Szombat reggel a budapestiek fehér háztetőkre és picit szürkés égboltra kelhettek fel. Szerencsére kollégánk kora reggel, a még érintetlen havas Budapesten keresztül utazta át a várost, így lefotózta, hogy milyen volt hajnalban a gyönyörű téli táj.

Hó fedte Újpest a kora reggeli fényekben Fotó: Metropol

A Köpönyeg.hu előrejelzése szerint szombaton hajnalban észak, északnyugat felől havazás kezdődött, ami reggelre már szép havas tájakat eredményezett országszerte. A délelőtt folyamán gyorsan csökken a felhőzet, egyre nagyobb területen süt majd ki a nap. Az északnyugati szél többfelé lesz erős. -1 és +3 fok között változik a hőmérséklet – írják oldalukon.

A ritkán látott, érintetlen budapesti hó Fotó: Metropol

Hófúvások lehetnek

A Magyar Közút odafigyelésre int, hiszen a feltámadó szél és a havazások miatt több helyen, akár hófúvásra is számítani kell.

Országszerte változó intenzitással havazik hajnal óta, ezen kívül főleg a Dunántúl északi megyéiben, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében viharos széllökések is várhatóak, melyek nyomán rövid időn belül hófúvásos szakaszok alakulhatnak ki. Erre elsősorban a magasabban fekvő területeken, leginkább a Dunántúli-középhegységben van esély.

Mindössze csak a kollégánk lábnyomai láthatóak a pár centis hóban Fotó: Metropol

Folyamatos az utak takarítása

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. továbbra is 12 órás váltott műszakokban, minden rendelkezésére álló emberi és gépi erőforrásával a hóeltakarítási munkákon fog dolgozni.

Ugyanakkor a szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a 0-24 órás munkavégzésük mellett is, amíg az erősebb széllökések nem csillapodnak, több útszakaszon időszakosan télies útviszonyok mellett közlekedhetnek majd az autósok, mivel a burkolatról letakarított havat a viharos szél percek alatt visszahordhatja az úttestre. Ennek az az oka, hogy hófúvások idején a hóeltakarítási munkák szó szerint szélmalomharcot jelentenek a közútkezelő szakembereinek, mivel az erős szél folyamatosan visszahordhatja a letakarított havat is a burkolatra.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy a következő napokban csak és kizárólag a téli közlekedésre megfelelően felkészített járművekkel induljanak el. Utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról a www.utinform.hu oldalon, az országos vagy megyei diszpécsereknél

Fotó: Metropol

Kettős Fronthatás

Sokak nagyon szeretik a havazást, de ettől függetlenül fontos, hogy a fronthatásokra érzékenyek figyeljenek oda.

Szép az idő, de sajnos a fronthatások miatt veszélyes is Fotó: Metropol

„Kettős fronthatás terheli szervezetünket. A melegfrontra érzékenyekre gyakorol kifejezettebb stresszt az időjárás. Sokaknál jelentkezhet fejfájás, fáradtságérzet, álmatlanság, csökkenhet a teljesítőképességük. A szív-és érrendszeri betegeknél gyorsabbá válhat a szívműködés, emelkedhet a vérnyomás, emiatt is nőhet a vérzésre való hajlam (agyvérzés) és gyakoribbá válhatnak az embóliák, vérrögös elzáródások (szívinfarktus). A megfigyelések szerint a hidegfrontra érzékenyeknél a görcsös panaszok fokozódnak, egyre erősödő fejfájás alakulhat ki, valamint a stroke kialakulásának kockázata is fokozottabb lehet. Az epileptiform rosszullétek gyakorisága is megnőhet és a krónikus betegségek tünetei (ízületi fájdalmak stb.) is felerősödhetnek” – írja a koponyeg.hu dr. Pukli Dániel.

A VI. kerületben is havazott Fotó: Metropol