A felhalmozott hulladék elszállítása jelentős anyagi terheket ró a vasúttársaságra, amely egyéb, fejlesztendő területektől vonja el a forrást. A Francia út környékén újra és újra megjelenő, nagy mennyiségű illegális szemétlerakás kiemelt vasútbiztonsági kockázatot is jelent.

A MÁV Zrt. a területről 2016 óta 307 tonna hulladékot szállított el. A szemetet az esetek többségében az ott álló garázsok tövében helyezik el.

Francia út takarítás előtt (Fotó: MÁV)

2020 őszétől a Tisztítsuk meg az országot! program keretében további körülbelül 98 m3 hulladékot távolított el a MÁV, és 2021. márciusig újabb közel 107 m3 szemét összegyűjtéséről és elszállításáról gondoskodott a vállalat. A területen elvégzett hulladék-elszállítások kiadásai 2020 szeptembere óta megközelítik a 9 millió forintot.

Francia út takarítás előtt (Fotó:MÁV)

A vasúttársaság elkötelezett abban, hogy felszámolja a hosszú évek óta fennálló, tarthatatlan helyzetet a közbiztonság, a környezet tisztaságának biztosítása, és az ott élők életminőségének hosszú távú javítása érdekében. Erre való tekintettel a MÁV tavaly a Francia úti garázsokkal érintett valamennyi területbérleti szerződést felmondta. Amennyiben a bérlők a garázs elbontására való felszólításnak nem tesznek eleget, a MÁV Zrt. peres úton rendezi ezeket az ügyeket. A Francia úton kialakult helyzet baleset- és életveszélyes. A felhalmozott hulladék könnyen tüzet is okozhat, amelyre több alkalommal volt már példa.

Francia út takarítás után (Fotó: MÁV)

Francia út takarítás után (Fotó:MÁV)

A XIV. kerületi Önkormányzattal 2020 nyarán tárgyalások indultak az együttműködés lehetséges formáiról.

A későbbi terület-hasznosításhoz elengedhetetlen az önkormányzattal történő további egyeztetés, közös használati és fenntartási megoldások kialakítása más önkormányzatokhoz is hasonlóan, annak figyelembe vételével, hogy a terület nagyobb része vasúti védőtávolságon belül található, így azt használatba nem adhatja a vasúttársaság.

Az illegális hulladéklerakás hosszú távú, hatékony megakadályozása érdekében a MÁV nyitott a Zuglói Önkormányzati Rendészettel kötött rendészeti együttműködési megállapodásban meghatározott felhatalmazás kiterjesztésére valamennyi szennyezéssel érintett kerületi MÁV vagyonkezelésű – közterületekkel határos – területre és elvégzendő rendészeti feladatra.