Feladta a küzdelmet annak a négyéves kislánynak a szervezete, akit még kedd reggel felejtettek az óvodabuszban Tomajmonostorán. A járművet a sofőr leparkolta az intézménnyel szemben, majd bezárta. T. István nem vette észre, hogy az utastérben maradt a kis Inez Flóra. A hibára csak délután derült fény, amikor a buszvezető a járműhöz ment. A gyermek már nem volt eszméleténél. Azonnal értesítették a mentőket, akik a kislányt helikopterrel szállították a debreceni kórházba. Flóra az intenzív osztályra került, ahol az orvosok mindent elkövettek, de a gyermek szervezete néhány nap küzdelem után feladta a harcot. A tragédia bekövetkezése után tegnap délelőtt a Bors megpróbálta felhívni Inez Flóra édesanyját, de ki volt kapcsolva a telefonja.

Megtört szülők

A Borsnak sikerült megszólaltatnia Flóra apai nagymamáját.

Most hoztuk haza a fiamat és a menyemet Tiszaderzsre. Teljesen kiborultak, alig tudunk velük beszélni. Még mi sem ismerjük a részleteket – mondta a nagyszülő.

Az biztos, hogy Eszter az utolsó éjszakát az unokám mellett tölthette – osztotta meg velünk a nagyanya, majd megértésünket kérve befejezte a beszélgetést. Az anya egy nappal korábban még nyilatkozott lapunknak, akkor arról beszélt, hogy nem tehet mást, csak reménykedik.

Imádkozom. Beszélek Inezhez, de reagálni semmire sem tud, mert nincs olyan állapotban – csuklott el a hangja.

Intézményi felelősség

Agócs Béláné, a tomajmonostori óvoda intézményvezetője tegnap bement a munkahelyére. A Bors kérésére a telefonhoz hívták, de nem bizonyult bőbeszédűnek.

Együtt érzünk a kislány szüleivel, mi is gyászolunk – mondta, mire a lap újságírója jelezte, hogy nem evidenciákra szeretnének rákérdezni, hanem többek között arra, hogy van-e belső szabályzatuk rá, hogy hány felnőttnek kell kísérnie a gyerekeket a buszon, illetve miért nem kereste az óvónő telefonon Inez Flóra szüleit, amikor észlelte, hogy a gyermek nem érkezett meg reggel a csoportba. Ezekre nem kívánt válaszolni, inkább gyorsan lecsapta a telefont. Egy, neve elhallgatását kérő szakértő viszont a Borsnak kifejtette: ha egy gyermek hiányzik, nem kötelessége az óvodapedagógusnak a szülőknél érdeklődni, csak ha a gyermek tartósan nincs jelen az intézményben, és annak okáról semmilyen információval nem rendelkeznek. A bevett gyakorlat szerint 20 gyerektől már 2 óvónő és gyakran még egy dajka is felügyel a csoportra.

Esélytelen volt

A Bors megkérdezett egy gyermekorvost, mi ját­szódhatott le a gyermek testében.

Dr. Ács Orsolya kifejtette: a kis Inez Flóra egyértelműen hőgutát kapott.

Több mint valószínű, hogy annyira felhevült a teste, amitől kiszáradt, mert kiizzadta és kilélegezte az összes vizet a szervezetéből. Az emelkedett testhőmérsékletet nem tudta korrigálni, pedig a szervezet a hasonló esetek elején mindig megpróbálja hűteni magát. A vér nem feltétlenül sűrűsödik be, de a létfontosságú szervek működése veszélybe kerül – magyarázta a doktornő, és hozzátette: többek között a máj és a tüdő megfelelő működéséhez nem csupán a vérre, hanem a sejtek közötti folyadékra is szükség van.

A szervezet először a szerveket próbálja menteni. Van egy tartaléka, és ha a környezetben nem történik megfelelő változás, a puffer kimerül, és a szervezet felmondja a szolgálatot – mondta Ács Orsolya, aki bár a kislány ellátásában nem vett részt, abban biztos, hogy a szakmai szabályoknak megfelelően a kórházban megpróbálták pótolni a folyadékot, és az élethez ugyancsak szükséges sókat is.

Ha az egyensúly kibillen, ritkán lehet visszabillenteni. A gyerekek sok mindent kibírnak, de a tartalékaik kisebbek, mint az idősebbeknek. Azt kijelenthetem, hogy ami a kislánnyal történt, egy felnőtt sem élte volna túl – fejezte be a gyermekorvos.