Ahogy megvolt az első nagyobb földrengés decemberben, Gábor megbeszélte a sibeniki vespa klubbal, hogy nincs mese, segíteni fognak a rászorulókon – tudta meg Metropol a 47 éves budapesti férfitől, aki kettős állampolgárként már jó ideje a horvátországi Vodicében él a családjával.

-Összedobtuk amink van, és közben másoktól is folyamatosan érkeztek a felajánlások, így másnap reggelre nyolc kocsit pakoltunk meg tartós élelmiszerrel, sátrakkal, takarókkal, gyerekruhákkal. A 14 éves fiammal, Nándorral közösen indultunk el a földrengés által leginkább sújtott területekre, ahol elképesztő látvány fogadott bennünket. A szebbnél szebb városok úgy dőltek össze, mint a lego. Végül iskolák tantermeibe, és egy újonnan épült, de már megrongálódott templomba tudtuk bepakolni a csomagokat – mesélte a férfi.

Gábor
Fotó: Olvasói fotó

Nándor (Fotó: Olvasói fotó)

Vannak akik az utcán állnak, mert nincs hova menniük

A legnagyobb károk Petrinjában és a közeli mezőgazdasági falvakban keletkeztek, több ezer család maradt fedél nélkül.

-Ezt úgy kell elképzelni, hogy nem maradt semmi, csak a romok – sorolta a látottakat Gábor.

-Aki tudott, elment ismerősökhöz, de sokan húzták meg magukat mobilházakban, sátrakban, és bizony vannak akik napok, lassan hetek óta az utcán állnak, míg több család az autójába költözött be ideiglenesen. Első sorban a gyerekeket és a nőket próbálják meg biztonságos helyre eljuttatni, sok férfi pedig vállalta, hogy sátrat ver a saját kertjében, hogy őrizni tudja az állatokat – avatott be a budapesti férfi.

Petrinja, 2020. december 29.
Egy épület romjai Petrinjában 2020. december 29-én, miután 6,3 erõsségû földrengés volt Közép-Horvátországban. Egy gyermek életét vesztette, feltehetõleg többen megsérültek.
MTI/AP

A hazafele úton ő maga is átélte a földrengést

-Sokat kellett kerülnünk, mivel rengeteg út le van zárva. Már épp az autópályán voltunk, amikor ismét megmozdult a föld, és hirtelen összevissza dülöngélt az autó. Én életemben már több földrengést is átéltem, többek közt Magyarországon, a Balatonon is még a nyolcvanas években, de ott valahogy nem éreztem, hogy bármi bajom eshetne. Ez viszont más volt, annál sokkal félelmetesebb – elevenítette fel az emlékeit az édesapa, aki a rossz tapasztalatok ellenére a jövőben is szeretne segíteni.

Majske Poljane, 2020. december 30.
Összedõlt ház romjai között kutatnak az emberek a horvátországi Majske Poljane faluban 2020. december 30-án, egy nappal azután, hogy 6,3-as erõsségû földrengés rázta meg az ország középsõ részét. A földrengés következtében több épület is összedõlt, heten meghaltak és többen megsérültek.
MTI/AP

Petrinja, 2020. december 29.
Katonák egy épület romjainál Petrinjában 2020. december 29-én, miután 6,3 erõsségû földrengés volt Közép-Horvátországban. Egy gyermek életét vesztette, feltehetõleg többen megsérültek.
MTI/AP

Bajai mentősökkel is találkozott a helyszínen

-Folyamatosak a rengések, így újabb és újabb épületek omlanak össze. Az emberek próbálják otthonaikból kimenekíteni az értékeiket, de sokan nem mernek bemenni, hisz minden épület rendkívül balesetveszélyes. Most az a terv, hogy legközelebb kamionokkal, autóbuszokkal megyünk fel, és ha kell, ott is alszunk, így több napon keresztül tudunk majd segíteni. Egyébként hihetetlen az az összefogás, ami most kint van. Magyarországról is rengeteg felajánlás érkezett, de találkoztam a helyszínen bajai mentősökkel is, akik szintén azért jöttek, hogy segítenek – tette hozzá Gábor.

Hetek óta folyamatosak a rengések

Horvátországban a földrengések jó ideje komoly gondot okoznak. December 29-én a korábbiaknál erősebb, 6,3-as magnitúdójú földrengés rázta meg az országot, a földmozgás itt, Magyarországon is érezni lehetett, de a katasztrófavédelemhez nem érkeztek kárbejelentések. Másnap, december 30-án ismét megmozdult a föld, ezen a napon három nagyobb, egy 4,7-es, majd tizenöt percen belül egy 4,8-as és egy 3,9-es magnitúdójú földmozgást regisztráltak, ekkor indult útnak Nándor és Gábor. A rengések azóta is folyamatosak, a horvát kormány hétfőn természeti katasztrófa sújtotta területté nyilvánította a közép-horvátországi Sziszek-Monoszló megyét, valamint Zágráb és Károlyváros megye egyes részeit. Eddig összesen hét halálos áldozatot regisztráltak.