eshet, a zivatarok pedig a hét végéig eltarthatnak.

Jégeső és szélvihar is lehet

A várható zivatarok és széllökések miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat négy megyére a heves esőzés, 12 megyére pedig az erős széllökés miatt adott ki citromsárga riasztást. A zivatar esetében a veszélyforrást a villámlás jelenti, emellett jégeső is lehet. A széllökésekkel is vigyázni kell, ugyanis erősségük akár a 70 kilométer per órát is elérheti.

(Fotó: Csóka Ferenc)

Ezekben a kerületekben lesz parkolási tilalom

Delegáció érkezése miatt változik a közlekedés az V. és a XII. kerületben. A rendőrség arra kéri a járművezetőket, hogy indulás előtt tájékozódjanak az aktuális forgalmi helyzetről.

Tilos megállni!

  • Május 18-án 7 órától délután 14 óráig az V. kerületben az Apáczai Csere János utca Hotel InterContinental oldalában az Eötvös tér és a Wekerle Sándor utca között.
  • Május 18-án 11 órától délután 16 óráig a XII. kerületben a Városmajor utca páros számozású oldalán a 26/D és a 30. szám között.

Ma van a múzeumok és az internet világnapja!

Ezen a napon két világnapra is emlékezhetünk, ugyanis a mai napon tartják a múzeumok nemzetközi napját és az internet világnapját. A Múzeumok Nemzetközi Tanácsa 1977 májusában megtartott XI. konferenciáján döntött a világnap megünnepléséről. A napot először 1978-ban rendezték meg. A járványügyi enyhítéseknek köszönhetően több szolgáltatás is újranyithatott, közöttük a múzeumok is. Május 11-én több Budapest és környéki múzeum kinyitott. Látogatható a Magyar Nemzeti Múzeum és a szentendrei Skanzen is, de fontos, hogy védettségi igazolvánnyal kell rendelkezni és a járványügyi intézkedéseket be kell tartani.

A Nemzetközi Távközlési Egyesület kezdeményezésére ezen a napon tartják az internet világnapját. Az egyesület célja, hogy a világháló minden lefedetlen területre és a fejlődő országokba is eljusson.

Így internetezz biztonságosan

Manapság már az internet a mindennapjaink részévé vált, ezért is fontos, hogy biztonságosan használjuk a netet.

  • Használjunk erős jelszavakat, kerüljük az azonos jelszavakat!
  • Végezzünk kétlépcsős azonosítást! Ilyenkor sms-ben vagy e-mailen megjelenő biztonsági kódot kell megadni.
  • Ne nyissunk meg azonosítatlan, ellenőrizetlen tartalmakat! Ezek általában e-mailen keresztül érkeznek.
  • Telepítsünk vírusirtót a gépünkre! Ezzel is megvédhetjük attól, hogy idegenek is hozzáférjenek a tartalmainkhoz.

Érettségi 2021

Ma reggel 8-kor fizikából, 14 órakor a vizuális kultúra tantárgyból adnak számot a diákok. A vizsgák különleges járványügyi intézkedések mellett zajlanak.