Vjacseszlav Jalov testvéreivel és édesanyjával az ukrajnai Donyeck megyében található faluban élt az orosz–ukrán háború kezdetekor, ahol azonban még márciusban bombatámadás érte a környéket, amelyben 37 éves édesanyjuk sajnálatos módon életét vesztette, őket pedig evakuálták.

Az orosz–ukrán háborúban sok civil vesztette életét Fotó: MTI/AP

Yalov beszámolt arról, hogy a család éppen akkor ért haza, amikor lövedékek csapódtak be néhány méterre tőlük.

A második találat volt a legrosszabb, fülsüketítő volt. Amikor kinyitottam a szemem, láttam, hogy anyám az oldalán fekszik. Odamentem hozzá, megpróbáltam felemelni, és azt mondta: „Jól vagyok” – emlékezett vissza a fiatal, majd hozzátette, hogy egy pillanattal később azonban az édesanyja meghalt, és nem tehetett semmit, hogy megmentse. Elmesélte azt is, hogy bekötözték a nő sebeit abban a reményben, hogy sikerül újra éleszteni őt, de hiába érkezett segítség, már nem volt mit tenni.

„Sokáig ültem mellette, és nem hittem el. Nem tudtam, mit tegyek, hogyan mondjam el a többieknek. Aztán bementem a házba. A kisebbek mindent megértettek és elfogadták. Csak Nicole kérdezte, hogy tehetünk-e valamit” – mondta szomorúan.

Az éppen felnőtté vált legnagyobb testvér elmondta azt is, hogy a heves harcok miatt a testvérek még a temetést sem tudták rendesen megszervezni, és anyjukat egy bombakráterbe kellett temetniük. Ezért azt tervezik, hogyha majd hazatérhetnek, tisztességgel eltemetik édesanyjukat. Az öt árván maradt gyerek vonattal menekült el lebombázott ukrajnai otthonukból – tudósított a megrázó történetről a Newsweek.