Hihetetlen! Évente 1,8 millió tonna étel végzi a kukában Magyarországon





Rengeteg étel végzi a szemétben, de nem csak otthon: a boltokban is, ahogy lejár a szavatosságuk. Az országban 1,8 millió tonna élelmiszert dobunk ki évente, és ennek csak a harmada keletkezik a háztartásokban.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.09.23.
élelmiszerpazarlás

Hányszor láttunk már olyat, hogy egy élelmiszerüzlet vagy gyorsbüfé előtt teli a kuka lejárt szavatosságú, kibontatlan élelmiszerekkel! Nagy vihart kavart, hogy két éve egy győri multiüzlet előtt a kukában landolt egy hatalmas adag zsömle: a Facebookon dühös kommentek százai szidták a pazarlást, és sérelmezték, hogy miért nem adják oda a szegényeknek a kidobott ételt.

Kiderült, hogy ez nem olyan egyszerű: sok áruház nem része az Élelmiszerbank-hálózatnak; más áruházak részei ugyan, de oda meg hétvégén nem mennek ki. Túl szigorúak a szabályok, az ételeket összegyűjtő Élelmiszerbanknak pedig nincs elég embere és járműve.

Évente egy emberre vetítve 33 kiló olyan élelmiszer-hulladék keletkezik, ami tudatosabb élelmiszer-gazdálkodással elkerülhető lett volna, ráadásul ezzel egy átlagos magyar család évente akár 50 ezer forintot tudna megspórolni. Világszerte az előállított élelmiszerek csaknem egyharmada megy veszendőbe az ENSZ statisztikák szerint. A kidobott élelmiszerek termeléséhez használjuk a Föld mezőgazdasági területének csaknem 30 százalékát. Ráadásul a boltokban, a vendéglátásban, a szállodaiparban is óriási a pazarlás. A kidobott élelmiszer kétharmada itt keletkezik, nem pedig a háztartásokban.

Egy kis odafigyeléssel csökkenthető lehetne a pazarlás (Fotó: Facebook)

Budapesttől Párizsig érne a kamionsor

Hogy érzékeltessük, mekkora Magyarországon az élelmiszer-pazarlás, egy hasonlat: ha az évente szemétbe dobott 1,8 millió tonna élelmiszert kamionokra raknánk, végeláthatatlan sora elérne Budapesttől egészen Párizsig...

Mit jelent a lejárati idő?

Általában kétféle jelöléssel találkozhatnak a fogyasztók az élelmiszereknél. Egyik a „minőségét megőrzi”, a másik pedig a „fogyasztható”. Ha lejár a „minőségét megőrzi…” dátuma, utána az étel általában még fogyasztható! A felirat csak azt garantálja, hogy a termék minősége – a megfelelő tárolási körülmények betartása mellett – a lejárati dátumig a gyártó által meghatározott minőségnek kifogástalanul megfelel, de ez nem jelenti egyben azt is, hogy a lejárati dátum után például egy nappal már romlott, és fogyasztásra alkalmatlan lesz. A „fogyasztható” felirat, melyen egy dátum szerepel, már más kategória. Ezt alkalmazzák a gyorsan romló élelmiszereknél, például a joghurtoknál is. Ezeknél már másnap sem fogyasztható el a termék.

Az Élelmiszerbank próbál segíteni

Céljuk, hogy felkutassák és összegyűjtsék a feleslegessé vált élelmiszereket, és eljuttassák azokat a rászorulókhoz. Az Élelmiszerbank az élelmiszer-felesleget minden esetben ingyen veszi át a felajánló élelmiszeripari cégektől és kereskedelmi láncoktól, s az adományokat díjmentesen adja át partnerszervezeteinek, akik a szétosztást szintén nonprofit alapon valósítják meg. Költsége „csak” a logisztikai munkának, a raktározásnak, a szállításnak, a szervezésnek van. Így 1000 forint költséggel 30 ezer forint értékű élelmiszer-felesleget tudnak eljuttatni a nélkülözőkhöz.





Ezeket olvastad már?
Napok kérdése és újra itt a káprázatos strandidő

Napok kérdése és újra itt a káprázatos strandidő

Itt a mérleg Karácsony Gergely ígéreteiről: nem tud mivel kampányolni, mert öt évig nem csinált semmit – a csődön kívül...

Itt a mérleg Karácsony Gergely ígéreteiről: nem tud mivel kampányolni, mert öt évig nem csinált semmit – a csődön kívül...

Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás