Egy éve történt a bécsi terrortámadás! Halottak napján rájuk is emlékezünk





Ma még továbbtartanak nyitva a temetők halottak napja alkalmából, továbbá visszakerült Bíbó István szobra a rakpartra. A mai nap érdekességei a Metropolon.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.11.02.
ez lesz ma

Ma ünnepeljük a halottak napját!

Halottak napján a katolikus egyház megemlékezik minden elhunytról, különösen az üdvösséget még el nem nyert, tisztítótűzben lévő hívekről. Ma azért egyszerűbb meglátogatni a sírkerteket, mert már nincsen munkaszüneti nap, és a hosszú hétvége alatt hivatalos forgalomkorlátozások véget értek.

Egy látogató mécsest gyújt a budapesti Farkasréti temetőben a közelgő mindenszentek ünnepe és halottak napja előtt Fotó: MTI/Mohai Balázs

Ma még tovább vannak nyitva a sírkertek

Már csak a mai napon lesznek hosszabb ideig nyitva a temetők. Reggel 7 órától egészen este 8 óráig várják a megemlékezőket. Holnaptól kezdve vissza áll az eredeti nyitvatartási rend, vagyis reggel 7.30-tól délután 5-ig lehet a temetőket látogatni.

Forgalmi változások a mai napon

November másodika 12 órától november negyedike 20 óráig Budapest V. kerületében tilos megállni a Széchenyi téren és a Mérleg utca páros oldalán, a Széchenyi tér és a Nádor utca között. Továbbá november másodika 12 órától este 18 óráig tilos megállni az V. kerületi Jászai Mari téri parkolóban.

Újra a régi helyén Bibó István szobra

Visszakerült az eredeti helyére Bibó István szobra, az áthelyezett Markó utcai felhajtó felső rakparti végére. A rakpart átépítési munkálatai miatt kellett elmozdítani a mellszobrot. 2005-ben került a helyszínre Széri-Varga Géza szobrászművész munkája az ’56-os forradalom kiemelkedő alakjáról – adta hírül a BKK.hu.

Bibó István szobra végre a régi helyére került Fotó: BKK

Egy éve ezen a napon történt a bécsi terrortámadás

2020. november 2-án éjszaka egy férfi a város fő zsinagógája közelében, gépkarabéllyal nyitott tüzet a járókelőkre. A támadás során négyen meghaltak, 22-en pedig megsebesültek. A kiérkező osztrák különleges alakulat tagjai lelőtték a férfit. A videófelvételek alapján az elkövetőnek nem voltak társai, azonban kapcsolatban állt az Iszlám Állammal.

Rendőrök a bécsi Seitenstettengasse utcai zsinagóga közelében 2020. november 3-án Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

Újra lehet elektromos bicikli vásárlására pályázni

November 1-jétől megnyílt az elektromos kerékpárok beszerzését támogató tender.

A mostani, összesen egymilliárd forint keretösszegű pályázaton maximum a vételár 50 százalékát érheti el a támogatás mértéke, ami pedálszenzoros kerékpárok esetében legfeljebb 90 ezer forint, nyomatékszenzoros biciklik esetén legfeljebb 150 ezer forintig rúghat. A kiírásra való jelentkezéseket november 5-e éjfélig lehet benyújtani, bővebb információkat a kerekpar2020.elektromobilitas.ifka.hu – oldalon találhatnak. A kormány az elmúlt egy évben több, mint 5700 elektromos kerékpár kedvezményes megvásárlását támogatta, csaknem 615 millió forinttal. A mostani lehetőség a 12. egyben záró forduló.





Ezeket olvastad már?
Visszakerült eredeti helyére a titkokat őrző vízivárosi szobor – archív fotókkal

Visszakerült eredeti helyére a titkokat őrző vízivárosi szobor – archív fotókkal

Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

Lassan révbe ér a kaposvári család

Lassan révbe ér a kaposvári család

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás