Tizenhat feltételezett bűnözővel végeztek a brazil hatóságok az akcióban, valamint életét vesztette egy rendőr és egy ott lakó nő is.

Az összetűzés a mintegy 70 ezer lakosú Complexo do Alemao nevű, összetákolt házakból álló városrészben történt. A rendőrség célja az volt, hogy felszámoljon egy olyan bűnbandát, amelynek tagjai autókat loptak és bankokat raboltak ki.

A favelában célba vett bűnözők elbarikádozták magukat, és igyekeztek a rendőröket feltartóztatni. Az akció kora reggel indult mintegy 400 rendőr részvételével, négy helikopter és tíz páncélozott jármű támogatásával.

Szemtanúk szerint heves tűzharc bontakozott ki

Brazíliában a szervezett bűnözés megfékezésére gyakran hajtanak végre brutális rendőrségi razziákat, ezeket az erőszakos intézkedéseket rendre számos bírálat éri. Legutóbb májusban öltek meg Rio de Janeiro egy szegénynegyedében legalább 21 embert egy rendőrségi műveletben, amelynek célja az volt, hogy kézre kerítsék egy ismert helyi bűnszervezet vezetőit.

A brazil legfelsőbb bíróság 2020 júliusában a koronavírus-járványra hivatkozva elrendelte, hogy függesszék fel a favelákban végrehajtott rendőrségi akciókat. Ilyen műveletekre csak szélsőségesen kivételes esetekben kerülhet sor a testület döntése értelmében.