Bár az anfilaxiás rohamok nagyon ritkák, azok, akik hajlamosak rá nem véletlenül tartanak tőle, ugyanis következtében pillanatok alatt összeomolhat a légzés és a keringés. Egy nőnél az elmúlt fél évben ez háromszor is előfordult, így elbizonytalanodott, vajon megkaphatja-e a koronavírus elleni védőoltást. Kérdésével egyenesen a világhírű magyar tudóshoz, dr. Karikó Katalinhoz fordult.
„Kedves Kati! Nagyon megköszönném ,ha tudnál nekem válaszolni . Miután a neten annyi hír ,és álhír kering ,ami az embereket (köztük engem) is elbizonytalanít, beadható-e a vakcina anafilaxiás roham után. Nekem az elmúlt félévben 3 is volt. Hisztamin intoleranciával és ételallergiával is küzdök. A játcintjaid pedig gyönyörűek. Gratulálok a vakcinához , és a virágokhoz is” – írta levelében a nő, aki rövid időn belül választ is kapott.
„A CDC jelentés részletesen beszámol arról, hogy az ilyen eseteknél mi a teendő. (…) A lényeg, hogy akkor nem ajánlják a 2. dózist, ha az mRNS vakcinától kaptál anaphylatoxikus rohamot. Az orvosoddal megbeszélve előkezelheted magad a védőoltás előtt, hogy megelőzd az esetleges rosszullétet” – írta a biokémikus.

Fotó: Facebook