Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) bejelentette, hogy engedélyezte és javasolja a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájának használatát az 5-11 éves korosztálynál is – írják az EMA oldalán. A bejelentés szerint a 12 év alattiak esetében a vakcina adagja kevesebb, pontosan harmadannyi lesz, mint amit a 12 év felettieknél alkalmaznak – írja az Origo.

A Gyógyszerügynökség tájékoztatása szerint: a vakcina hatékonyságát közel 2000 olyan 5 és 11 év közötti gyereknél vizsgálták, akiknél nem volt jele korábbi fertőzésnek.

A Gyógyszerügynökség vizsgálatai szerint a Pfizer vakcinájának előnyei az 5-11 éves gyerekek esetében – ahogyan az eddigi vizsgálatok szerint a 12 év felettiek esetében is – meghaladják a kockázatokat. A teszteken részt vett gyerekek egyik fele a Pfizer vakcináját, egy másik része pedig placebót kapott.

Az oltóanyagot kapott 1305 gyerek közül három fertőződött meg koronavírussal, míg a placebót kapott 663 gyerek közül 16 – írják, majd hozzáteszik: ez azt jelenti, hogy a vizsgálat szerint a vakcina 90,7 százalékos hatékonysággal előzte meg a koronavírus-fertőzést.

Kiemelték azt is, hogy a valódi arány 67,7 és 98,3 százalék között lehet.