RETRO RÁDIÓ

Fergeteges buli lesz egész nap! Itt vannak az augusztus 20-ai programok!





Látványos ünnepségeket, kenyérszentelést, koncerteket, gyerekműsorokat, tűzijátékot tartanak Szent István napja alkalmából, az államalapítás ünnepén. Csak győzz válogatni a programok között!



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.08.20.
Augusztus 20

A fővárosban folytatódik a több napon át tartó Szent István-napi fesztivál: 18 helyszínen, több 100 programmal várják az érdeklődőket. A zászlófelvonás és a honvédtisztek avatása után tartják a légi parádét, délután lesz a Szent Jobb-körmenet, este pedig Európa legnagyobb tűzijátéka zárja a napot. Emellett a Várkert Bazárnál és a budai Várban a Magyar Ízek Utcája és a Mesterségek Ünnepe, továbbá számos színes program várja az érdeklődőket. A főváros több pontján koncertek is lesznek.

Végre megkóstolhatjuk a mesterművet: itt az Ország Tortája (Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület)

A Parlament előtti Kossuth Lajos téren 8 órakor katonai tiszteletadás mellett felvonják a nemzeti lobogót. Ezt követi a honvédtisztjelöltek avatása, amelyen beszédet mond Áder János köztársasági elnök és Benkő Tibor honvédelmi miniszter. Az ünnepség után a Parlament előtti Duna-szakaszon légi parádét tart a Magyar Honvédség.

Délután hagyományteremtő céllal az Andrássy úton felvonulást is rendeznek.

A nap folyamán átadják a Szent István-rendet, majd a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Érdemrend-kitüntetéseket, délután pedig a szokásokhoz híven megrendezik a Szent Jobb-körmenetet. A 20-ai ünnepi programokat este „Európa legnagyobb tűzijátékával” zárják a fővárosban. Ennek megtekintésére a fogyatékkal élők számára a Kossuth Lajos téren az Andrássy Gyula-lovasszobor és a Parlament közötti területet biztosítják.

Szemet gyönyörködtető lesz az idei tűzijáték (Fotó: MTI)

Látványos gyerekprogramokkal vár a Városliget

Két napig a kicsik és a csodák birodalma lesz a Gyerekliget a Vajdahunyad várától a Kós Károly sétányig húzódó területen. Lesznek herceg- és hercegnőképző programok, fellépnek a Tűzmadarak vásári mutatványosai, a Simorág TánCirkusz, valamint az István és Gizella óriásbábok. A Tekergőtérben lesznek játékinstallációk, a Pintyőke „cirkuszban” pedig Csukás István legszeretettebb mesehősei kelnek életre. Augusztus 20-án és 21-én, reggel 8 órától este 6 óráig lesz tűzszerészi, gépjármű-, hadi- és fegyverzettechnikai bemutató, de izgalmas programnak ígérkezik a felvonuló harckocsik és tankok katonai parádéja is, amikkel testközelből is megismerkedhetnek kicsik és nagyok. A helyszínen lesz szabadon kipróbálható repülőgép-szimulátor is, mobil akadálypályán, és lézerlövészet.

Megnézhetjük belülről a Parlamentet és a Szent Koronát

Az Országházban augusztus 20-án 9 és 12 óra között, valamint augusztus 21-én 10 és 16 és óra között nyílt nap lesz, ahol az érdeklődők megtekinthetik a díszlépcsőházat, a kupolacsarnokot és a Szent Koronát.

(Fotó: Facebook)

Rengeteg koncert, fesztivál és kulturális program lesz, csak győzzenek válogatni!

Operett Korzó és VinCe Buborék Fesztivál lesz a Vigadó előtti téren. Az érdeklődők több műsort is megtekinthetnek az Operettszínház repertoárjából. A Vigadó előtti téren, az ikonikus szökőkutat körbeölelő, félkör alakú, árnyékolt színpadot alakítanak ki a szervezők, amely a fellépők számára izgalmas kulisszát, a nézők számára pedig egy rendhagyó színpadképet biztosít.

A Budai várban 35. alkalommal rendezik meg a Kárpát-medence legnagyobb és legrangosabb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét, színes programokkal.

Augusztus 20-án a budai Várban, a Tóth Árpád sétányon kap helyet a Hősök útja, amely a magyar történelem hét kiemelkedő alakjának állít emléket látványos, szerepjátékos bemutatókkal.

A Szabadság téren Utcazene Fesztivál és Food Truck Show lesz. Három nap alatt 12 helyszínen, 48 előadó összesen 151 koncertet ad.

A fiataloknak szóló Szabadrét Fesztiválon magyar zenészeket, formációkat és dj-ket hallhat a közönség. Az Erzsébet téren és a Deák Ferenc téren többnyire elektronikus zenei producerek, dj-k és műfaji határokat túlhaladó progresszív élő produkciók sorakoznak, mint például: Zagar, Mius, Belau, Galactic Jackson, Deva, Barabás vagy a Lőrincz Quartett.

Kapisztrán téren ezzel párhuzamosan honvédségi programok és a katonazenekar koncertjei szerepelnek a kínálatban.

A Gellért-hegyen, a Filozófusok kertjében várja a közönséget a komolyzenei koncerteket kínáló Panorama Classical elnevezésű helyszín, ahonnan impozáns panoráma nyílik a budai Várra, a Parlamentre és a Szent István-bazilikára is.

A budai programok között lesz a Retro Tabán, ahol ugyancsak parádés lesz a koncertfelhozatal: Ladánybene 27, TNT, Szikora Róbert és az R-Go, Back II Black, Hevesi Tamás, Emelet, Török Ádám és a Mini, Mobilmánia, Beatrice, Deák Bill Gyula, Hooligans és Skorpió.

Hagyományteremtő céllal az Andrássy úton idén felvonulást is rendeznek, amelyen a magyar történelem kiemelkedő alakjai, feltalálói, művészei és helyszínei mellett a keresztény és a katolikus vallás emblematikus alakjai és szimbólumai elevenednek meg több látványos, guruló installáción. A hat különböző jármű három tematika – föld, haza, nemzet – alapján született meg. Emellett több száz fellépővel készülő műsort is láthatnak az érdeklődők.

A Retro Tabán egyik fő attrakciója a Back II Black lesz (Fotó: Facebook)

Vidéken is színes programok lesznek

Emellett országszerte sok településen tartanak ünnepi megemlékezéseket, szentmiséket, kenyérünnepet Szent István napja alkalmából. Debrecenben idén is a hagyományos virágkarnevállal ünnepelnek. Szolnokon is lesz légi parádé, továbbá tűzijáték, harcászati bemutató és tiszai hajós, fáklyás felvonulás.

Az ünnep biztonságos lebonyolításáért idén is az operatív törzs felel. A törzs vezetője, Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár korábban elmondta: az augusztus 20-ai rendezvények mentesülnek a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő korlátozások alól.

A szervezők felhívták a figyelmet: a Szent István-napi rendezvényekhez és a tűzijátékhoz kapcsolódóan Budapesten több helyen lehet megváltozott forgalmi rendre lehet számítani, ezzel kapcsolatban további információk a police.hu, a BKK-oldalakon, valamint a BKK Futár-alkalmazásban olvashatók. A programokkal kapcsolatban további információk találhatók a szentistvannap2021.hu oldalon.

Augusztus 20. az egyik legrégibb magyar ünnepnap: Szent István király napja, a magyar államalapítás, az állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Egyben az új kenyér ünnepe is.

Az 1990-es első szabad választások után megalakult Országgyűlés 1991. március 5-én a nemzeti ünnepek – március 15., augusztus 20., október 23. – közül Szent István napját nyilvánította hivatalos állami ünneppé. A 2012. január 1-jén hatályba lépett alaptörvény is nemzeti ünnepként, Magyarország hivatalos állami ünnepeként rögzíti augusztus 20-át.





Ezeket olvastad már?
Új kocsikkal mentik a gyerekek életét Budapesten

Új kocsikkal mentik a gyerekek életét Budapesten

„Nem hiszem el, hogy ez újra megtörténik” – kifakadt a lány, apja után a bátyját is halálra gázolták

„Nem hiszem el, hogy ez újra megtörténik” – kifakadt a lány, apja után a bátyját is halálra gázolták

Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás