A 28 éves Csorba Dávid egy örökletes betegséggel izomsorvadással született. Ez a betegség leggyakrabban a férfiakat betegíti meg. Az izomgyengeség a belső szerveket is legyengítik, így könnyen el lehet kapni a feslőlégúti betegségeket és a tüdőgyulladás is hamar kialakulhat.

„Nem betegségként fogom fel, hanem egy fajta élethelyzetként”

Izomsorvadásom van, abból is az egyik legrosszabb. Duchenne-féle, egy génszakasz hiánya okozza, lényegében az izomsejtek fokozatos pusztulásával járó veleszületett, örökletes betegség. Az izomsejtek helyét az izommunkára képtelen zsírszövet és kötőszövet tölti ki, ebből adódóan évek múlásával egyre erőtlenebb lettem, míg végül 2014-ben, tüdőgyulladás következményében, egy életmentő műtét mentette meg az életemet. Ami egy légzéstámogató gépet eredményezett. Mivel a testem rabja vagyok, így 0-24-ben édesanyám ápol, és segít amiben kell, pl a gyógyszereket oda adja, etet itat fürdet, és megvakarja az arcomat, ha viszket.

Fotó: Facebook

Belevágott egy saját vállalkozásba is.

Szellemi tevékenység, motivációs tanácsadás a főtevékenységem. Egy olyan szolgáltatást kínálok az embereknek, amelynek célja az, hogy minden nap motiválja a partnereimet. Reggelente kapnak tőlem egy e-mailt, melyben egy általam írt inspirációs szóvéget találnak az adott napra, hogy ők is hegyeket mozdíthassanak meg. Vállalok online beszélgetést is, melynek során motivációs jelleggel meghallgatok, illetve tanácsot is adok, így mindig van kihez fordulniuk. Szeretnék rávilágítani az élet nagyszerűségére, a dolgok valódi értékére, ami által talán pozitívabban állnak majd a mindennapjaikhoz. Nem utolsósorban, én is segítséget kapok, hogy finanszírozni tudjam a helyzetből adódó kiadásokat. Folyamatos segédeszközeim biztosítása, amelyek nem olcsóak. Gondolok a gégekanülre, leszívó katéterre, desztílált vízre, kötszerekre, gyógytornászra stb elég hosszú a lista. Nem gondolkozom a gyűjtésben, azért csinálom a vállalkozásomat, hogy adhassak én is valamit, azoknak akik segítenek nekem.

Fotó: Facebook

Két hónapja véget ért egy párkapcsolata.

Mint mindenki mást, így engem is megviselt a szakítás, nem volt könnyű, és mai napig sem az. De az élet nem áll meg, igyekszem elfoglalni magam, beszélgetek, ismerkedem. Sok szép lány van a világon, így nem esem kétségben. Bízom benne, hogy megtalálom az igazit.

Tavaly nyáron megjelent egy zenéd.

A dalszöveget, teljes egészében én írtam, előadó barátom közös megegyezéssel, minimális változtatást végzett rajta. Szöveg teljes mértékben kifejezi, amit az élet helyzettel kapcsolatban érzek. A zene segít átlendülni a nehézségeken, ez az én kapaszkodom. Illetve, egy jelenlegi dalommal is vannak céljaim, egyik kedvenc előadómmal szeretném megzenésíteni. És hogy kik a kedvenceim? Hát reggelig sorolhatnám, de például Burai Krisztián, Deniz, Ak26 vagy Curtis.