Elég volt a támadásokból! Üzentek az orvosok: Szeresd a dokit, több türelmet kérünk!





A járvány második hullámában a hirtelen megnövekedett fertőzésszámok miatt az emberek sokkal feszültebbek és türelmetlenebbek az egészségügyi dolgozókkal. Ezért jött létre a Szeresd a dokit! kampány, ami az orvosok és ápolók megbecsülésére, biztatására hívja fel a figyelmet.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.09.25.
hála

Feszültek vagyunk és ezt egyre többen az egészségügyi dolgozókon vezetik le. Míg tavasszal állva tapsoltak nekik, az elmúlt időszakban egyre több a támadás és az agresszió velük szemben. A Metropolon keresztül most három orvos is üzent: legyen mindenki sokkal türelmesebb!

Az első hullám alatt az egészségügyi dolgozók rengeteg jó szót, ablakokra kiragasztott szíveket, esténként tapsot, ételt, italt kaptak az emberektől áldozatos munkájukért. A mostani, második hullám idején azonban sokkal ingerültebbek az emberek. Ezért is indult el a Szeresd a dokit! kampány.

Szeresd a dokit!

„Nem kertelünk, mélyen meg vagyunk döbbenve. Míg a járvány első hulláma alatt felfoghatatlan támogatást kaptunk a magyar társadalomtól, most a második hullám elején agresszióval és méltatlan kritikákkal, számonkérésekkel találkozunk. (…) A járvány második hulláma idején nem kérjük, hogy etessetek (köszönet az Etesd a dokit!-nak), nem kérjük, hogy szépítsetek (köszönet a Szépítsd a dokit!-nak), csak annyit kérünk, hogy szeressetek. Egy jó szó, egy pozitív történet erőt adhat nekünk. Mert nekünk is van szívünk, és lelkünk is. Most annak jött el az ideje, hogy SZERESD A DOKIT- és az összes egészségügyben dolgozót!” - olvasható a Gottsegen György Kardiológiai Intézet oldalán, akik egy elrettentő esetről is beszámoltak.

Nem vett fel maszkot, megütötte a biztonsági őrt

„Egy bent fekvő gyermek édesapja nem volt hajlandó megállni a járvány megfékezése céljából felállított szűrési ponton. Az ott dolgozó kollegák, hiába mondták, hogy látogatási tilalom van érvényben, az elkövető félrelökte a biztonsági őrt, majd berohant az épületbe és meg sem állt a Gyermekszív Központ második emeletéig. A biztonsági őr itt utol érte és felszólította, hogy tegyen eleget az Intézet COVID-19 protokolljában előírt szűrési kötelezettségének és vegye fel - az ingyenesen biztosított - szájmaszkot. Az illető erre sem volt hajlandó, sőt, megütötte a szolgálatot teljesítő kollégát.

Kőnig Róbert mindenkit arra kér, legyenek türelmesebbek ebben a nehéz időszakban. (Fotó: Metropol)

Dr. Kőnig Róbert: Az átlagnál nagyobb nyomás alatt dolgozunk

Dr. Kőnig Róbert gyermeksebész is érzi, hogy mostanra sokkal feszültebbek lettek a betegei.

- A megnövekedett fertőzésszám miatt érhetően az egész ország idegesebb, és az egészségügyi intézmények légköre is stresszesebb. Én is tapasztalom a szülők részéről a feszültséget – kezdte az orvos, aki arra kéri az embereket legyenek türelmesebbek, hiszen ők mindent megtesznek.

- Én azt tanácsolom, amit jómagam is szoktam alkalmazni, ha valahol várnom kell. Gondoljuk végig, hogy az az ember, aki éppen dolgozik biztosan mindent megtesz azért erején felül is, hogy minél hamarabb túl legyünk a dolgokon. Ez igaz az egészségügyre is. Mi most az átlagnál nagyobb nyomás alatt dolgozunk. Valóban most a járvány miatt a megszokottnál lassabb és kényelmetlenebb a rendelés és a kezelés, de továbbra is szeretnénk az emberek türelmét és megértését kérni, hiszen értük dolgozunk – mondta Kőnig doki, aki jó kezdeményezésnek tartja a Szeresd a dokit kampányt!

- A mai világban ha valami hastaggel megy arra mindig jobban felfigyelnek az emberek és többekhez eljut az üzenet. Szerintem mindenkinek jó érzés, ha megbecsülik a munkáját. Én is rengeteg rajzot kapok a kisbetegeimtől hálájuk jeléül, illetve közös fotókat is szoktunk készíteni, amik örök emlékek maradnak számomra.

Dr. Bense Tamás: Legyünk egymással türelmesebbek!

- Nehéz időszak ez mindenki számára, én elsősorban azt kérném mindenkitől, hogy legyen türelmes – kezdte a Metropolnak dr. Bense Tamás családorvos.

– Az első hullám alatt rengeteg meglepetést jó szót és ajándékot kaptam. Szívmelengető dolgokat, például gyerekrajzokat, tortát, aszalt gyümölcsöket és szívecske formájú sajtost is, amit a kis páciens az anyukájával együtt sütött nekem. Most a második hullám alatt én is észrevettem a változást, már nincs taps, nincs türelem és kevesebb a jó szó. De azt gondolom, hogy ez érthető, hiszen a bizonytalanság egyre csak nő, amitől frusztráltak az emberek. Senki nem tudja meddig tart és mikor állhat vissza a korábbi életritmusunk - folytatta a szakember.

- Én mégis azt kérem mindenkitől, hogy legyünk egymással türelmesebbek. Ahogy a pácienseknek úgy az orvosoknak is erre van most szüksége. Lehet, hogy egy páciens többször visszakérdez, nekünk akkor is türelmesen kell válaszolni, megnyugtatni. Hiszen a beteg önmagáért vagy a gyermekéért aggódik, neki ez a dolga, nekünk orvosoknak pedig az, hogy segítsük őt. A betegeket is arra kérem, hogy tartsanak be minden óvintézkedést, minden szabályt annak érdekében, hogy lassítsuk a terjedést. Mielőtt elindulunk otthonról fújjunk egy nagyot és ígérjük meg magunknak, hogy toleránsabbak leszünk egymással, az orvossal a buszsofőrrel a dugóban előttünk araszolóval, mindenkivel

Pukoli Dániel: Tesszük a dolgunkat, de jól esik a kedvesség

Az első hullám alatt valóban óriási volt a megbecsülés – kezdte a Metropolnak dr. Pukoli Dániel.

–Az egyik kedvencem a 8 órai taps volt. Mivel panellakásban lakom, előfordult, hogy egy egész háztömb nekem tapsolt. De több cég különféle finomságokat, nem egyszer vacsorát is küldött nekem. Emellett a lábtörlőmön gyakran ott volt egy szívecskés képeslap, üdvözlőkártya, rajta az üzenettel: „Köszönünk mindent, kitartást kívánunk”. Persze egy orvosnak a segítségnyújtás alap, hisz ez a munkánk, ezért kapjuk a fizetésünket. De egy ilyen feszült időszakban nekünk is jól esik egy kis kedvesség. Most, a második hullám alatt ezt már nem igazán tapasztalom, ami talán amiatt lehet, mert az első sokkon túl vannak az emberek. Már nem félnek úgy, mint az elején, ugyanis tudják, hogy az egészségügy maximálisan fel van készülve, rendelkezésre áll minden szükséges eszköz és erőforrás. A feszültség most mégis nagyobb, egyre több a konfliktus. Nem szabad, hogy ez rányomja a bélyeget a munkánkra, nekünk továbbra is higgadtnak kell maradnunk. Egy biztos, mi ezután is minden tőlünk telhetőt megteszünk – szögezte le az orvos.





Ezeket olvastad már?
Késelést jelentettek Zuglóból - kiderült, mi történt

Késelést jelentettek Zuglóból - kiderült, mi történt

Hollik István: Magyarországnak és Európának béke kell!

Hollik István: Magyarországnak és Európának béke kell!

Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést

Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést

Deutsch Tamás: Magyar Péter háborúpárti

Deutsch Tamás: Magyar Péter háborúpárti

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás