Szülők figyelem: fontos, gyerekeket érintő határidő ketyeg mától!





A mai nappal kezdetét veszi az általános iskolai beiratkozás, hétvégén pedig a bölcsődékbe lehet beíratni a gyermekeket. Mutatjuk, kiket és hová lehet és kell beíratni!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.04.18.
ez lesz ma beiratkozás Einstein

Április 18-án indul az általános iskolai beiratkozás

Minden gyermek, aki augusztus 31-ig betölti a hatodik életévét, tankötelessé válik, vagyis iskolába kell járnia szeptembertől. A tankötelezettség halasztása kizárólag akkor lehetséges, ha az Oktatási Hivatal engedélyezte azt. Ehhez egy pedagógiai szakszolgálat szakértői bizottsága által kiállított szakvéleményre van szükség. A tanköteles gyermekek iskolai beíratkozására április 18–19-én van lehetőség. A gyorsabb és gördülékenyebb ügyintézés érdekében az adatok a beíratkozás előtt online beküldhetők a KRÉTA rendszerbe. A beíratkozással kapcsolatos további hasznos tudnivalók itt olvashatók.

Emellett azt sem árt tudni, hogy minden gyereknek, aki augusztus 31-ig betölti a 3. évét, szeptembertől legalább napi négy órában óvodai nevelésben kell részesülnie. A felvételt a szülőnek, gondviselőnek kell kérelmeznie, méghozzá április 20-tól. A kötelező felvételt biztosító köznevelési intézmények listája és a körzethatárok szintén az Oktatási Hivatal honlapján érhetők el.

Ma van a műemlékvédelmi világnap is

Az Unesco Icomos (International Council on Monuments and Sites) szervezetének javaslatára április 18-át nemzetközi műemléknappá nyilvánították 1983-ban. Először 1984-ben tartottak ehhez kapcsolódó rendezvényeket. Ezen a napon főleg azokra a műemlékekre hívják fel a figyelmet, amik veszélyben vannak. Magyarország már a meghirdetés évében csatlakozott a kezdeményezéshez.

69 éve hunyt el a tudósok tudósa

Albert Einstein német Nobel-díjas fizikus 1955-ben ezen a napon, vagyis április 18-án hunyt el. Ő volt a XX. század fizikai gondolkodásának egyik legnagyobb hatású forradalmasítója. 1933-tól az USA-ban élt. Kiemelkedő szellemi alkotása, az általános relativitáselmélet (1916), amely kimondja az egymáshoz képest tetszés szerinti mozgást végző koordinátarendszerek egyenértékűségét a fizikai jelenségek leírása szempontjából, és megadja a gravitáció új, geometriai elméletét.

A Rongyos Gárda is ezen a napon alakult

Méghozzá 1919-ben. Az önszerveződő fegyveres csoport célja a tanácsköztársaság ideje alatt a kommunistákkal szembeni ellenállás, a trianoni békeszerződésben Magyarországtól elvett Sopron környéki területek megtartása volt, de más területeket is vissza akart szerezni Magyarország számára. Megakadályozták az osztrák reguláris hadsereget a vidék elfoglalásában, a mai Burgenland területét elfoglalták, ahol kikiáltották a Lajtabánságot. Ez vezetett az 1921. december 14–16. közötti soproni népszavazás megtartásához.

42 éve ezen a napon avatták fel a Nemzeti Történeti Emlékparkot

A Nemzeti Történeti Emlékpark szabadtéri néprajzi múzeum és skanzen Ópusztaszeren található. A legismertebb kiállított mű, ami itt található Feszty Árpád: A magyarok bejövetele című körképe (Feszty-körkép). További nagyméretű körképek fotói, 22 magyar történelmi személyiséget megszemélyesítő viaszbáb, néprajzi kiállítás, erdészeti és vízügyi kiállítás, valamint egy nomád park is látható itt, ahol lovasbemutatókat is szoktak tartani.

A leghíresebb angol komikus is ezen a napon hunyt el

Benny Hill angol komikus színész, humorista és énekes 32 éve ugyancsak április 18-án távozott az élők sorából. Eredeti nevén Alfred Hawthorn Hill a második világháborút követően tejesemberként, eladóként, színpadi asszisztensként és amatőr színészként dolgozott. A televízióban 1949-ben debütált. Az ötvenes években kedvelt rádiós műsorvezető volt, majd 1955-ben megkapta első saját televíziós show-ját a BBC-nél. 1969-ben átment a Thames Television csatornához, ahol húsz éven keresztül készítette The Benny Hill Show című humoros sorozatát. Magyar szinkronhangja Gálvölgyi János volt.

Blackpool,,January,14:,Madame,Tussauds,,Uk,2018.,Alfred,Hawthorne,'benny', Benny Hill
Benny Hill viaszszobra. Fotó: ALLYOU Grzegorz Wasowicz /  Shutterstock

Megtartották az első Budapesti Nemzetközi Vásárt

A Budapesti Nemzetközi Vásár „őse” az 1906-ban a Vigadó egyik helyiségében megrendezett Márciusi Vásár volt, amit április 18-án tartottak. Az akkori rendezvény a hazai termékek vásárlását és fogyasztását szorgalmazó „Tulipán Mozgalom” kezdeményezésére jött létre és lényegében árumintavásár volt. 1907-től a városligeti Iparcsarnokban rendezték meg, mint Tavaszi Vásárt. 1912-től a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara vette át a rendezést, 1918-tól pedig a vásár nemzetközi jellegű lett és neve Keleti Vásárra változott. 1925-től kapta meg ettől kezdve végleges nevét, a Budapesti Nemzetközi Vásárt.

Hideg, szeles időnk lesz ma

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint csütörtökön erősen felhős idő valószínű, majd nyugat felől lassan csökken a felhőzet. A keleti tájakon még szórványosan eshet az eső. Viharossá fokozódik az ÉNy-i szél. Reggel 3, délután 13 fok valószínű.

Költészettel kapcsolatos társasjátékon lehet ma részt venni

A Vígszínház színészének, Zoltán Áronnak irodalmi kezdeményezése, a VerShaker, melynek célja, hogy közelebb hozza a verseket az emberekhez. Az április 18-i, nagyjából másfél órás VersJátékok eseményen egy költészeti társasjáték részeseiként belecsöppenhetünk a versek világába a K11-ben. Az esemény további részletei itt olvashatók.

Ázsiai street food fesztivál is lesz ma

Április 18-tól 21-ig távol-keleti ízutazásra hív mindenkit a Kazinczy utcai Botellón Terasz. A vendégek Ázsia egzotikus világával ismerkedhetnek meg, hála több kiváló, autentikus ízeiről ismert étteremnek. A gasztronómiai kalandot élő zene, továbbá különleges dekoráció koronázza meg. A belépés ingyenes. További részletek itt olvashatók az eseményről.





 





Ezeket olvastad már?
Feldarabolt emberi maradványokat találtak, végre kiderült, ki az áldozat

Feldarabolt emberi maradványokat találtak, végre kiderült, ki az áldozat

Mégis gyilkosság: vadállatnyugtatót mutattak ki a halott nő szervezetében

Mégis gyilkosság: vadállatnyugtatót mutattak ki a halott nő szervezetében

Ezért nem találkoztunk az idegenekkel – Elképesztő magyarázatot adott a csillagász

Ezért nem találkoztunk az idegenekkel – Elképesztő magyarázatot adott a csillagász

Olyan erővel csapódott a vonatnak, hogy árokba borult egy autó Cikón

Olyan erővel csapódott a vonatnak, hogy árokba borult egy autó Cikón

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás