Programokkal és lezárásokkal teli hétvége áll előttünk: íme a részletek!





Az idő nem lesz túl meleg, ellenben aki kimerészkedik otthonról, számos programlehetőség közül választhat a mostani hétvégén. Ezzel együtt az autósoknak lezárásokra kell számítaniuk!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.04.19.
Módosítva: 2024.04.19.
ez lesz ma program lezárás

Kezdődik a Föld fesztivál a fővárosi állatkertben

Április 19. és 21. között tartják a Föld fesztivált a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A háromnapos rendezvény idei témája a Vissza a természetbe – ennek keretén belül fajmentéssel, vadállatvédelemmel, az év fajaival, túrázással, valamint a talaj élővilágával kapcsolatos programok lesznek. Találkozhatnak a látogatók a Vadállatmentő-központ állataival, a zoopedagógusok játékos programjaival. A rendezők célja, hogy a változatos programokon keresztül felhívják a figyelmet a biodiverzitásra, a fenntartható értékekre és a minket körülvevő életre! Az esemény további részletei itt olvashatók.

Dísznövény-kiállítás és -vásár lesz a Budai Arborétumban

Tavaszköszöntő dísznövény-szakkiállításnak ad otthont április 19-től 21-ig a Budai Arborétum. A Villányi úti botanikus kertben vásárolhatunk palántákat, virágokat és kertészeti eszközöket, emellett megnézhetjük a bonsai- és suisekikiállítást, és részt vehettek előadásokon vagy akár az arborétumi sétán. További részletek ezzel kapcsolatban itt olvashatók.

Szombaton indul az óvodai beiratkozás

Minden gyereknek, aki augusztus 31-ig betölti a 3. évét, szeptembertől legalább napi négy órában óvodai nevelésben kell részesülnie. A felvételt a szülőnek, gondviselőnek kell kérelmeznie, méghozzá április 20-tól. A kötelező felvételt biztosító köznevelési intézmények listája és a körzethatárok szintén az Oktatási Hivatal honlapján érhetők el.

Bringás felvonulás lesz szombaton

Most szombaton, azaz április 20-án tartják az I bike Budapest bringás felvonulást a fővárosban. A Magyar Kerékpárosklub által szervezett menet idén először a Népligetből indul, a Petőfi hídon keresztül mennek át Budára, ahol az alsó rakparton tekernek végig, majd az Alagúton és a Lánchídon keresztül érnek vissza a pesti oldalra. A felvonulás ezúttal is az elmaradhatatlan közös bringaemeléssel zárul majd a Városligetben.

Futóverseny is lesz a hétvégén

Várhatóan több mint húszezer résztvevő érkezik az április 20-ai hétvégén a 39. alkalommal megrendezésre kerülő Telekom Vivicittá futófesztiválra. A tavasz legnagyobb szabadidős sporteseményére 930 hazai településről és 98 országból érkeznek futók Budapestre. A két napon 10 táv és 13 rajt várja a résztvevőket a Margitszigeten. A rövidebb távokra (7 km-ig), váltókra, a 15, 3, illetve 8,3 kilométeres városi túrára szombaton, a félmaratonra és a 10 km-re vasárnap kerül sor. További információk itt találhatók a futóversennyel kapcsolatban.

Japánkerti nap lesz szombaton a Zuglói Japánkertben

Hazánk egyik első japánkertjét a Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikum névadó kertésze és tanára tervezte és építtette 1928-ban. Ezek a növénycsodák a mai napig megtekinthetőek, április 20-án pedig a Japánkerti nap jóvoltából akár vezetett sétákon is részt vehetünk a helyszínen, csakúgy, mint a japán kultúrához kapcsolódó szakmai előadásokon és játékos programokon. Az esemény részletei itt találhatók.

Sok helyen lesz lezárás és forgalomkorlátozás a hétvégén

A Budapesti Rendőr-főkapitányság értesíti a járművezetőket, hogy az alábbi forgalmirend-változás lép életbe a főváros területén. Tilos lesz megállni 2024. április 21-én 0 órától 12 óráig a Budapest I., II. és XIII. kerületében a

  • a Pázmány Péter sétány park felőli oldalán a Goldmann György tér és Magyar tudósok körútja között,
  • a Magyar tudósok körútja és a Goldmann György tér között lévő belső parkolóban,
  • az Ybl Miklós téren lévő parkoló mindkét oldalán a Döbrentei utca és Várkert rakpart között,
  • a Várkert rakpart házak felőli oldalán a Fátyol és az Ybl Miklós tér között,
  • az Attila út vár felőli oldalán az Alagút utca és Sarló utca között,
  • a budai alsó rakparton a Margit híd alatt lévő északi parkoló területén,
  • a Műegyetem rakparton a Duna felőli oldali parkolósávban,
  • a Tavasz utcai parkoló területén.
  • A Népfürdő utca mindkét oldalán a Dagály utca és a Bodor utca között és az Erste székház melletti kis zsákutca mindkét oldalán a Népfürdő utca és a Moszkva sétány között.

Emellett lezárják: április 20-án 6 órától 17 óráig, valamint április 21-én 5 órától 17 óráig a Margitszigeten a Központi utat a Margit híd és az Árpád híd között. Április 21-én 7 órától 12 óráig a budai alsó rakpartot az Üstökös utca és a Dombóvári út között. Április 21-én 7 órától 16 óráig pedig a pesti alsó rakpartot a Dráva utca és a Jászai Mari tér között.

Delegáció miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz április 18. és április 20. között a VI. kerületben. Emiatt tilos megállni 2024. április 20-án 16 óráig a Paulay Ede utca hotel felőli oldalában a Dalszínház utca és a Hajós utca között. 

Ilyen lesz a hétvégi időjárás

Pénteken a köpönyeg.hu előrejelzése szerint változóan felhős időre van kilátás, főleg északkeleten fordul elő zápor, jégdara- vagy hózápor. Erős marad az ÉNy-i szél. Reggel –1 és +6, délután 11-16 fok valószínű. Szombaton és vasárnap a gyakran erősen felhős égből szórványosan fordulhatnak elő záporok. Végig erős lesz az ÉNy-i szél. 13-14 fok körül alakul délutánonként a hőmérséklet.

Vasárnap ebben a kerületben kezdődik a lomtalanítás

2024. április 21–29. között a XIX. kerületi körzetekben kezdődik a lomtalanítás. Fontos, hogy lom kizárólag az adott címre vonatkozó, a postaládákba dobott hivatalos tájékoztatólevélben, valamint a külön ebből a célból készült online térképeken megjelölt napon, 18 óra után helyezhető ki. A nem a megjelölt időpontban történő lomkikészítés közterület-szennyezési szabálysértésnek minősül, ami bírságot vonhat maga után. A lomokat az FKF a kihelyezést követő napon szállítja el.

Az óvodák és a bölcsődék napja is vasárnap lesz

Friedrich Fröbel német pedagógus és óvodaalapító születésének emlékére tartják vasárnap az „óvoda napot”. 1837-ben létesítette kisgyermekek részére az első „Gondozó-, Játék- és Foglalkoztató Intézetet” a türingiai Blankenburgban, amelyeket 1840-től óvodáknak nevezett el. Emellett vasárnap lesz a 2010-től államilag is elismert ünnepnap, a bölcsődék napja is. Ezen a napon azokra emlékezhetünk, akik 172 évvel ezelőtt, 1852. április 21-én megnyitották Budapesten, a Kalap utcában az ország első bölcsődéjét.

Group,Of,Small,Nursery,School,Children,With,Teacher,Indoors,In
Az óvodák és bölcsődék napja is most vasárnap lesz – Fotó: Ground Picture /  Shutterstock

Ezeknek is a mostani hétvégén lesz az évfordulója

  • 1828. 04. 19.: Megszületett Zsolnay Vilmos keramikus.
  • 1857. 04. 20.: Megnyílt az alagút a budai Várhegy alatt.
  • 1862. 04. 20.: Végrehajtották az első sikeres pasztörizálást.
  • 1882. 04. 19.: Meghalt Charles Robert Darwin angol természettudós, a természetes kiválasztódás elméletének megalkotója.
  • 1891. 04. 20.: Megszületett Caresse Crosby, a modern melltartó feltalálója.
  • 1926. 04. 21.: Megszületett II. Erzsébet, az Egyesült Királyság királynője, aki 70 évig uralkodott
  • 1945. 04. 19.: Megszületett Soltész Rezső énekes.
  • 1971. 04. 19.: A szovjetek elsőként juttattak Föld körüli pályára űrállomást, amelyen tartósan ember tartózkodott. Az űrállomás 175 napig működött, 1971. október 11-én semmisült meg a légkörben.
  • 1996. 04. 20.: Meghalt Christopher Robin Milne, az igazi „Róbert Gida”.
  • 2010. 04. 20.: Felrobbant a Mexikói-öbölben található Deepwater Horizon olajfúró torony.




 





Ezeket olvastad már?
Szentkirályi Alexandra: újabb kamu Karácsony Gergelytől, aki nem indította el a társasházak fűtéskorszerűsítését sem!

Szentkirályi Alexandra: újabb kamu Karácsony Gergelytől, aki nem indította el a társasházak fűtéskorszerűsítését sem!

Frontális karambol, teljes útzár és mentők a 7-es főúton

Frontális karambol, teljes útzár és mentők a 7-es főúton

Megvan az év leghülyébb bűnözője: nem hiszed el, mit tett ez a férfi

Megvan az év leghülyébb bűnözője: nem hiszed el, mit tett ez a férfi

Magányos özvegyasszony fogadja be Lászlót - cserébe ezt kéri a férfitől vidéki jótevője

Magányos özvegyasszony fogadja be Lászlót - cserébe ezt kéri a férfitől vidéki jótevője

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás