A Takarékbank felmérése azt mutatja, hogy továbbra sem tört meg az építőipar növekedési trendje, de egy-két hónap adataiból még nem lehet hosszan tartó következtetést levonni.

Idén 10% felett lehet az iparág növekedése

Idén 10% felett lehet az iparág növekedése, a folyamatban lévő lakossági építkezési, felújítási és állami megrendeléstömegnek, otthonteremtési, felújítási támogatásoknak köszönhetően. Azonban az energiaválság és az ukrán háború következményeiként komoly probléma lehet a hiány miatti alapanyag-ellátás és áremelkedés, ezért az építőiparban minden fél a mihamarabbi kivitelezésben érdekelt. A jövő évtől várhatóan csökken az állami megrendelések száma, ez bizonytalanságot és lassulást okozhat az iparágban, ami nem indokolatlan a jelenlegi kivitelezési költségszintek mellett.

Jövőre változások várhatók az építőiparban Fotó: Shutterstock

A 25%-ot is meghaladhatja a drágulás mértéke

Habár a kivitelezési költségek piaci információk alapján a tavaly év közepi megugrás után tavaly év végére 10-15%-os árcsökkenést mutattak, idén a 10%-os áremelések helyett nem ritkák a 25% körüli vagy akár ezt meghaladó emelések sem. A drágulás – amit a negatív globális fejleményekkel magyaráznak – értelemszerűen vezethet a beruházások ellehetetlenüléséhez és a megrendelések csökkenéséhez. Azt nem lehet tudni
biztosan, hogy milyen árszintet fog még elbírni a hazai építési piac, lesz-e kereslet ezeken az árszinteken, illetve a meglévő piaci szerződésállomány mennyiben tud megvalósulni ilyen átárazódások mellett.