Tovább ösztönzi az ipari ingatlanfejlesztőket Magyarországon a jelentős működőtőke-beáramlás

Kelet és Nyugat közötti hídfőként mutatkozik be Magyarország a világ egyik legrangosabb ingatlanfejlesztési szakkiállításán, a müncheni EXPO REAL-on.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.09.23. 17:50
gazdaság ingatlanfejlesztés ipar

Kelet és Nyugat közötti hídfőként, a nyugati és a keleti beruházások és fejlesztések legfőbb találkozópontjaként mutatkozik be Magyarország a világ egyik legrangosabb ingatlanfejlesztési szakkiállításán, a müncheni EXPO REAL-on október 7-9. között, ahol 75 országból több mint kétezer kiállító és közel 40.000 döntéshozó jelenik meg. A Magyarország-stand elsősorban a bővülő ipari és logisztikai ingatlanfejlesztéseket mutatja be, de lakóingatlan-, hotel- és irodaépítések is szerepelnek a nagy hazai ingatlanfejlesztők portfóliójában. A kiállításon Budapest a régió leggyorsabban fejlődő fővárosaként mutatkozik be, de a befektetések országos eloszlását tükrözik az erősödő vidéki fejlesztések. A nemzetközi kiállításon a magyar jelenlétet erősíti, hogy az elmúlt években a gazdasági nehézségek dacára megduplázódott a Magyarországra érkezett külföldi működőtőke értéke, ami megalapozza a következő évek gazdasági növekedését. A Magyarország-standot az elmúlt évekhez hasonlóan az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) alakította ki a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és a világ vezető ingatlan-tanácsadó vállalata, a CBRE szakmai támogatásával. A stand két fő kiállítója a HelloParks (a Futureal-csoport tagja) és az immár Innovinia néven működő Infogroup (az IGPark-ok fejlesztője és tulajdonosa). Az ipari ingatlanok piacának állami szereplője, az országos hálózattal rendelkező INPARK is bemutatkozik, valamint olyan piacvezető ingatlanfejlesztő cégek is neves kiállítói a Magyarország-standnak, mint az ATENOR, a Biggeorge Property, és a GLP Hungary. A regionális városok közül az idén Debrecen, Kaposvár és Pécs mutatja be kiemelt projektjeit. 

A HelloParks az egyik fő kiállító

Takács Ernő, a legnagyobb hazai ingatlanfejlesztőket tömörítő szervezet, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke kiemelte, hogy a nemzetközi színtéren való bemutatkozásunk Magyarország hídfő szerepét erősíti, ami gazdasági vonzerőnkből, az infrastruktúra és a logisztika fejlesztéséből fakad. Az újabb rekordot döntő külföldi működőtőke befektetések (FDI) által megjelenő beruházások fókuszában az autóipari fejlesztések, az elektromos autózáshoz kapcsolódó befektetések állnak. Magyarország a zöld átállásban úttörő szerepet vállalt, ami az ország elkötelezettségét mutatja a környezetkímélő technológiák mellett – írja a Ripost

Olyan beruházások vannak folyamatban, amelyek hosszú távon változtathatják meg ipari kibocsátásunk alakulását, több évre előre határozzák meg a fejlesztési irányokat

– mondta. 

Az EXPO REAL magyar strandjának középpontjában az ipari és logisztikai fejlesztések állnak

Joó István, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) vezérigazgatója, a Külgazdasági és Külügyminisztérium befektetésösztönzésért és kiemelt magyarországi nagybefektetések megvalósításáért felelős kormánybiztosa kiemelte: csúcson van a magyarországi beruházásösztönzés, a tavalyi rekordösszegű, 13 milliárd eurót meghaladó működőtőke-beruházások (FDI) után ismét sikeres félévet zárt a hazai befektetésösztönzés, ami a kormányzati intézkedések sikerét mutatja. A külföldi működőtőke-befektetések szerepe döntő a magyar gazdaságban, és ez a következő években is így lesz. Egyre több felől érkeznek a befektetők, így kisebb a kitettség egy-egy régió vagy ország felé. Joó István az idei első féléves eredmények kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy 50 beruházásról született pozitív döntés, melyek több mint 3 milliárd euró értéket képviselnek. Emellett, a tavalyi évet tekintve 209 projekt magyarországi megvalósulásáról döntöttek, az újonnan létrehozandó munkahelyek számában (19.692) pedig szintén jelentős, 30%-os növekedést könyvelhettünk el – sorolta. A tavalyi, és az idei első féléves eredmény tetemes része köthető autóipari beruházáshoz. A hazai járműipar sikere világos üzenet a gyártóknak és a befektetőknek, hogy gazdaságilag racionális döntés Magyarországot választani befektetési helyszínként. 

Magyarország Kormánya a befektetésösztönzéshez kapcsolódóan időben felismerte az ipari parkok fejlesztésének jelentőségét, ezért 2016-ban létrehozta a NIPÜF Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt.-t, amely INPARK márkanéven lett ismert. Az INPARK ipari parkjai az egész ország területén jelentős tőkebevonást és munkahelyeket generáltak az elmúlt években, kiemelkedő gazdasági lehetőséget teremtve nemcsak az erős, de a kevésbé fejlett régiókban egyaránt.

Nézd meg az Expo kisfilmjét!









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás