Izgalmas akció zajlott éjjel Zuglóban, ahol a rendőrség két külföldit kapcsolt le a Dózsa György út és az Ajtósi Dürer sor kereszteződésében. A montenegrói és a szerb férfi csomagtartójában 1 kilogramm marihuánára bukkantak.

Nagy volt a felfordulás a Városligetnél található építkezésnél (Fotó: Metropol/KB)

Zsákutcába futottak

A rendőrök épp egy gyanús autót akartak leellenőrizni, amikor a két 30 év körüli férfi gázt adott és mindent elkövettek, hogy elmeneküljenek a zsaruk elől. Végül sarokba szorították őket, amihez kapóra jött a Városliget szélén található építkezés is, hiszen a kordonokkal elkerített zsákutcában kénytelenek voltak megállni, ám az izgalmak csak ezután következtek.

Megérkezett Tywin, a kábítószer-kereső kutya

Amint a Készenléti Rendőrség lekapcsolta a dílereket, stábunk mellett a helyszínre érkezett még a Budapesti Rendőr-Főkapitányság XIV. Kerületi Rendőrkapitányságának kerületi nyomozója, egy tolmács, valamint Tywin, a BRFK Bűnügyi Kutyavezető Alosztály kábítószer-kereső kutyája. A hatéves belga juhász vezetője, Szalka Károly törzszászlós lapunknak elárulta, hogy Tywinnek ez már a sokadik akciója, mint kiderült, ő az egyik legtehetségesebb szolgálati kutya. Ezúttal is kiválóan teljesített, hiszen a rendőrök által megtalált kábítószergyanús anyagra, ő is határozottan jelt adott. Ezt követően az egész autót alaposan átvizsgálta, ám a személygépkocsi csomagtartójából előkerülő 1 kilogramm marihuánán túl más gyanús anyagot nem talált.

Tywin és vezetője, Szalka Károly (Fotó: Metropol/KB)

A kábítószer mellett öt telefont is lefoglaltak

Miután az elkövetők a zsebeiket is kipakolták, a rendőrök meglepve tapasztalták, hogy a két férfinél összesen öt telefon van. Amikor a tolmács rákérdezett, hogy miért van szükségük ennyi készülékre, csak megvonták a vállukat, mondván: „miért ne?”. Ezek után mind az öt telefont fel kellett oldaniuk, hogy a rendőrök a tolmács segítségével átolvashassák az üzeneteiket. Egyikük például az édesanyjának üzent, aki feltehetőleg ekkor még nem sejtette, hogy a fia hamarosan mekkora bajba kerül. A két balkáni férfi egyébként mindvégig nyugodt maradt, főként az érdekelte őket, hogy mikor gyújthatnak rá egy cigire. A helyszínelést követően kábítószer birtoklása bűntett miatt gyanúsítottként hallgatták ki őket.

(Fotó: Metropol/KB)

A két férfi mindent megpróbált autójával, hogy elmeneküljenek, végül a Városliget sarkán egy kordonokkal elkerített területen kötöttek ki. Az útjukba álló építőanyagok miatt kénytelenek voltak leállítani a kocsit, össze is törték menekülés közben.

(Fotó: Metropol/KB)

A rendőrök átvizsgálták az autót, és hamar fény derült arra, hogy mit rejt a csomagtartó. A két férfi itt próbálta elrejteni a kábítószert, remélve, hogy nem találják majd meg. Nem jártak sikerrel.

(Fotó: Metropol/KB)

A körülbelül 1 kilogramm marihuána a rendőrök elmondása szerint közepesen nagy fogásnak számít. A lefoglalt kábítószert ilyen esetben az Országos Rendőr-főkapitányság raktárába viszik, ahol rövidesen megsemmisítik.

(Fotó: Metropol/KB)

A protokoll szerint ilyen esetben a helyszínre kell hívni egy kábítószer-kereső kutyát is. Tywin az 1 kilogramm marihuánát könnyen megérezte, az autó többi részét átvizsgálva azonban nem talált egyéb kábítószert.

(Fotó: Metropol/KB)

A kutatás közben a rendőrök vigyáztak a két, már bilincsben lévő férfire. Bár látszott rajtuk, hogy nem ez életük estéje, a körülményekhez képest higgadtan kezelték a szituációt.

(Fotó: Metropol/KB)

Végül arra kérték őket, hogy segítsenek feloldani a telefonokat. A készülékek közül volt, amit bilincsben a saját kezükkel oldottak fel, míg a képen látható telefonnál bediktálták a kódot. Ha ezt nem tették volna meg, akkor sem lett volna túl bonyolult kitalálni, mert 1234 volt.

Videó itt!

A helyszínelésről videót is készítettünk.