Kalandos életút

Ciprusról érkezett felvételizni a Magyar Zeneakadémiára, énekes-operaszakot végzett, emellett van ének- és zongoratanári diplomája is Angliából. 2001-ben az Operaházban is debütált mint Júlia, de emellett több darabban szerepelt még.
Cleo maga „csak” három nyelven beszél folyékonyan, a görög anyanyelvén kívül angolul, az interjúnkat pedig magyarul vettük fel, úgyhogy a hazai nyelv is tökéletesen megy már neki. Állítása szerint, a magyar csak ráragadt az évek során.
– A magyar nyelvben majdnem mindent megértek. Egyet nem tudok sajnos, nem értem a magyar vicceket – mondta el mosolyogva Cleo Mitilineou a Metropolnak.

Egyedülálló család

A családjuk összetételét pedig még jobban színesíti, hogy a családfő is külföldi származású orvos.
– A férjem palesztin származású, de Kuvaitban nőtt fel, és már magyar állampolgár. Vele a megismerkedésünk óta angol a közös nyelvünk, a gyerekek leggyakrabban ezt hallják otthon, így könnyen megtanulták és ügyesek benne. A párommal arabul, velem pedig görögül is szoktak társalogni. Az oktatásban és az utcán pedig magyarul értik-értetik meg magukat.

Olvasói fotó

Befogadták őket

Az énekesnő elmondása szerint mind az ő számára, mind a gyerekei számára a magyar volt a legnehezebben megtanulható nyelv, azonban az országban mindenhol pozitív tapasztalataik voltak az itt élőkkel.

– Segítőkész mindenki a kisfiammal. Az iskolában és az óvodában az óvónők és a gyerekek is befogadóak voltak vele, soha nem éreztették, hogy mi mások lennénk. Csupa mosolygó pedagógus és osztálytárs veszi körül – tette hozzá –, Zakariás nagyon szereti a nyelvet használni, gyakran válaszol nekem magyarul. A kislányom pedig az angol nyelvet preferálja leginkább, legtöbbet azt használja, ebből mind a ketten kitűnőek.

– Nálam nem ilyen egyszerű a helyzet, néha ugyanis előfordul, hogy három nyelven szólalok meg egy mondaton belül – mondta el nevetve Cleo lapunknak.

A zenével kombinált angol nyelv oktatása a pandémia alatt

–Véleményem szerint kisgyermekkorban lehet a leghatékonyabban angolt oktatni. Ennek szerves része, hogy a zenén keresztül, játékosan szólítsam meg a kicsiket. Elkezdtem ezek után kutatni, milyen az igazi párhuzamos nevelés a két „tantárgy” egybegyúrásával, és így született meg az ötletem, hogy ilyen módon oktassam a kicsiket. Baba–mama-foglalkozásban gondolkoztam, ugyanis 2016 szeptemberében pont otthon voltam a kislányommal, így őt is vihettem mindig magammal. Azt vettem észre, hogy nagyon tetszett nekem is és a szülőknek, gyerekeknek a program, láttam hétről hétre a fejlődést a gyerekeken. Sok szülő és gyerek volt karanténban tavaly, de még most is félnek „jobbra-balra” menni. Az online oktatás így egy kis kikapcsolódást is jelent mindannyiunk számára – tette hozzá Cleo, aki elmondása szerint szeretné tovább fejleszteni magát e téren is, emiatt beiratkozott az ELTE óvodapedagógus szakára angol–magyar nyelven.

 

Ilyen egy óra a Sing along Kids-el

– Tanulunk állatokról, számokról, az időjárásról. Együtt zenélünk és táncolunk. Mivel bölcsődés korú kisgyerekeknek szól ez a program főként, van hogy nem tudnak már a képernyőre koncentrálni egy idő után; ezzel sincs semmi baj, ugyanis hallják a hangomat, élvezik a helyzetet, hogy a háttérben zenél egy néni nekik és énekel, felismernek már egy-két alkalom után. A fejlődésük a hetek alatt már látható.