Retro moziélmény a Balaton-parton: „Nálunk nincsenek helyjegyek, mindenki oda ül, ahova szeretne”

Családi vállalkozásként működtetik a Balaton-part egyik legnépszerűbb kertmoziját. Fövenyes kedvelt nyári szórakozóhelye több mint egy filmnéző létesítmény! Sokkal inkább egy tágas közösségi tér, ahol az sem szokatlan, hogy ki-ki kedve szerint a székek helyett egy fűre terített pokrócra heveredve foglal helyett, és itt a kutyák is szívesen látott vendégek.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.07.22.
Módosítva: 2024.07.22.
balaton kertmozi mozi

Fövenyesen 1971 óta üzemel kertmozi. A rendszerváltás után privatizálták, így került a Pálffy család tulajdonába. A jelenlegi üzemeltető, Mátyás az édesapjától vette át 13 évvel ezelőtt, és a feleségével közösen szolgálja ki a vendégeket. Ők árulják a jegyeket, a pattogatott kukoricát, az üdítőt, illetve ők felügyelnek a nézőtéren, hogy minden érkező kényelmesen elférhessen.

Nálunk nincsenek helyjegyek, mindenki oda ül, ahova szeretne. Ebből következik, hogy ha sok helyet kihagynak, meg kell kérnünk a vendégeket, hogy üljenek szorosabban, hogy a később érkező társaságok is együtt maradhassanak – mondta a tulajdonos. Mátyás vérbeli mozis, hiszen ebben a világban nevelkedett, és nagyon úgy tűnik, hogy a szenvedélyét a gyermekeinek is átadja. Így alakulnak meg a dinasztiák, akárcsak a híres cirkuszosok esetében. Tőlük ered a mondás, hogy akinek a fűrészpor egyszer a talpára tapad, az sosem tudja többé levakarni. És nem is akarja!

Fotó: Fanny magazin

Generációról generációra

Ebbe bele kell születni, hiszen az nagyon sokat segít. Én 8 éves korom óta dolgozom mozikban. Mozigépész vagyok, filmforgalmazással is foglalkoztam. Foglalkoztam már mindennel, ami a moziszakmában van. Lényegében a jegytépkedéstől, a pattogatott kukoricán keresztül mindent megtanultam. Ma már viszont gépészekre nincsen szükség – árulta el Mátyás.

Ez nem csupán a munkahelyünk, itt rendeztük be a nyári rezidenciánkat is. A gyerekek ágya egy szobában található a projektorral, ami már egyáltalán nem emlékeztet a régi mozigépekre. Nem is olyan hangos, és persze nem is olyan nagy, tehát senkit sem zavar az alvásban – mesélte Mátyás, és megjegyezte, hogy a hely ugyan szűkös, de a család kiválóan érzi magát itt egész nyáron. A tűzhely az épület melletti teraszon kapott helyett, és ezen a részen töltik idejük nagy részét napközben. A gyerekek persze az egész kertet birtokba vehetik. Fotóriporter kollégánk meg is jegyezte: akinek megadatik, hogy itt nőjön fel, egy életre szóló élménnyel gazdagodik.

Ennél többre nincs is szüksége egy óvodásnak! – fogalmazott, és bizony nincs rá okunk, hogy szavait megcáfoljuk.

A kertmoziban még „páholy” is található, ami a valóságban persze egy fára szerelt emelvény, amiről a játszani óhajtók egy csúszdán távozhatnak, és van, aki a vetítéseket is onnan élvezi. 

Fotó: Fanny magazin

Óriási mozivászon

A családfő büszkén megjegyezte: náluk található a vármegye legnagyobb mozivászna.

A filmek egy 84 négyzetméteres felületen láthatók, ráadásul még nappal is kivehetők, hiszen a vetítő fényereje 40 ezer lumen. Ez kiváló képélményt biztosít – magyarázta a fiatal vállalkozó, majd az édesapja is csatlakozott a beszélgetéshez.

Gizes-gazos volt ez a terület, de rendbe tettem. Persze utána is sok munka volt vele, mert a szalagos időszakban borotvapengeélen táncoltunk. Annyi bevételünk volt, hogy ki tudtuk fizetni a számlánkat. A digitalizálással indult meg a kertmozik fejlődése, mert addig csak azt a filmet vetíthettük, ami nálunk volt. A digitalizálással ez a világ átalakult, hiszen egyszerűsödött a filmek beszerzése. Természetesen nálunk minden jogtiszta – szögezte le Géza.

A Fövenyes Kertmoziban mindig az aktuális filmeket játsszák, vagyis a létesítménynek csupán a hangulata retró. Hogy mégis mitől jobb a filmeket a szabad ég alatt nézni, mint egy klimatizált teremben? Az élménytől.

Itt mindenki szabadnak érzi magát, hiszen közel vagyunk a természethez. Természetesen előfordulhat, hogy elered az eső, de amíg nincs vihar, sok néző kitart – mosolygott a tulajdonos.

Fotó: Fanny magazin

Négylábú segítő

A Pálffy család egyik fontos tagja Mangó, az eb. A vállalkozó elmondása szerint neki is fontos feladat jut.

Ő felel azért, hogy ne maradjon lehullott popcorn a földön. Amit a vendégek elpotyogtatnak, azt örömmel összeszedi – mondta Mátyás, mielőtt megérkeztek az első vendégek.

Mangó a nézők körében is népszerű. A gyerekek szívesen játszanak vele, az eldobott botokat szorgalmasan visszaviszi, ráadásul más négylábúakkal is kijön.

Ha a kutyus véletlenül nincs itt, a gyerekek már reklamálnak – mondta lapunknak egy családjával érkezett vendég.

A kertben a család kiállított egy ma már muzeálisnak mondható mozigépet is. Természetesen már nem használják, ám elviekben üzemképes lenne.

Két különböző korszak egyesítését látjátok. Ez egy filmtechnika vetítőgép, aminek a régi, gépfejrésze és a lábrésze egy 70-80-as években gyártott magyar mozigép – mutatta meg a különlegességet a tulajdonos, aki szerint érdekes, hogy a technológia a mozik világában is folyamatosan fejlődik.

Forrás: Fanny magazin

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás