RETRO RÁDIÓ

Nagyot fordul a világ jövőre az egyszülős családokkal





Magyarországon nagyjából 300 ezer családból hiányzik az édesanya vagy az édesapa. 2022-től nagy segítséget kaphatnak.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.06.01.
segítség

Hazánkban közel félmillió gyermek él egyszülős családban. Minden negyedik gyermeket csak az egyik szülő neveli fel. Az Egyszülős Központ a megnyitása óta eltelt három évben közel 16 ezer családnak segített valamilyen formában. A jogi tanácsadástól kezdve, a manapság népszerű munkakereséshez kapcsolódó szolgáltatásokon át a közösségépítő programokig számos módon kaphatnak segítséget a központtól. A koronavírus-járvány időszakában 735 családnak nyújtottak élelmiszer- és tisztálkodási csomagot, 175 családnak pedig laptoppal segítették az online oktatásban való részvételt.

Nagy segítséget kapnak az egyszülős családok (Fotó: Pixabay)

Óriási segítséget kapnak az egyszülős családok

Nagy Anna, az Egyszülős Központot üzemeltető Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: a jövő évtől olyan pozitív változások jönnek, amelyek évek óta váratnak magukra. Ezzel több mint 100 ezer gyermek helyzete javulhat nagy mértékben.

Az egyik ilyen döntés az árvaellátási összeg jelentős növelése, ami 57 ezer gyermeket érint Magyarországon. 2022. január 1-jétől az árvaellátás minimuma 24 500 Ft-ról 50 000 Ft-ra, azaz a duplájára emelkedik. Ez az összeg hosszú évek óta változatlan volt, ezért az emelt összeg nagy segítséget jelent az árván maradt gyermekek számára.

A másik nagy horderejű változás a tartásdíjak behajtására irányul. Nagy Anna ezzel kapcsolatban elmondta: sok szülő sajnos abban a hiszemben él, hogy a válással megszűntek a gyermekével szembeni kötelezettségei. Az Egyszülős Központ vezetője szerint az ilyen családban élők nagyjából egynegyede, közel 90 ezer gyermek esik el a tartásdíjtól. Ezzel pedig nagyobb az esélye annak, hogy a gyermekek szegénységben nőnek fel. Sok szülő nem ismeri a gyermektartás állam általi megelőlegezésének lehetőségét. Ettől sajnos sokan elesnek a szigorú szabályok miatt is. Az elmúlt években kb. 8500 gyermek kapott megelőlegezett tartásdíjat. A jelenlegi szabályok szerint ezt azok kérhetik, ahol az egy főre eső jövedelem kevesebb, mint 57 ezer forint. Az igényelhető összeg maximum 14 500 forint lehet havonta, és csak akkor, ha a másik szülő legalább 6 hónapja nem fizetett tartásdíjat. A pénz behajtását a gyereket nevelő szülőnek kell intéznie, a folyamat pedig sokszor hosszú hónapokat, éveket vesz igénybe. Nagy Anna konkrét példát is mondott: nemegyszer előfordult, hogy nagykorúvá vált a gyermek, mire a tartásdíjat megkapta a szülő. Az Egyszülős Központ vezetője szerint a mostani szabályozás miatt csak az fizet, aki akar fizetni.

Pozitív változások 2022-től

Az Országgyűlés előtt lévő törvényjavaslat szerint 2022. január 1-jétől jelentősen szigorodnak a tartásdíjjal kapcsolatos szabályok. A legfontosabb, hogy a megelőlegezést minden család kérheti majd, jövedelemhatárra tekintet nélkül. A megelőlegezhető díj a jelenlegi 3,5-szeresére emelkedik: a mindenkori minimálbér 30 százaléka lesz az összeg, ez jelenleg 50 200 Ft. A szülők már 3 hónap elmaradás után kérhetik a megelőlegezést. Azokat pedig, akik önhibájukból nem fizetnek tartásdíjat, rövid pórázra fogják: az állam fogja az elmaradt gyerektartásokat behajtani. Mivel az államnak sokkal több eszköz áll rendelkezésére, ezáltal hatékonyabban tudja majd behajtani az elmaradásokat. Nagy Anna aláhúzta: az árvaellátás és a tartásdíj változásai összességében 130 ezer gyermek életét teszik jóval könnyebbé.

Az Egyszülős Központ várhatóan a jövő év elején újabb hellyel bővül a fővárosban, a Déli pályaudvar mellett. Ezzel a Budán és a budai agglomerációban élők számára szeretnék azokat a szolgáltatásokat megismertetni, amit a jelenlegi központban már nagy sikerrel működtetnek. Nagy Anna hangsúlyozta: a fővárosi bővülés azért is fontos a számukra, mert Budapesten a legmagasabb az egyszülős családok aránya.

A központ idén is rengeteg programot szervez a nyárra. A legnépszerűbbek a nyári táborok és a családi nyaralások. Idén kb. 2200-an tudnak elmenni táborozni vagy nyaralni. Nemcsak a gyerekek önállóan, hanem a családok együtt is ki tudnak kapcsolódni. A külső helyszínek mellett a központba is várják az iskolásokat: júliusban és augusztusban is 2–2 hétre szerveznek napközis tábort, jelképes részvételi díjjal. A táborozók többek között a cirkuszba, a Gödöllői Királyi Kastélyba és a Parlamentbe látogatnak majd.

Az Egyszülős Központ nyitva áll minden egyszülős család előtt. A civil szervezetről több információt a www.egyszulo.hu oldalon olvashatsz.

Pillanatok alatt beteltek a helyek

Az Egyszülős Központ idén is több száz család számára biztosít kedvezményes nyaralási lehetőséget. Ebben idén is nagy segítséget nyújt a Mészáros-csoport. Nagy Anna, az Egyszülős Központ alapítója és vezetője a július 1-jén induló üdülési program kapcsán úgy fogalmazott: sok száz egyszülős családnak jelentette az egyetlen – és nem ritkán az első – családi nyaralást a tavalyi lehetőség, amelyet a Mészáros-csoport ajánlott fel. Pillanatok alatt teltek be a helyek, és a résztvevő családok nagy élményekkel, kipihenve jöttek haza a nyaralás végén. A járványhelyzet különösen súlyosan érintette az egyszülős családokat mind gyakorlati szempontból, mind pedig pszichésen. Ezért most mind a szülőknek, mind pedig a gyerekeknek nagy szükségük van a feltöltődésre, az élményekre, egy igazi felhőtlen nyaralásra, amelyet segítség nélkül nem tudnának megvalósítani.





Ezeket olvastad már?
Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

Halott férfit tolt be a bankba egy nő: felháborító, mire készült – Videó

Halott férfit tolt be a bankba egy nő: felháborító, mire készült – Videó

Hűha: népszerű fürdőhelyen estek egymásnak a szerelmesek

Hűha: népszerű fürdőhelyen estek egymásnak a szerelmesek

Újabb botrány a HÉV-en: úgy megijedt Anna, hogy a következő megállónál lemenekült a szerelvényről

Újabb botrány a HÉV-en: úgy megijedt Anna, hogy a következő megállónál lemenekült a szerelvényről

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás