RETRO RÁDIÓ

Forgalmi káosz a hétvégén! Mutatjuk a részleteket





Szombaton tarják a 23. Budapest Pride felvonulást, emiatt lezárásokra kell számítani. Mutatjuk, hogy mi lesz még a hétvégén.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.07.22.
I. kerület VI. kerület XIII. kerület ez lesz ma

Brutális a meleg, szombaton 41 fok is lehet

A hét végéig kitart a tikkasztó nyári hőség. A harmadfokú hőségriasztás július 23-a éjfélig van érvényben. Hétvégére várható a nyár eddigi legmelegebb napja. Ma napos idő lesz, a hőséget néhol egy-egy zápor, zivatar enyhítheti, délutánra megélénkülhet a szél is. Marad a rekkenő kánikula 33-39 fokos maximumokkal. Holnap ugyan gyenge hidegfront érkezik, megnövekszik a felhőzet, délután pedig a szél is feltámad, záporok és zivatarok is kialakulhatnak. Szombaton aztán a délnyugat felől érkező forró levegő miatt a csúcshőmérséklet 35 és 41 fok körül tetőzhet. Vasárnap sok lesz a napsütés, de a csapadéknak köszönhetően kissé mérséklődik a kánikula, és a maximumok ekkor már „csak” 30–36 fok között alakulnak.

Ezt a forróságot már csak párakapuk mellett lehet kibírni – Fotó Bencsik Ádám/Békés Megyei Hírlap

Érvényben a vörös kód!

Hétfő este 8 óráig újra elrendelték a vörös kódot. Az intézkedésnek két fontos célja van:

  • felhívja a társadalom figyelmét a rendkívüli időjárási helyzetre,
  • az otthontalanok segítése: a szociális szektor minden intézményének ellátási formájától, területétől, férőhelyszámától függetlenül be kell fogadnia az oda érkező hajléktalanokat.
  • Vízosztás több helyszínen

    A rekkenő hőség elviseléséről a legnagyobb tömegközlekedési vállalatok is gondoskodnak:

  • A MÁV 10 és 17 óra között oszt vizet a budapesti pályaudvarokon és a nagyobb vidéki vasútállomásokon,
  • A Volánbusz munkanapokon 12 és 14 óra között tart vízosztást a nagyobb forgalmú buszpályaudvarokon,
  • A Fővárosi Vízművek víztartállyal ellátott kocsijából bárki bármikor megtöltheti kulacsát a Deák Ferenc téren.
  • Hosszított nyitva tartás a fürdőkben

    A nagy meleg idejére a budapesti strandok is készültek. Ezért július 23-ig a Rudas és a Dandár kivételével a fürdők és strandok egységesen este 20 óráig tartanak nyitva.

    Tűzgyújtási tilalom!

    Az elmúlt napok szárazsága komoly hatással volt a Budapest környéki erdőkre. A Pilisi Parkerdő Zrt. felhívja a figyelmet, hogy a tűzgyújtási tilalom érvényes a kijelölt tűzrakóhelyekre is.

    Így takarékoskodjunk a vízzel:

  • Ne mossunk autót!
  • Ne töltsük fel a medencét!
  • Ne locsoljunk!
  • Hogy bírja ezt a kánikulát?

    István: „Kis víz van nálam, azon kívül semmi. 37 fokban dolgoztam 4 évet kint, azt is bírtam, ezt meg szintén, a plusz 30-40 fokokat is bírom. Csak víz van nálam, én szeretem a napot.

    Farkas Nikoletta: „Bent szoktunk lenni 11-től délután 5-ig és az a helyzet, hogy délután sincs sok lehetőség kijönni, mert akkor még melegebb van, mint délelőtt. Így otthon próbáljuk meg megoldani több fürdéssel, gyümölccsel és sok innivalóval.”

    Lóránt: „Együtt tudok élni a meleggel. Otthon árnyékolom a lakást. Vizet viszek magammal, homloktörlésre valami kis ruhadarabot tartok magamnál.”

    Miklós: „Nem jövünk ki sokszor, mert azért a lakásban egy kicsit jobb idő van. Ugye fent lakunk a dombon, és egy picit hűvösebb van, de hát mondjuk, tragédia már ez a meleg. Most egy pár napig jó volt, de aztán most megint azt mondják, hogy a héten több mint valószínű, hogy megint ilyen óriási hőség lesz. Fagyi is van otthon, klímánk nincsen, ventilátor van.

    Varga Judit: „Sajnos nekünk nincsen légkondink, de mivel hogy én reggel 6-tól este 6-ig dolgozom, így a munkahelyemen kibírom a hőséget.”

    Tímár Józsefné: „Reggel korán megyünk vásárolni, ha kell, több napra megfőzünk, leves, főzelék, sokat iszunk és a hűvösben vagyunk. Ha utazunk és van vízosztás, igénybe vesszük, és örülünk neki, hogy van.

    Ica: „Bírom a meleget, a telet azt nem annyira bírom, és a szelet sem szeretem. Meg az ilyen lenge ruha, viszi a levegőt.”

    Felbolydul a város a hétvégén

    Július 23-án szombaton tartják a 23. Pride felvonulást a fővárosban. Az esemény a Dráva utca és a Népfürdő utca kereszteződésétől indul, majd az alsó rakparton haladva a Garibaldi utcán át éri el a Szabadság teret.

    Közúti változások:

  • Július 23-án 13:00-tól lezárják a Népfürdő utca és a Dráva utca kereszteződését, a Carl Lutz rakpartot, az id. Antall József rakpartot, a Garibaldi utcát, a Nádor utcát a Garibaldi utca és a Zoltán utca között, valamint a Zoltán utcát,
  • várhatóan 15:00 és 16:30 között lezárják a Margit hídon a szélső sávokat.
  • Közösségi közlekedési változások szombaton 15:30-tól várhatóan 17:30-ig:

  • A 15-ös és a 115-ös busz a Boráros tér felé nem érinti a Széchenyi utca, a Zrínyi utca és a Dorottya utca (Vörösmarty tér) megállókat, a buszok a Bajcsy-Zsilinszky úton közlekednek.
  • A 2-es és a 2M villamos a Közvágóhídtól, illetve a Keleti pályaudvartól csak az Eötvös térig visz utasokat.
  • Első ajtós felszállás a 8E buszon

    Csak az első ajtónál lehet felszállni szombattól hétvégente a 8E buszra a budai oldalon, a Döbrentei tér és Kelenföld vasútállomás közötti szakaszon. Akinek nincs jegye, a járművezetőtől tud vásárolni.

    Fontos, hétvégente már csak az első ajtón lehet felszállni a 8E autóbuszra a járat budai szakaszán – Fotó: BKK

    Pótlóbusz az 59-es villamos vonalán

    Pályakarbantartás miatt holnaptól augusztus 2-ig az 59-es és 59A villamos nem közlekedik. A Széll Kálmán tér és a Márton Áron tér között villamospótló buszok járnak.

    Nem jár a 16-os busz ma délután

    Pénteken 10–14 óra között rendezvény miatt a 16-os busz nem jár a teljes vonalon, helyette sűrűbben közlekedik a 16A járat.

    Nyílt nap a szentendrei BKV-múzeumban

    Július 23-án 10–16 óra között nyílt napot tartanak a szentendrei Tömegközlekedési Múzeumban, annak alkalmából, hogy az intézmény 30 éve, 1992. július 14-én nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. Az eseményre regisztrálni kell.

    Különleges programokkal várják a látogatókat a szentendrei Tömegközlekdési Múzeumban – Fotó: BKV

    Világsztárok a Puskás Arénában

    Szombaton 12 órakor tartják a kortárs keresztény könnyűzene és modern gospel legnagyobb ünnepét, az Ez az a nap!-ot. Minden további információ a www.ezazanap.hu honlapon.

    Zenei kavalkád a Puskás Arénában – Fotó: Facebook

    Éjszakai SUP-ozás Budapesten

    A Római-parttól Budapesten keresztül egészen a Kopaszi-gátig evezhetünk az év egyik legizgalmasabb SUP-os eseményén, július 23-án. A körülbelül háromórás távot saját deszkával, de bérelt SUP-al is teljesíthetjük.

    Gyermekzsivaj a Hunyadi téren

    Szombaton a VI. kerületi Hunyadi térre várják 10 órától a gyerekeket, akik a Magyar Népmese Színház előadását nézhetik meg, majd a kreatív sarokban készíthetik el mesefiguráikat.

    Régi szállodákkal ismerkedhetünk meg vasárnap

    Július 24-én 10 órakor egy séta keretében nyerhetünk bepillantást a régi budapesti szállodák világába. A sétát az egykori Hungária Fürdőnél kezdik. Részletek a korzozzvelunk.hu oldalon.

    Isten éltesse Polgár Juditot

    Holnap ünnepli 46. születésnapját Polgár Judit nyolcszoros sakkolimpikon a nyílt kategóriában, kétszeres női sakkolimpiai bajnok sakkozó. 2015-ben Magyar Szent István-renddel tüntették ki.





    Ezeket olvastad már?
    Brutális karambollal indult a reggel: megállították a forgalmat

    Brutális karambollal indult a reggel: megállították a forgalmat

    Ebben nem lesz köszönet: brutális idő tör ránk

    Ebben nem lesz köszönet: brutális idő tör ránk

    Sokkoló: 2 éves gyermek gázolta el terhes édesanyját

    Sokkoló: 2 éves gyermek gázolta el terhes édesanyját

    Drasztikusan esett a csatorna nézettsége: melltartó nélküli, szexi híradósokkal növelnék a nézettséget – fotó!

    Drasztikusan esett a csatorna nézettsége: melltartó nélküli, szexi híradósokkal növelnék a nézettséget – fotó!

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás