A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2021 februárjában 54 407 utast kezelt, 95%-os visszaesést regisztrálva 2020 azonos, még a koronavírus-járvány európai elterjedését megelőző időszakához képest, amikor az utasszám meghaladta az egymillió főt. A 2021-es utasforgalom továbbra is leköveti az Európa-szerte bevezetett korlátozásokat ” – írta a Budapest Airport közleményében.

Hozzátették: „az IATA év eleji kimutatásai is további utasszám csökkenésről számolnak be a nemzetközi légiforgalomban; az utazási igény a járványt megelőző időszakhoz képest 72%-os visszaesést mutatott az év első hónapjában, ami a 2020 utolsó hónapjában mért utasszámnál is jelentősebb csökkenés. Az európai légitársaságok ugyanilyen összehasonlításban 82,6%-os csökkenést regisztráltak.

fotó: Knap Zoltán (BORS)

Felkészültek az újraindításra

A légikikötők forgalmában a járvány miatt világszerte óriási visszaesés látható, azonban a oltások előrehaladtával a következő hónapokban lassan, de fokozatosan újraindulhat a forgalom. A budapesti reptér is készen áll az újraindításra és ezért mindent biztonsági lépést meg is tett.

”A Budapest Airport mindent megtesz, hogy mielőbb visszatérjen a 2019-es forgalom volumene, de ez elsősorban az országok által bevezetett utazási szabályok, a védőoltások és tesztelések elérhetőségén és hatékonyságán, illetve az átoltottság mértékén múlik majd. „A fokozatosan fellendülő forgalmat a repülőtér üzemeltetője biztonságos, megújult környezettel és még magasabb szolgáltatási színvonallal várja, és bízik benne, hogy – Budapest és Magyarország turisztikai vonzerejével, illetve a Budapest Airport szakembereinek kimagasló légitársasági marketing tevékenységével együtt – mindez az utasforgalom gyors visszaépüléséhez vezet majd” – írják.